Tour de France

Regel om bjergpoint på enkeltstart giver INEOS-profil særlig fordel

Richard Carapaz håber at forsvare sin bjergtrøje på enkeltstarten. Tim De Waele / Pool / Ritzau Scanpix

Der er bjergpoint på spil på lørdagens enkeltstart, og måden, de bliver tildelt, kan blive en fordel for Richard Carapaz.

Mens Primoz Roglic, Tadej Pogacar, Miguel Angel Lopez og resten af favoritterne kæmper for placeringer i klassementet, har Richard Carapaz en helt anden agenda på 20. etapes enkeltstart.

Manden fra Ecuador har lige nu bjergtrøjen, men det er bestemt ikke givet på forhånd, at INEOS-klatreren får lov til at køre i prikker ind i Paris.

- Bjergtrøjen betyder helt sikkert noget for Carapaz og hans hold. Også på grund af den måde, han har kørt i bjergene på det seneste, siger TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen, som glæder sig til at se ham kæmpe for trøjen.

Carapaz’ forspring forud for enkeltstarten, der indeholder kategori 1-stigningen La Planche des Belles Filles, er sølle to point til Tadej Pogacar og syv point til Primoz Roglic. Derfor skal INEOS-rytteren klatre det bedste, han har lært, på lørdagens enkeltstart.

Skal køre roligt indtil stigningen

Det lyder som en svær opgave, når hans nærmeste modstandere er de stærke slovenere. Han kan dog give sig selv en gylden fordel.

For enkeltstartens første 30,1 kilometer er flade, inden de én efter én kører ind på stigningen med 5,9 kilometer til mål. Her starter tiden, og hurtigste rytter fra bund til top får ti point til konkurrencen.

- Carapaz ligger nummer 13 samlet. Om han bliver 12 eller 14 er ligegyldigt. Han skal køre lidt mere gelinde på det første stykke af enkeltstarten, og så skal han køre med alt, han har, når bjerget begynder, for på den måde at sætte en af de bedste tider – og hvis ikke dén bedste, siger Rolf Sørensen og tilføjer:

- Det kan de andre klassementsryttere ikke. Så det kan være en måde for ham at sikre sig bjergtrøjen på.

INEOS satser da også benhårdt på at holde bjergtrøjen til Paris, efter at drømmen om den gule trøje bristede, da Egan Bernal udgik efter 16. etape.

- Jeg havde det sjovt i den prikkede trøje. Det var meget specielt, og jeg nød det. Særligt på en ret let etape, siger Richard Carapaz efter 19. etape og kalder 20. etape for "en nøgleetape".

Stillingen inden 20. etape i bjergkonkurrencen

  1. Richard Carapaz, 74 point
  2. Tadej Pogacar, 72 point
  3. Primoz Roglic, 67 point

Point på La Planche des Belles Filles

  1. 10 point
  2. 8 point
  3. 6 point
  4. 4 point
  5. 2 point
  6. 1 point