12. etape | Pola de Laviana > Alto de l'Angliru | 1. november

16x9
12. etape, Vuelta a España 2020 Foto: lavuelta

Chris Anker Sørensen leverer analyse og tilføjer sine favoritter til etapesejren dag for dag.

Favoritter

***** Richard Carapaz

**** Sepp Kuss

*** Primoz Roglic, Hugh Carthy

** Enric Mas, Daniel Martin

* Marc Soler, Aleksandr Vlasov, Wout Poels

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

Det kan godt være kongeetapen.

Nøglepunkt

Alto de l’Angliru, som i mine øjne er en af Jordens hårdest stigninger, hvor har jeg ædt mig selv mange gange for at komme op ad den.

Ruten

De første 25 km er let nedadgående, men herefter er det kun op eller ned hele dagen. De to førstekategoristigninger er ikke voldsomt lange, til gengæld er de stejle. Det samme er tilfældet med nedkørslerne, som også er ret tekniske. Da det er et område med meget nedbør, så får du sjældent lov til at køre dem på tørre veje, hvilket heller ikke gør dem lettere.

Alt det blegner dog i forhold til dagens sidste udfordring, Alto de l’Angliru. Det er et af de hårdeste bjerge, jeg har kørt i min karriere. Med tre km til toppen er der et stykke der bliver kaldt ”Gedestien”, og der er det konstant over 20 procent. Ofte er det våde veje, så det er svært at stå op, for så fedter baghjulet rundt. Det er et bjerg, hvor du nærmest ingen hjælp får af at sidde på hjul, og dermed kan du ikke drage fordel af et stærkt hold. Det er mand mod mand.

Vi skal også huske, at feltet havde en hård dag i går, så hvis du gik lidt for dybt, kommer du til at betale prisen i dag. Derudover så er der hviledag i morgen, hvilket gør, at du kan tillade dig at gå en tand dybere, end hvis der ventede endnu en hård etape.

Sidst, der var mål her, vandt Alberto Contador efter et angreb på nedkørslen hen imod Alto de l’Angliru. Det var næstsidste etape af Vueltaen 2017, og Alberto Contador stoppede karrieren efter løbet. Han havde virkelig angrebet og prøvet ihærdigt at vinde etaper undervejs dog uden held. At det så lige lykkedes her på Spanien nok mest berygtede bjerg, og på den sidste realistiske chance, han havde for at vinde, var lidt et lille eventyr.

Angliru
Angliru Foto: ASO