Stortalent tog et halvt års pause fra cykling - nu er han Tour-etapevinder

24-årige Lennard Kämna tog i en alder af 21 år en pause fra professionel cykling. Tirsdag vandt BORA-rytteren 16. etape i Tour de France.

Lennard Kämna. Et navn, cykelverdenen skal begynde at vænne sig til.

I august vandt tyskeren en etape i Critérium du Dauphiné, og tirsdag stemplede BORA-rytteren så ind på den største scene med en etapesejr i Tour de France.

En succes, der står i kæmpe kontrast til det stadie, Kämna befandt sig i tilbage i 2018. Her cyklede han hos Sunweb, hvor tingene ikke flaskede sig. Derfor holdt han en pause fra cykling allerede i en alder af 21 år.

- Jeg havde brug for at få mit hoved på plads igen, for jeg har altid haft lysten til at være cykelrytter. Men jeg havde bare brug for pausen, siger Kämna til TV 2 SPORT.

Tilbage i juni 2018 meddelte Sunweb, at de havde givet den unge tysker lov til at holde en pause, hvor han ”kunne tage noget tid ud af sin kalender til at overveje sin situation som atlet og få styr på fremtidsplanerne”.

Pausen var en stor gevinst

Derfor kørte Kämna ikke i perioden efter Milano-Sanremo den 17. marts 2018 til Post Danmark Rundt den 1. august samme år. Overvejelserne om et karrierestop var dog aldrig aktuelle.

- Jeg havde aldrig tænkt mig at stoppe med at cykle. Jeg var måske bare lidt fraværende mentalt, og jeg havde brug for en pause.

Tror du, at pausen hjalp?

- Ja, bestemt. Før var jeg ikke så sikker på, om jeg ville gå 100 procent efter at blive en professionel atlet. Men efter havde jeg det sådan, at nu ville jeg virkelig gå efter det.

- Før var jeg ikke 100 procent opsat. Det er jeg nu, så jeg tror virkelig, det var et godt træk fra mig.

Siden pausen og skiftet til BORA har Kämna da også præsteret sine bedste resultater med de to friske etapesejre. Sejrene i Dauphiné og Tour de France er hidtil tyskerens eneste World Tour-sejre.

Et gennembrud på den store scene for den unge tysker Lennard Kämna. Video: Magnus Stig Christensen

'Kan ikke fatte det'

Det har under årets Tour de France længe trukket op til en Kämna-sejr.

På 13. etape blev han nummer to, da Daniel Martinez slog ham på stregen efter et udbrud, hvor de to var de eneste tilbage.

Tirsdag lykkedes det så på 16. etape, og tyskeren var selvsagt lykkelig efterfølgende.

- Jeg kan næsten ikke fatte det. Jeg har det fedt. Det var en helt fantastisk dag, lød det fra BORA-rytteren efter sejren.

Kämna kørte solo mod mål de sidste 20 kilometer, efter han kørte fra INEOS-rytteren Richard Carapaz.