Tour de France

18. etape | Méribel > La Roche-sur-Foron | 17. september

18. etape har et grusvejsstykke og lægger op til tidlige angreb. Det her kan blive en stressende dag.

Favoritter

***** Tadej Pogacar

**** Primoz Roglic

*** Adam Yates, Miguel Angel Lopez

** Richie Porte, Mikel Landa

* Daniel Felipe Martinez, Pavel Sivakov, Pierre Rolland

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Det første jeg tænkte, da jeg så ruten

En rute, der tvinger folk til at angribe langt udefra.

Nøglepunkt

Grusvejsstykket henover toppen af Montée du plateau des Glières. Her kan den taktiske situation blive vendt på hovedet med en punktering, et styrt eller bare generel forvirring

Hvis jeg var sportsdirektør

Jumbo-Visma med den gule førertrøje skal holde udbryderne i kort snor, så de ikke kan spille en rolle som forposter på de sidste 20 kilometer.

Betydning for klassement

Meget stor. Det er sidste dag, hvor der kan angribes, og dermed er folk mere villige til at sætte alt på et bræt.

Dagens dansker

Det kan blive Christopher Juul-Jensen, hvis han rammer udbruddet. For hvis han bliver hentet af sin kaptajn Adam Yates på toppen af Glières, er han en af de ryttere, der kan gøre livet surt for dem, der jagter nede bagved.

Dagens sidste stigning hedder Col des Fleuries, som frit oversat betyder ’det blomstrende bjerg’. Det er da også et bjerg, der får selvtilliden til at blomstre hos selv den koldeste kamel, for det er ikke en særlig hård sag: 5,6 kilometer med 4,5 procent i snit.

Inden det har feltet dog været igennem nogle strabadser, der kan få tømt benene fuldstændig, så selv den rare og blide stigning kan komme til at virke som et uoverskueligt projekt. De tre første bjerge er alle kendte Tour de France-bjerge. Nedkørslerne fra dem er alle nedkørsler, hvor man ikke kan være for ukoncentreret, for der er nogle lumske sving undervejs.

Der er faktisk kun et lille stykke fra lidt efter Saint-Jean-de-Sixt til byen l’Essent, hvor du som rytter lige kan slå hovedet lidt fra. Her kan du tillade dig at hente en vandflaske, hvis du ikke har nogen hjælperytter i gruppen, der kan gøre det for dig. Dermed bliver det en dag, hvor holdene skal sørge for at få spredt hjælperkorpset ud over ruten, så rytterne kan få nok indenbords af væske og energi.

For de ryttere, der ikke kan vide sig sikre på, at de har nok tid i banken til enkeltstarten, er det sidste chance for at tage tid. Det stejle bjerg Plateau des Glières er et oplagt sted at angribe, for her har du ikke megen fordel af at sidde på hjul. Ligesom det er svært at lave en ordentlig jagt hen over grusvejsstykket på toppen og den svære nedkørsel.

Dermed er det kun de sidste omkring 20 kilometer, hvor du kan have fordel af at have nogle hjælpere, da disse, som tidligere skrevet, er relativt simple. Det er en dag, hvor der er meget på spil for en række klassementsfolk. Dermed tror jeg også, at sejren kommer til at være et spil imellem dem fremfor en udbrydergruppe.

Rolf Sørensen og Chris Anker Sørensen gennemgår Tour de Frances 1. etape. Video: TV 2 SPORT