Tour de France

21-årig debutant vinder Tour de France 2020

Den slovenske UAE Team Emirates-rytter Tadej Pogacar vandt årets Tour de France, tre etaper, ungdoms- og bjergtrøjen.

Historiens næstyngste Tour de France-vinder gjorde søndag aften arbejdet færdigt på 21. og sidste etape.

Slovenske Tadej Pogacar fylder 22 år dagen efter sin Tour de France-triumf og bliver med sine 21 år og 365 dage kun slået af 19-årige Henri Cornet i 1904 som den yngste vinder i løbets historie.

Han sikrer ligeledes Slovenien sin første Tour de France-sejr.

- Det er virkelig stort. Jeg tror, at det eksploderer. Alle vil cykle i Slovenien, og det bliver virkelig fedt at se. Det er stort at gøre noget for slovensk cykling, og jeg er virkelig stolt af at være slovensk, sagde Pogacar inden søndagens etape.

Podiet, Tour de France 2020

  1. Tadej Pogacar (UAE)
  2. Primoz Roglic (Jumbo-Visma)
  3. Richie Porte (Trek)

Var ikke en del af de største favoritter

Bookmakerne vurderede, at en håndfuld ryttere havde større chance for at vinde løbet, men den 21-årige slovener smadrede alle på lørdagens enkeltstart. En stor bedrift, som sloveneren ikke helt har forstået endnu.

- Jeg tror, at jeg drømmer. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Det er helt utroligt.

- Min drøm var bare at komme til Tour de France, og nu har jeg vundet, hvis jeg kan komme igennem i morgen (søndag red.). Det er utroligt, sagde han lørdag.

Aldrig sket før

Her hentede han de nødvendige 57 sekunder på Primoz Roglic og mere til. Søndag holdt han fast i sejren og vandt Tour de France 2020 foran sin landsmand fra Jumbo-Visma.

Årets løb er det 107. af slagsen, og kun 11 ryttere før Pogacar har vundet Tour de France i deres debut.

Udover den gule trøje vinder han også bjerg- og ungdomstrøjen, og det er aldrig sket før, at en rytter har vundet de tre trøjer i samme løb.

Stort tidstab i sidevinden

Det lå ikke umiddelbart i kortene, at Tadej Pogacar skulle stå øverst på podiet i Paris og smadre den ene rekord efter den anden. I Tourens første uge smed han nemlig vigtig tid på en flad etape.

Her led han et tidstab på hele et minut og 21 sekunder i 7. etapes sidevind og kom tidligt i modvind i klassementet.

Sloveneren var uheldig, da han blev ramt af en punktering på et uheldigt tidspunkt.

Vilde Wout van Aert tog endnu en sejr efter en intens og dramatisk syvende etape.

Lille revanche dagen efter

Han lod sig dog ikke slå ud af den uheldige og dårlige dag i sadlen.

For allerede dagen efter på en bjergetape i Pyrenæerne angreb han de øvrige favoritter og hentede 40 sekunder på sine konkurrenter.

Angrebet sendte ham syv pladser frem i klassementet og op på niendepladsen 48 sekunder efter Adam Yates, der på daværende tidspunkt førte løbet.

Der var drama på den 8. etape af årets Tour de France, hvor flere favoritter tabte tid og en franskmand kom så trold ud af en æske som etapevinder.

Smadrede alle stjerner på enkeltstart

En masse bjergetaper senere, hvor han gang på gang beviste sig som en af de mest stabile og stærke, var dagen kommet til 20. etapes 36,2 kilometer lange enkeltstart.

Efter et tilløb på små 30 kilometer skulle rytterne prøve kræfter med den stejle La Planche des Belles Filles. Det var dog ingen sag for Pogacar, der vandt etapen og erobrede den gule trøje.

Inden han trillede ud på den hårde enkeltstart, var han 57 sekunder efter Primoz Roglic i klassementet. Efter etapen var han 59 sekunder foran.

Det var Pogacars tredje etapesejr i årets løb.

Tadej Pogacar begraver ansigtet i hænderne. Video: Joakim Blomsterberg Olsen

Håber ikke på store ændringer i sit liv

Tadej Pogacar har nu kørt og gennemført to Grand Tours. I sin første af slagsen, Vuelta a España i fjor, vandt han også tre etaper og sluttede på tredjepladsen.

Mandag fylder han 22 år, og inden søndagens etape fortalte han journalister, at han glædede han sig til fødselsdagskagen, og at han håber, at han håber at bevare begge ben på jorden og ikke ændre sig.

- Der kommer til at være medieopmærksomhed. Men mit liv forbliver det samme, håber jeg, siger vinderen af Tour de France 2020.