Tour de France

Ekspert forventer taktiske udspil lige fra starten af stor bjergetape

Holdene kan spille en afgørende rolle på 18. etape. Kenzo Tribouillard / Ritzau Scanpix

Det kan vise sig at være godt givet ud for en klassementsrytter at sende en løjtnant af sted i morgenudbruddet, mener cykelekspert Lars Bak.

Der er meget på spil inden Tour de Frances sidste store bjergetape torsdag.

TV 2 SPORTs cykelekspert Lars Bak ser frem til flere kampe i kampen, når rytterne skal prøve kræfter med fem kategoriserede stigninger, hvoraf to af dem er kategori 1-stigninger inden den afsluttende uden for kategori-stigning, Montée du plateau des Glières.

- Det er jo den sidste store bjergetape, så det er nu, at de, der skal hente noget tid, skal i aktion.

Etapesejr, bjergtrøje, kampen om podiet og om den samlede sejr. Det er alle ting, vi skal holde øje med torsdag, mener Lars Bak.

Derfor bliver der nok at se til både for seere, ryttere og sportsdirektører lige fra etapens start klokken 12.30, når feltet åbner 18. etape med stigningsprocenter fra kilometer nul.

- Det er en hård start igen. Der er mange, der led onsdag og var nede i den tunge ende, som er trætte af den start på 18. etape. Det første bjerg er 18 kilometer langt. Det bliver en hård start. Det bliver nogle stærke, stærke gutter, der kommer i udbrud.

Blandet udbrud med flere interesser

I udbruddet kommer der ifølge Bak til både at sidde ryttere med drømmen om etapesejr, bjergtrøje og i en rolle som forpost for en klassementsrytter, der kan lukrere på at have en mand i udbrud.

- Det vil for eksempel være godt for Astana at sende nogle i udbrud, som kan hjælpe Miguel Angel ’Superman’ Lopez i finalen. Jeg tror, at Lopez vil angribe på den sidste stigning, fordi han skal have noget mere tid i klassementet til Richie Porte.

Bak taler her om kampen om den sidste plads på podiet, hvor colombianeren må antages at tabe tid til Porte på enkeltstarten på 20. etape.

Niklas Eg kan blive sendt af sted

Samme taktik forventer han at se Richie Portes Trek-Segafredo-mandskab at bruge, og her kan en dansker spille en stor rolle.

- Det vil også være godt for Richie, hvis han kan få Niklas Eg til at komme ud i udbrud, så han kan hjælpe ham især på den sidste nedkørsel. Det bliver spændende at se, siger Bak med henvisning til Richie Portes til tider svage evner på nedkørsler.

Om klassementsrytterne sender løjtnanter af sted i udbrud, bliver vi meget klogere på, når 18. etape køres klokken 12.30. Allerede fra 11.20 varmer vi op i Tour de France-studiet på TV 2 og TV 2 PLAY.