Tour de France

INEOS har mistet Tour-tronen: - Kun ét hold dukkede op

INEOS satsede alt på en Tour-sejr, men floppede fælt, da Egan Bernal fejlede. Men hvorfor gik det galt, og kan storholdet komme tilbage?

Hans blik flakkede skiftevis mellem asfalten og tv-reporteren, der netop havde stillet ham et spørgsmål.

- Vi må se, hvordan mine ben har det, og så tager vi den derfra, lød det med en lettere irriteret tone.

Det var alt, hvad 23-årige Egan Bernal svarede ved indskrivningen til 16. etape, inden han ikke orkede mere, kørte videre og efterlod adskillige tv-stationer uden flere svar fra den forsvarende Tour-vinder.

Der er sket et skred i magtbalancen i Tour de France. Kun ét hold dukkede op

William Fotheringham, cykelskribent hos The Guardian

Og der var god grund til at stille flere spørgsmål til Egan Bernal. For INEOS-kaptajnen havde ramt bunden på 15. etape i Tour de France, hvor han tabte 7 minutter og 20 sekunder til de øvrige favoritter. Drømmen om at gentage Tour-triumfen fra 2019 var brast.

Bedre blev humøret heller ikke efter den bjergrige etape, da colombianeren endnu en gang led og kom i mål sammen med sprinterne blandt de bagerste af alle.

Dette var det sidste, vi fik at se fra Egan Bernal i dette års Tour. For inden 17. etape kom beskeden om, at han trak sig fra løbet. Han vil forsøge at komme sig og redde resten af sæsonen.

Dermed mistede Team INEOS sit store klassementshåb, der skulle sikre, at det britiske storhold også stod nævnt ud for vinderen af dette års Tour de France, som det har været tilfældet i syv ud af de otte seneste udgaver.

Men hvad betyder det mislykkede i forhold til magtkampen i det store franske etapeløb?

Britiske William Fotheringham er en prisvindende sportsjournalist, der skriver klummer for den engelske avis The Guardian og har speciale i cykelsport. Under dette års Tour de France har han særligt holdt øje med og skrevet om Team INEOS.

Selvom Jumbo-Visma missede den samlede sejr på 20. etape, understreger Fotheringham, at de stadig dominerede løbet, og derfor er journalistens vurdering klar.

- Der er sket et skred i magtbalancen i Tour de France. Alle troede, at det ville blive en kamp imellem Jumbo-Visma og INEOS. Men der var kun ét hold, der dukkede op, siger William Fotheringham til TV 2 SPORT.

Det er overraskende, at Team INEOS slet ikke har kunnet svare tilbage

Kurt Asle Arvesen, tidligere rytter og sportsdirektør hos Sky

Overraskende at INEOS ikke kunne svare tilbage

Cykelsporten er uforudsigelig.

Det måtte selv Jumbo-Visma sande, da Primož Roglič efter lørdagens etape tabte Tour de France-sejren på gulvet, da Tadej Pogačar overrumplede sin slovenske landsmand på enkeltstarten og blev den yngste Tour-vinder siden 1904.

Så selvom Roglič havde den gule førertrøje på ti etaper, kunne han ikke iklæde sig den inden den vigtigste etape at have den gule trøje på: 21. etape.

Roglic triller i mål med en gul trøje, der nu tilhører en anden. Video: Magnus Stig Christensen

Ifølge den tidligere norske cykelrytter Kurt Asle Arvesen, der kørte på Team Sky i sæsonerne 2010 og 2011, inden han blev sportsdirektør på holdet frem til 2017, kan man stadig godt sige, at Jumbo-Visma overtog INEOS’ tidligere Tour-dominans, selvom det hollandske hold heller ikke lykkedes med det overordnede mål.

- Jumbo-Visma har arbejdet godt i et stykke tid, og de har bygget et fantastisk hold op med ryttere og støtteapparat. De er sultne og i en angrebsposition. Dette har vi set over tid, så det er ikke kommet som en overraskelse. Men det er overraskende, at Team INEOS slet ikke har kunnet svare tilbage, siger Kurt Asle Arvesen til TV 2 SPORT.

- Men sejren til Pogačar i sidste øjeblik viser måske, at Jumbo-Visma stadig mangler det afgørende killer instict?

Svært at gentage succes

Jumbo-Vismas manglende koldblodighed fjerner stadig ikke fokus fra, at ”INEOS’ Tour har været meget skuffende i forhold til tidligere år”. Det mener Kurt Asle Arvesen.

Han havde dog lugten lunten inden årets Tour-start, da INEOS-rytterne langt fra imponerede i de få opvarmningsløb, der var inden Touren.

