Tour de France

20. etape | Lure > La Planche des Belles Filles | 19. september

Nu skal Tour de France 2020 afgøres!

Favoritter

***** Primoz Roglic

**** Tom Dumoulin

*** Tadej Pogacar

** Richie Porte, Wout van Aert

* Daniel Martínez, Michal Kwiatkowski

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Det første jeg tænkte, da jeg så ruten

Hvorfor lavede de ikke flere af sådan nogle enkeltstarter, imens jeg var aktiv?

Nøglepunkt

Bunden af stigningen – skal der skiftes cykel eller ej?

Hvis jeg var sportsdirektør

Jeg ville jeg være meget i tvivl om, hvorvidt der skal skiftes cykel i bunden af stigningen. Du mister hurtigt 20 sekunder på det. Omvendt er positionen jo helt anderledes på en enkeltstartscykel, og dermed kan det være lettere at køre de watt, du skal, på en almindelig cykel. Enkeltstartscyklen er lidt tungere end landevejscyklen, så der mister du også lidt, hvis du ikke skifter cykel i bunden. Når alt kommer til alt, vil jeg nok ende med at skifte cykel.

Betydning for klassement

Enormt stor. I dag skal løbet afgøres.

Dagens dansker

Selvom både Søren Kragh Andersen, Michael Valgren og Kasper Asgreen kan køre gode enkeltstarter, så tror jeg ikke, de kommer så meget i fokus.

Ruten

I morgen venter Paris, og dermed er det sidste chance til for alvor at lave forskydninger. Jeg må godt nok sige, at ASO har gemt en spektakulær enkeltstart til at slutte det hele af med. Man kan inddele Tourens eneste enkeltstart i tre dele.

Første del er på en stor, flad og lige landevej, hvor der kun er få rundkørsler, der kan bryde rytmen. Her har de store motorer rig mulighed for at boltre sig. Det er også her, de skal få tid i banken, for det bliver ikke ved med at være en fest for dem.

Efter første mellemtid ændrer enkeltstarten lidt karakter, og den ikke særligt stejle Col de la Chevestraye skal passeres. Det er en højfartsstigning, hvor du virkelig kan køre stærkt, og hvor enkeltstartsrytterne fortsat kommer til deres ret.

Efter toppen er nedkørslen ikke jordens sværeste, men en rytter, der er vant til at køre meget på enkeltstartscyklen, flyver nok lidt hurtigere igennem højfartsvingene.

På de sidste seks kilometer ændrer ruten så fuldstændig karakter igen, hvor det stejle bjerg La Planche des Belles Filles skal passeres. Her kan bjergryttere hente lidt af det tabte tilbage, og man kan smide meget tid, hvis man ikke har disponeret ordentligt på de første 30 kilometer.

Selvom de sidste seks kilometer jo er vanvittigt hårde, er det fortsat specialister som Primoz Roglic og Tom Dumoulin, der kommer til at køre om sejren på den her. Bjergrytterne kommer dog til at miste mindre tid end på en pandekageflad enkeltstart med en tilsvarende distance.

Rolf Sørensen og Chris Anker Sørensen gennemgår Tour de Frances 20. etape. Video: TV 2 SPORT