Tour de France

Danskere forklarer hemmeligheden bag ungt holds succes

Skriftlige lektier, hård disciplin og stramme regler. Søren Kragh Andersen og Casper Pedersen sætter ord på, hvor Team Sunwebs succes kommer fra.

- Vi forsøger hele tiden at forbedre os. Også uden for cyklingen. Da vi var i corona-lockdown, afholdte vi en masse online workshops, hvor vi for eksempel skulle lave oplæg for hinanden om, hvordan vi kører det bedste leadout.

Det siger Casper Pedersen fra det succesfulde Team Sunweb-hold på den anden hviledag i Tour de France til TV 2 SPORT.

Holdkammeraten, og den seneste danske etapevinder i Touren, Søren Kragh Andersen, er overbevist om, at det har stor betydning for, hvordan holdet lige nu præsterer i løbet.

- Den er god nok. Vi blev inddelt i grupper. Vi diskuterede ruter, taktiske aspekter og potentielle situationer, og som I kan se, så kører vi virkelig godt sammen for tiden. Det tror jeg, vi kan takke vores forberedelse for, sagde den 26-årige rytter fra Strib.

Og godt kører de.

Hele ni gange ud af løbets foreløbige 15 etaper har Team Sunweb haft en eller flere ryttere i top-10. To gange er det blevet til etapesejre.

Senest leveret af Søren Kragh Andersen og først af den unge Marc Hirschi.

Skal man køre for Sunweb, skal man være åben over for den måde, de arbejder på

Søren Kragh Andersen, Team Sunweb

Derudover er det blevet til to andenpladser og to tredjepladser, ligesom de topper præmiepengelisten.

Imponerende af et hold med en gennemsnitsalder på 26,3 år, der ganske vist ikke har nogle ryttere med i klassementet men derimod jagter etapesejre, og lykkes med det.

Alt er protokolbaseret

En ting er forberedelse. Noget andet er adfærd. Og lægger man de to ting sammen, har man opskriften på holdets triumfer.

De to danske Team Sunweb-ryttere leverer et indblik i, hvordan hele holdet er underlagt stramme regler og meget hård disciplin.

Rytterne skal forstå, at regler avler succes. Og den kommer kun, fordi man gør tingene på en bestemt måde og ikke fra en 'sum af tilfældigheder', som Casper Pedersen selv formulerer det.

- Hvis vi ændrer på cyklen, så får vi en kæmpe skideballe. Jeg tør næsten ikke tænke på, hvad der ville ske, hvis jeg ændrede på min sadel for eksempel. Hele processen er baseret på protokoller.

- På mange hold er det ofte tilfældigheder, der gør, om noget går galt eller godt. Jeg tror vores succes kommer af, at vi gør tingene på en bestemt måde, som vi stædigt fastholder, sagde Casper Pedersen.

Hvad så hvis man sidder virkelig dårligt på sin cykel? Og holdet bare afviser at ændre det?

- De siger selvfølgelig ikke bare nej. Men de sætter gang i en proces, hvor ekspert, læge, bikefitter, udstyrsudvikler og træner involveres. Alt sammen i målet om at finde en løsning på, hvorfor man sidder dårligt, supplerede Søren Kragh Andersen.

Ikke for alle

Søren Kragh Andersen slår samtidig fast, at det også kan være irriterende med alle de regler, og nogle ting går ham da også mere på end andre - for eksempel situationen med sadlen.

Men i sidste ende handler det om gensidig respekt, fortæller han.

- Hvis man skal køre for Sunweb, skal man være åben over for den måde, de arbejder på. Det er ikke for alle. Det kræver, at man som rytter har en god indstilling, og en gang imellem kigger sig selv i spejlet. Sunweb tænker meget mere fremad, end andre hold gør, og jeg kan godt se meningen med det, sagde Søren Kragh Andersen.

Efter tirsdagens etape fra La Tour-du-Pin til Villard-de-Lans resterer der fem etaper i årets Tour de France. Her skal Team Sunweb forsøge at følge op på deres flotte resultater.