Tour de France

Hjemlandet ser ham som sportens næste store - det startede, da han smadrede ældre rivaler

Tadej Pogacar er et af cykelsportens største talenter. Her kommer du tæt på kometen, der allerede har gjort sit indtog på den store cykelscene.

En gruppe teenageryttere har skilt sig ud under et børneløb i Slovenien. 100 meter bag dem sidder en knægt, der er noget mindre end de andre. Han er to år yngre. Han kæmper for at lukke hullet op til den førende gruppe, men det kniber.

Du har måske allerede gættet, hvem der halser efter. Det er nemlig Tadej Pogacar. Men hvad du ikke ved er, at der er mere til den historie.

Gruppen af teenagere fører ikke løbet. Det gør Pogacar. Han har sat de ældre ryttere og er ved at hente dem med en omgang.

- Jeg var ni år gammel. Jeg kørte med drenge, der var to år ældre end mig, fordi vi ikke havde en kategori i Slovenien for ryttere, der var på min alder. Det var et løb på nogle omgange á tre kilometer, men jeg stak afsted og vandt det, siger han i et interview med Cyclingweekly.

Løbet ligger 12 år tilbage, men særligt én ting har ikke ændret sig: Talentet er fortsat kæmpestort.

- Han er stadigvæk meget ung, men han er virkelig talentfuld. Jeg tror, at han kommer til at styre cykelsporten om et par år, lød det fra Tomaz Kovsca allerede inden Touren gik i gang. Han har kommenteret Tour de France for slovensk tv de sidste 15 år.

"Meget bedre end de andre"

Pogacar skiftede inden 2019-sæsonen til World Tour-holdet UAE Team Emirates. Forinden havde han kørt på kontinentalt niveau i Slovenien.

Og i hjemlandet var de hurtige til at opdage hans potentiale.

- Jeg så ham køre første gang, da han var U18-rytter. Vi vidste allerede på det tidspunkt, at han var noget specielt. Han blev opdaget hurtigt, fordi han var så meget bedre end de andre i sin aldersgruppe, siger Tomaz Kovsca.

Han nåede blot at køre to sæsoner på kontinentalt niveau, inden han rykkede op på World Touren, der er cykelsportens højeste niveau.

En cykelrytter, der kan det hele

UAE faldt formentlig for Pogacars alsidighed, da de skrev kontrakt med ham. Den kvalitet fremhæver Uros Gramc i hvert fald. Han har dækket cykelsport i 20 år og er sportsredaktør på den slovenske avis Večer.

- Han er et stort talent, og han kan lidt af det hele. Han har vist, at han kan køre enkeltstart, og han er rigtig dygtig opad, siger Uros Gramc.

Faktisk har Pogacar vundet det nationale mesterskab i enkeltstart de sidste to år. Og særligt i år var det imponerende. Her slog han nemlig Primoz Roglic, der regnes som en af de bedste enkelstartsryttere i verden.

Men det er ikke kun hans fysiske evner, der gør ham til en speciel cykelrytter. Han har nemlig også en cykelhjerne, der er bedre end de flestes.

- Det, der gør ham særlig, er, at han er en meget intelligent rytter. Han har en god fornemmelse for, hvor han skal være i feltet, hvornår han skal angribe og lignende. Han har gode tekniske kvaliteter, og han er god til at køre nedad, siger Uros Gramc og tilføjer:

- Alle, som nogensinde har arbejdet med ham, er meget stolte af det.

En umulig mission

Vi hopper tilbage til næstsidste etape af 2019-udgaven af Vuelta a España. Pogacar har allerede vundet to etaper i sin Grand Tour-debut, men han er sulten efter mere. Med knap 40 kilometer til mål sidder favoritterne sammen. Men freden er snart forbi.

Med ét angriber Tadej Pogacar. Ingen kan svare igen. Ryttere som Primoz Roglic, Alejandro Valverde og Miguel Angel Lopez sidder plantet og kigger på hinanden. For de fleste vil et angreb så langt fra mål være en umulig mission – men ikke for den unge slovener.

De andre ser ham først, da han er kommet i mål. Han henter så meget tid, at han dagen efter kan træde op på podiets nederste trin. Samtidig kan han bryste sig af tre etapesejre i sin første Grand Tour nogensinde.

Pogacar vinder 20. etape af Vuelta a España på flotteste vis. Video: TV 2 SPORT

Præstationen glemmer Joxean Fernández Matxín nok ikke lige foreløbig. Han var Pogacars nærmeste leder under løbet.

- Hvis han spørger om at blive kaptajn på Tour-holdet, har han mange gode grunde, lød det på daværende tidspunkt fra Fernández ifølge Cyclingnews.

Kan blive i toppen i mange år

Han blev som bekendt kaptajn, og den beslutning er de nok meget godt tilfredse med hos ledelsen på UAE Team Emirates nu.

Pogacar vandt nemlig Tour de France 2020. Han blev dermed den yngste vinder af den franske Grand Tour siden 1904. Og allerede inden sejren var Uros Gramc klar i spyttet.

- Han er i stand til at blive i toppen af cykelsporten i mange, mange år, hvis alt går vel.

Tadej Pogacar har kontrakt med UAE Team Emirates til og med 2024.