Tour de France

Jumbo-Visma får hård kritik for at smide Tour-sejren væk

Både Eddy Merckx og den tidligere belgiske landstræner kritiserer Jumbo-Visma-holdet for måden, de har grebet Touren an på.

Eddy ’Kannibalen’ Merckx spiste alt i sejrsbuffeten i sin aktive cykelkarriere, og modsat mange andre fik han intet galt i halsen, da han så Tadej Pogacar sætte alle til vægs lørdag.

At den 21-årige Tour-debutant på 20. etape overhalede Primoz Roglic i kampen om den gule trøje og tilmed smadrede alle konkurrenter, overrasker nemlig ikke legenden.

- Overhovedet ikke. Spørg min kone og folk tæt på mig. Jeg har sagt, at Roglic’ 50 sekunder (57 sekunder, red.) ikke var nok til at være sikker på sejren.

- Jeg kunne se Pogacar komme en kilometer væk, og jeg har sagt, at den eneste løsning var at vente på enkeltstarten, fordi tiden var til hans fordel, siger Merckx til L’Équipé.

Jumbo-Visma burde have angrebet mere

Grundet aldersforskellen på ni år mellem Pogacar og Roglic mener Merckx, at den 21-årige slovener helt naturligt ville være mere frisk til enkeltstarten dagen før Tourens afslutning.

Det burde Roglic’ Jumbo-Visma-hold have set komme, påpeger han.

- Det var klart, at Pogacar ikke ville angribe dem, da han ikke kunne sætte dem i bjergene. Men de burde have forsøgt at sætte ham langt tidligere, så de kunne få et stort nok forspring. Det er en god lektie i cykling, siger han og tilføjer, at de ”alt i alt har kørt dumt”.

Eddy Merckx vandt fem Tour de France og hele 34 etaper.

Da enkeltstarten begyndte at stige, gik det for alvor galt for Roglic. Video: TV 2 SPORT

Tidligere belgisk landstræner ser også Jumbo-Visma-fejl

Ifølge den tidligere landstræner for Belgien José De Cauwer har Jumbo-Visma også dummet sig.

Han mener, at det ”meget vel kan være måden at lede holdet på”, der er skyld i, at de ikke står i Paris med Tour de France-sejren.

- Som sportsdirektør ville jeg have gjort alt, jeg kunne, for at holde Dumoulin inde (i klassementet, red.). Nu eliminerer de ham som kaptajn ved at lade ham sidde i anden gruppe, siger han.

Tadej Pogacar gik ind til Touren sammen med et UAE-mandskab langt fra samme styrke som Jumbo-Visma-mandskadet, og det burde hollænderne have udnyttet, mener han.

- Pogacars hold var slet ikke stærkt nok, og man skal altid holde på to heste. Hvis man havde ladet Dumoulin køre væk med en god gruppe, hvem fra Pogacars mandskab skulle så hente ham?, spørger han.

Inden 21. etape, der plejer at ende uden forskydninger i toppen af klassementet, har Pogacar et forspring på 59 sekunder ned til Primoz Roglic.