Tour de France

Tour-dansker har fået stort gennembrud - skulle slet ikke have deltaget

Casper Pedersen er på vej mod at gennemføre sit første Tour de France i overlegen stil. Marco Bertorello / Ritzau Scanpix

Casper Pedersens første Tour de France har været en succes, og det er intet tilfælde. Han har gjort, hvad han skulle – og mere til.

Team Sunweb fortryder ikke, at de fortrød.

- Vi er virkelig tilfredse med hans udvikling, og hvad han har leveret i Touren. Vi er slet ikke overraskede. Vi ved, hvad han kan, siger Matt Winston, sportsdirektør for Team Sunweb, til TV 2 SPORT.

Rosen er rettet mod danske Casper Pedersen, der faktisk slet ikke var udset til at skulle køre Tour de France. Men hans Sunweb-mandskab fortrød, at de ikke havde udtaget ham og gav ham tyske Jasa Sütterlins plads.

- Vi bragte ham ind for at forstærke vores leadout-tog og på grund af hans taktiske egenskaber. Og han har gjort det virkelig godt. Men han har også gjort det godt på flere andre tidspunkter, siger sportsdirektøren, der er imponeret over debutantens taktiske indsigt.

- Han ved, hvad der sker undervejs i løbet, er taktisk virkelig stærk og træffer nogle gode beslutninger på vigtige tidspunkter.

Nysgerrighed betaler sig

De egenskaber, som Matt Winston beskriver, er Casper Pedersen ikke kommet sovende til.

Danskeren er nemlig meget nysgerrig og ivrig. Både når det handler om at nærstudere detaljer i finaler på etaper, men også til daglig, hvor han elsker at suge viden til sig.

- Jeg tror, at der er mange, der er klogere end mig, men jeg kan godt lide at læse op på ting - både når det handler om cykelløb og også, når det handler om at vide, hvad der foregår omkring mig.

- Når det er sprinteretaper, skal man helst kende alle svingene. Uden for sporten er jeg også en meget nysgerrig person. Er der noget, jeg har fundet interessant, kan jeg godt lide at læse en bog om det. Jeg kan godt lide at fordybe mig i noget og finde en glæde i det, siger Casper Pedersen.

Tiesj Benoot (th.) fik hjælp af superhjælperen Casper Pedersen (tv.) til at få kontakt til udbruddet på 16. etape af Tour de France.

"Sindsygt meget" adrenalin

Casper Pedersen spiller i årets Tour de France en nøglerolle for holdets hurtige sprinter Cees Bol, men har også iscenesat flere af sine holdkammerater, når de skulle af sted i udbrud.

Han viste også prøver individuelle egenskaber, da han endte på femtepladsen på 14. etape, som hans holdkammerat Søren Kragh Andersen vandt. Og den danske etapevinder har også kun ros tilovers for Tour-debutanten.

Casper Pedersen vandt EM for U23-ryttere i 2017.

- Han har imponeret mig. Han kører rigtig godt. Også i tredje uge. Han har lavet en flot debut i Tour de France, siger Søren Kragh Andersen, der har en teori om, hvorfor Casper Pedersen er så godt kørende.

- Alt er nyt, alt er ”wow, wow, wow”. Jeg tror, at det er den følelse, han kører på. At det hele bare er fedt og nyt. Men han bliver træt, når han kommer hjem efter Paris. Der rammer han muren, og det gør alle nok.

Den teori køber Casper Pedersen:

- Jeg tror helt klart, at det spiller en rolle. At Touren er det største, jeg har kørt indtil videre.

- På mange af de etaper, hvor jeg har haft en rolle på holdet og for eksempel har skullet køre leadout, har der været sindssygt meget adrenalin. Det gør også, at man finder nogle ekstra kræfter frem og kan gå lidt dybere end normalt.

En fremtidig vinder

I dette års Tour de France har Casper Pedersen været i hjælperrytterrollen hver dag. Helt som forventet.

Men hans hurtighed på stregen og holdbarhed under etaperne gør, at han i fremtiden godt kan levere individuelle resultater, vurderer hans sportsdirektør.

- Han kan helt sikkert vinde løb i fremtiden. Hvis han bliver ved sådan her, kan han blive ved med at udvikle sig.

- Jeg tror, at han kan være god i decimerede spurter og også via udbrud, siger Matt Winston.

Casper Pedersen skal sandsynligvis i arbejdstøjet på 19. etape, der kan blive en dag for sprinterne. På 21. og afsluttende etape får han også en nøglerolle, når det uofficielle verdensmesterskab for sprinterne køres i hjertet af Paris.