13. etape | Muros > Mirador de Ézaro. Dumbría | 3. november

16x9
13. etape, Vuelta a España 2020 Foto: lavuelta

Chris Anker Sørensen leverer analyse og tilføjer sine favoritter til etapesejren dag for dag.

Favoritter

***** Primoz Roglic

**** Remi Cavagna

*** David de la Cruz

** Ivo Oliveira, Marc Soler

* Enric Mas, Ian Garrison, Dylan van Barle

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

Selvom Planche des Belles Filles er en voldsommere stigning, kan der godt drages paralleller til Tour de France-enkeltstarten.

Nøglepunkt

Mirador de Ézaro, som er en stejl sag. Derfor nytter det ikke at have gravet alt for dybt de første 32 km.

Ruten

De første 31,9 km er praktisk talt pandekageflade. Rytterne kører på den samme vej hele tiden ude langs kysten, som ikke er særligt teknisk. Så det er noget, der virkelig favoriserer de store enkeltstartstonsere. Ydermere kører man i samme retning meget af tiden, og dermed er der mulighed for modvind, hvilket favoriserer specialisterne endnu mere.

Hvad der til gengæld ikke favoriserer de store enkeltstartsmaskiner, er stigningen op imod mål, der, bevares, ikke er så lang. 1,8 km helt præcist, men med 14,2 procent i snit er det alligevel en udfordring. Midtvejs er der 400 meter med over 20 procent i snit. Du kan altså smide ret meget tid, hvis du kommer ind på den lidt for højt oppe i det røde felt.

I Tour de France så vi mange ryttere skifte cykel. Det ville jeg nok ikke gøre her. Du kommer ind med fart på stigningen, så dermed vil du først skifte 1,5 km fra toppen alligevel. Dermed er der ikke meget distance tilbage til at vinde den tid, et cykelskifte koster. Du skal nok regne med at smide 20 sekunder på det, vil jeg tro. Det, der taler lidt imod min teori om intet cykelskifte, er, at rytterne til VM i Bergen, der sluttede op ad den mindre stejle, men dog lidt længere Mount Floyen, skiftede cykel.

Lige meget hvad giver det bare noget til en enkeltstart, at det slutter op ad en stigning. Det gør, at der kan vendes op og ned på det hele på de sidste km af enkeltstarten. Om den bliver helt lige så dramatisk som enkeltstarten i Tour de France, det må tiden vise, men mindre kan jo også gøre det.