Tour de France

- Det er noget pis, siger Mads Pedersen om tidligere gul trøjes beskyldninger

Wout van Aert (tv.) bliver beskyldt for doping af Romain Feillu (th.). Scanpix

Wout van Aerts flotte kørsel i Tour de France får den tidligere cykelrytter Romain Feillu til at tvivle på belgierens troværdighed.

Se interviewet med Mads Pedersen 35 minutter inde i fredagens Tour de France-studie her.

Han kan både vinde massespurter og smide stærke bjergryttere af, når han sætter tempo på Tour de Frances stejleste stigninger.

Jumbo-Vismas Wout van Aert har sat et markant aftryk på årets Tour de France med to etapesejre på flade etaper og et sæt bjergben, de fleste i årets løb ville være misundelige på. Det så vi igen torsdag, hvor han endte som nummer tre i 18. etapes bjerge.

De imponerende bedrifter får nu en tidligere Tour de France-rytter og indehaver af den gule førertrøje i 2008 til skyde med skarpt og kaste med beskyldninger efter belgieren.

- Der er noget galt.

Ordene kommer fra franske Romain Feillu i den franske avis Le Parisien. Den 36-årige franskmand indstillede sin aktive karriere ved udgangen af 2019 og følger årets Tour de France fra tv-skærmen.

- De, der kender til cykling, ved helt sikkert, at det ikke er normalt. En fyr som Wout van Aert, en puncheur, en sprinter, er i stand til at køre over bjerge i mange minutter og sætte alle klatrere langt fra målstregen og blive ved med at køre.

Jeg synes, det er noget pis. Manden kører stærkt

Mads Pedersen, cykelrytter

Han tilføjer, at det ikke burde være muligt for en 80 kilo tung rytter at gøre det, han gør.

- Når jeg ser det, jeg ser i dag, vil jeg sammenligne ham med en person, der vinder to gange i træk i lotto. Det er vanvittigt. Men I cykling kan sådan noget ikke ske. Derfor tror jeg, der er ugler i mosen, siger Romain Feillu.

Danske Tour-ryttere tager Wout van Aert i forsvar

Mens Feillu ikke længere er at finde i Tour-feltet, cykler flere danskere side om side med Wout van Aert, og to af dem er ikke begejstrede over Feillus kommentarer.

- Jeg synes, det er noget pis. Manden kører stærkt. Han har gjort sine forberedelser, han har trænet. Jumbo-Visma har fået lov til at kontrollere det hele, så de har kunnet sætte farten efter, at han kunne komme med op over.

- Og så skal man ikke tage fra ham, at han er verdens bedste cykelrytter lige nu. Der er ikke noget at komme efter, siger den danske verdensmester, Mads Pedersen, til TV 2 SPORT.

Den analyse er Mitchelton-Scott-danskeren Christopher Juul-Jensen enig i.

- Jeg vælger at tro på, at det er, fordi de arbejder lidt hårdere end os andre og har nogle talenter, som er verdens bedste cykelryttere. Det er sådan, jeg forholder mig til det. Jeg er ikke mistænksom over for den måde, de kører på. Jeg er mere fascineret og imponeret, siger Christopher Juul-Jensen.

TV 2 SPORT har været i kontakt med Wout van Aerts Jumbo-Visma-mandskab, men de ønsker ikke at udtale sig.

'Bliver testet i hoved og røv'

De to danskere er fulde af beundring over Wout van Aerts store udvikling som cykelrytter, som hele verden for alvor har fået at se i årets Tour de France.

- Vi har altid vidst, at han er god til spurter, og så er han ”bare” blevet bedre til at køre opad. Det er et exceptionelt arbejde, han har gjort, siger Mads Pedersen.

- Personligt synes jeg, det er meget imponerende, som Jumbo-Visma og van Aert kører. Jeg ser det ikke som grund til at være mistænksom. Jeg ser det også anderledes, fordi jeg oplever det inde fra feltet, siger Christopher Juul-Jensen.

Jeg er også skeptisk over for Wout van Aert

Henrik Jul, cykelekspert på TV 2 SPORT

Med cykelsportens mange dopingsager fra tidligere generationer har der været enormt fokus på at få renset ud i sporten.

I Tour de France bliver rytterne derfor testet mere end nogensinde før, og netop det argument fremhæver Mads Pedersen.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at han (Wout van Aert, red.) skal mistænkeliggøres. Han bliver testet i hoved og røv ligesom alle andre. Richie (Porte, Trek-kaptajn, red.) er blevet testet hver dag de sidste ti dage og nogle gange to gange om dagen. Jeg mener ikke, der er noget at komme efter.

Etapevinder Wout Van Aert jubler, da han passerer målstregen på 7. etape og tager sin anden etapesejr i dette års Tour de France.

Ekspert er imponeret, men skeptisk

De mange dopingtest fjerner ikke det faktum, at præstationsfremmende stoffer er et tema i en sportsgren som cykling.

Også for den nye generation, der ellers har gjort sit for at tage afstand fra det, deres forgængere har haft gang i. Sådan vil det altid være, siger TV 2 SPORTs cykelekspert Henrik Jul, som har fulgt Tour de France i flere årtier.

- Når man i min alder sidder og kigger tilbage i cykelhistorien, har jeg 100 gange siddet og forsvaret ryttere, der bagefter viste sig at være dopede til op over begge ører. På den måde bliver man skeptisk, hver gang nogen laver noget exceptionelt. Jeg er også skeptisk over for Wout van Aert, siger eksperten.

Henrik Jul har tidligere være fortryllet af en vis texaner, som senere har fået frataget sine syv Tour de France-sejre.

- Jeg er en af dem, der holdt med Lance Armstrong i tidernes morgen, og så blev jeg vippet ned fra den position, efter hvad der senere er sket.

- Der er ikke nogen beviser eller noget, men det kan da godt være, man skal kigge efter sådan en fyr som Wout van Aert. Det er fantastisk, hvad han laver, men det er ikke ensbetydende med, at man er dopet.