Tour de France

Tour Awards: Bernal, Pinot og Riis' hold har skuffet

TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen uddeler priser til nogle af de ryttere og hold, der har fået mest opmærksomhed i Tour de France.

Den 107. udgave af Tour de France er næsten forbi.

Selvom rytterne stadig mangler at køre den sidste etape til Paris, står det allerede nu klart, at det kommer til at blive en udgave, vi kommer til at huske tilbage på – ikke mindst fordi at løbet blev udskudt og kørt under flere restriktioner som følge af coronapandemien.

Det har dog ikke været til at se på Tour-rytterne, at hele verden stadig er påvirket. De har levet i deres egen lille boble, og de har leveret mange timer med flot cykelløb, hvor der både har været store vindere, men også store tabere.

Men hvem har egentlig skabt det største øjeblik, og hvem har skabt den største skuffelse og overraskelse?

TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen har uddelt syv priser, efter hvordan han har oplevet de tre uger – og det har ikke været nemt.

Årets største øjeblik: Søren Kraghs etapesejre

Søren Kragh Andersens etapesejre er de største øjeblikke for mig i Tour de France. Det var to vilde øjeblikke, og det var første gang, at jeg prøvede at kommentere en dansk Tour-etapesejr. At der så kommer to af slagsen, er helt vildt.

Det var noget specielt og to kæmpe øjeblikke. Man sad lidt med den samme fornemmelse begge gange, hvor man tænkte, at ”det her kunne godt være det helt rigtige”.

Men sikke ikke en cykelrytter han er. Jeg glæder mig allerede til at se ham i klassikerne: Flandern Rundt og Paris Roubaix. Han har virkelig høstet meget selvtillid og har leveret store øjeblikke i dette års Tour.

En vanvittig præstation af Søren fra Strib. Video: Magnus Stig Christensen

Men der er flere store øjeblikke, hvis man skal tage de danske briller af. Der er Egan Bernals nedtur, og så er der selvfølgelig Tadej Pogacars enkeltstart og angrebsiver i løbet. Men det kommer der mere om senere, for det var et spektakulært øjeblik

Årets største overraskelse: Wout van Aert

Jeg vil faktisk ikke sige, at årets største overraskelse er Tadej Pogacar, da jeg allerede forventede mig meget af ham, og jeg havde ham i blandt favoritterne i forvejen.

Jeg vil sige, at det er Wout van Aert. Jeg vidste, han var en vanvittig rytter, men at han skulle vinde massespurter og samtidig være en fantastisk hjælperrytter i bjergene, det er vildt. Han kan så mange ting. Han har imponeret mig helt vanvittig meget.

Jeg husker etapen til Orcières-Merlette, hvor han splittede hele feltet, og så vandt han lige en massespurt dagen efter. Lige nu er han vel verdens bedste cykelrytter.

Flad vej, sidevindskørsel, bjerge og ikke mindst sprinten. Der er ikke den disciplin, som Wout van Aert ikke mestrer.

Årets flotteste sejr: Tadej Pogacars på 20. etape

Jeg havde egentlig først tænkt, at jeg ville pege på Daniel Felipe Martinez' sejr på 13. etape.

Men så kom enkeltstarten på 20. etape, og der må jeg bare sige, at Tadej Pogacars sejr overgår Martinez' fuldstænding. Er du gal, hvor var det et vanvittigt løb. Pogacar smadrede jo ikke bare Primoz Roglic, men også Wout van Aert og Tom Dumoulin, der er inkarnerede specialister.

Jeg kan ikke huske en vildere enkeltstart, som jeg selv har været vidne til. Richie Porte kørte sig jo også på podiet, og Miguel Angel Lopez røg helt ud af top-fem.

Pogacar er et fænomen, og det understregede han på lørdagens etape.

Roglic triller i mål med en gul trøje, der nu tilhører en anden. Video: Magnus Stig Christensen

Året største skuffelse: Pinot og Bernal

Der er to, der skiller sig ud i den her kategori. Det er Thibaut Pinot fra FDJ og Egan Bernal fra Team INEOS. Sidstnævnte må nok tage prisen, da han er forsvarende Tour-vinder, han måtte udgå, og han var slet ikke der, hvor han skulle være.

Han havde et helt hold bygget op omkring sig, og det er en kæmpe skuffelse, at han ikke havde mere at give af.

Men Pinot skal også fremhæves. Man kan næsten ikke finde en Tour, der kunne passe bedre til ham end den her. Enkeltstarten på 20. etapen var lige i hans baghave, og der har ikke været mange sidevindsetaper. Alt det, han normalt har svært ved, har ikke rigtig været her. Så han må komme ind under dette punkt sammen med Egan Bernal.

Det franske klassementhåb må kigge langt efter podiet i Paris efter en rædselsfuld dag i sadlen. Video: Magnus Stig Christensen

Årets stærkeste hold: Jumbo-Visma

Det er der ingen tvivl om, det er Jumbo-Visma.

De har domineret løbet, hvor Robert Gesink og Tony Martin har været imponerende, imens Wout van Aert har været vanvittig - for slet ikke at nævne Sepp Kuss. Og så har Primoz Roglic været vanvittig stabil og rolig, og det fejlede jo kun på den sidste dag, hvilket så også blev ret afgørende. Men generelt har Jumbo-Visma været det stærkeste hold.

Årets svageste hold: NTT og Direct Energie

Team NTT kan ikke været helt tilfredse med, hvad de har leveret i denne Tour. De har også været uheldige, men de har ikke levet op til det, vi havde troet.

Og så er der Total Direct Energie, som ikke har vist noget som helst. Der har været nogle dage, hvor jeg synes, at de burde have været med i udbruddet eller i det mindske forsøgt. Men det har de ikke gjort. Det er nærmest dem, jeg er allermest skuffet over. De har ikke været deres wildcard værd.

Årets største TV-øjeblik: Col de la Loze-stigningen

Billederne fra Col de la Loze-stigningen var jo vilde, og det er noget, der stadig sidder i mit hoved. Rytterne sad én og én, og det var bare fedt. Det er stigning, som jeg tror, at vi får meget mere at se til, da den gav noget godt cykelløb og tv.

Der blev rystet godt og grundigt rundt i klassementet op ad Col de la Loze. Video: Magnus Stig Christensen