Tour de France

Eksperten vurderer: Disse steder kan fænomen fravriste førertrøjen

En uhyggelig stejl stigning, et angreb langt udefra og en bjergenkeltstart. Sådan kan Pogacar vinde Tour de France ifølge Chris Anker Sørensen.

Tadej Pogacar skal hente 40 sekunder på landsmanden Primoz Roglic, hvis han vil vinde Tour de France.

TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen udpeger her de tre steder, hvor Tadej Pogacar skal vinde den tabte tid tilbage.

Første sted: 17. etape

Tourens 17. etape byder på to monstre af et par stigninger, der begge er uden for kategori. Først skal rytterne kæmpe sig op over på Col de la Madeleine, der er 17,1 kilometer lang, inden etapen slutter op ad Col de la Loze, der er hele 21,5 kilometer.

Den afsluttende stigning er det første oplagte sted for Pogacar til at vinde tid på Roglic.

Bjergprofil: Etape 17 - Loze

Chris Anker Sørensens vurdering:

- Hvis man sammenligner med de andre lange stigninger, de har kørt, så må man sige, at Pogacar har lidt bedre statistikker end Roglic. Han vandt jo opad Colombier på 15. etape. Her prøvede Roglic at slå hullet, men det kunne han ikke. Omvendt kunne Pogacar heller ikke komme af med ham.

- Jeg synes, at den er lidt i favør af Pogacar. Men jeg kan godt tvivle på, om han kan sætte Roglic. Men han kan så tage 10 sekunder, hvis han ender med at vinde etapen. Spørgsmålet er så, om de her bonussekunder er nok. Så han bliver næsten nødt til at komme af med ham på af den, og det kan måske godt blive svært for ham.

- Den er så stejl de sidste fem kilometer, at du kan gøre rigelig forskel bare på de sidste to-tre kilometer, hvis du har noget at køre med. Så det er til sidst, at han skal prøve at ryste ham. Jeg tror ikke, at han kan gøre det før.

Sandsynligheden for at Pogacar vinder tid på Roglic på 17. etape:

- Jeg tror, at der er sandsynlighed for, at han godt kan tage en lille smule tid via bonussekunder. Men jeg tror, at det bliver svært for ham at få sat Roglic.

17. etape slutter op ad Méribel Col de la Loze, som især på de sidste kilometer er ekstremt stejl.

Andet sted: 18. etape

Hvis ikke det lykkes for Pogacar at vinde tid på 17. etape, venter der faktisk en endnu bedre mulighed dagen efter på 18. etape.

I et meget bjergrigt terræn slutter etapen med en nedkørsel, og det giver den bedste mulighed for Pogacar i den resterende del af løbet, mener Chris Anker Sørensen.

Chris Anker Sørensens vurdering:

- Det er sådan en dag, hvor Pogacar skal prøve langt udefra og se, om han på en eller anden måde kan få isoleret Roglic. Selvom det ser svært ud, fordi Roglic har så stærkt et hold omkring sig.

- Han skal måske håbe, at der er andre hold, der gør løbet hårdt, for jeg tror ikke selv, at han har holdet til at gøre løbet hårdt. Men hvis Jumbo-Visma nu kommer under pres fra andre hold, så kan Pogacar drage fordel af det og prøve at angribe op af den her stejle Montée du plateau des Gliéres, der har grusveje på toppen.

- Så er der en nedkørsel og en knap så stejl stigning og en ny nedkørsel. Der skal han have en eller anden mand ude foran. Man så jo også Marcato sidde derude i går og være til hjælp for ham. Eller Jan Polanc. Helst begge to. Den dag er det vigtigt, at han får en masse folk med i udbrud og så håber at kunne sprænge op til dem.

Sandsynlighed for at Pogacar vinder tid på Roglic på 18. etape:

- Det er måske på den her etape, at det er mest sandsynligt, at han tager tid på Roglic. Men jeg regner stadig ikke med det. For jeg synes, at det her Jumbo-Visma hold er så stærkt, og at Roglic ser så stærk ud.

TDF etapeprofil 18

Tredje sted: 20. etape

Den 20. etape er sidste mulighed for Pogacar, for dagen efter er det paradekørsel til Paris, hvor han ikke kommer til at hente tid på sin landsmand.

Her venter en enkeltstart, der slutter med en stejl stigning.

Chris Anker Sørensens vurdering:

- Jeg ved godt, at man typisk vil sige, at Roglic er bedre. Men vi skal trods alt huske, at Pogacar blev slovensk mester i enkeltstart her for nogle måneder siden, hvor han slog Roglic. Så han har altså arbejdet meget på sin enkeltstart. Så han er bestemt ikke uden muligheder for at tage tid der.

- Stigningen kan de jo begge to, men at den er så flad til at starte med må være til Roglic’ fordel. For den enkeltstart, der var til de slovenske mesterskaber, var op af en stigning og ned af stigningen.

- Hvis Roglic stadig fører, kommer det til at betyde utrolig meget, at han kan køre efter tiderne. Lige nu har han jo lidt at give af. Hvis han stadig har det på enkeltstarten, så er det en kæmpe fordel for ham.

Sandsynlighed for at Pogacar vinder tid på Roglic på 20. etape:

- Jeg tror, at der er større sandsynlighed for, at Roglic tager tid på Pogacar på enkeltstarten end omvendt.

TDF etapeprofil 20