- Noget af det sværeste i sport er at gentage succes. Det har INEOS været gode til, men at nedturen skulle komme, hvor de potentielt kunne have haft tre Tour-vindere til start, er overraskende, siger Arvesen.

Det samme nævner William Fotheringham, der beskriver et hold, som ”ikke har levet op til den standard, man har forventet og set siden 2012”.

- Der gik flere ting galt. Der var den manglende form hos både Egan Bernal og Geraint Thomas, der ikke kom med af den grund. De har gjort meget for at komme igen og lykkedes også med det i forhold til den flotte dobbelte etapesejr. For alle andre hold – udover Jumbo og INEOS – er det en god Tour, siger sportsjournalisten.

Kunne Thomas eller Froome have hjulpet?

Men kunne INEOS have gjort noget på forhånd, så det ville blive en god britisk Tour? William Fotheringham peger på flere elementer, der har påvirket INEOS-holdet.

Det skabte stor polemik og et mindre chok i cykelverdenen, da Team INEOS offentliggjorde de otte ryttere, som de satsede på til Touren, hvor ingen af de tidligere Tour-vindere, Geraint Thomas og Chris Froome, var med.

Jeg ved, at de udtog holdet med grundlag i deres watt-tal også, og at ingen andre kunne have gjort det bedre

Kurt Asle Arvesen, tidligere rytter og sportsdirektør hos Sky

Efterfølgende har flere spekuleret i, om det britiske Tour-hold tog den rigtige beslutning. Ifølge The Guardian-skribenten er det et helt reelt spørgsmål.

- Froome var helt sikkert ikke i den form, han havde brug for at være i. Thomas kunne måske være kommet i form halvvejs igennem, men det ville ikke have været nok til at holde Bernal inde i løbet.

- Det så ud til at være en fejl, da de udtog Richard Carapaz. Man kan se, at hans formkurve var planlagt til at skulle toppe under Giroen, og han ramte den næsten i slutningen af løbet. Hvis der var en fejl, var det i Bernal og Thomas' forberedelser, siger Fotheringham.

'Ingen kunne have gjort det bedre'

Kurt Asle Arvesen er dog ikke helt enig i dette. Han mener, at det er for let at komme med den beskyldning, når man et stykke inde i løbet kunne se, at det ikke fungerede.

Derudover har han indgående kendskab til, at de ikke kunne have gjort meget anderledes, i hvert fald ikke når man ser på rytternes form og watt-tal inden Touren.

- Det er altid let at kritisere, når man kender svaret. Man ved, at de tog fejl. Samme dag, som nedturen kom i Tour de France, blev Geraint Thomas nummer to i Tirreno-Adriatico. Jeg kan forstå, at det kan få folk op af stolene.

- Men jeg ved, at de blandt andet udtog holdet med grundlaget i deres watt-tal, og at ingen andre kunne have gjort det bedre. Så på den måde kan man sige, at de har gjort alt, hvad de kunne – i hvert fald inden løbet, siger Kurt Asle Arvesen

Kan INEOS redde året?

Side om side og med hinanden under armene kørte Michal Kwiatkowski og Richard Carapaz sammen over målstregen på 18. etape i Tour de France.

Dermed satte de et lille plaster på det blødende INEOS-sår, der var efterladt efter Bernals exit.

Men blev INEOS’ Tour de France reddet der? Nej, mener Kurt Asle Arvesen.

- Meget - næsten alt - drejer sig om Tour de France hos INEOS, og det mål mislykkedes. Så det er helt klart en nedtur. Men de er gode til at sætte sig nye mål, og etapesejren til Michal Kwiatkowski kunne have reddet et hold, hvis det var alle andre end INEOS’. Det er isoleret set ikke nok for dem, siger nordmanden.

Der var ikke specielt god stemning på holdet. Touren betyder så meget

Kurt Asle Arvesen om året, hvor Froome styrtede og udgik

Det britiske storhold annoncerede i pressemeddelelsen omhandlende Egan Bernals exit, at han nu vil forsøge at komme sig, inden resten af sæsonen skulle reddes.

Men ifølge The Guardians William Fotheringham er der meget at indhente. For selvom de skulle vinde en af sæsonens andre Grand Tours, Giro d’Italia og Vuelta a Espana, er det stadig ikke nok.

- En sejr i Vueltaen eller Giroen kan give en lille opløftning. Men for dem er det vigtigste at vinde Tour de France, så året kan ikke reddes, siger han.

Kurt Asle Arvesen har oplevet den Tour-skuffelse, som INEOS gennemgår lige nu, på nærmeste hold. Nordmanden var sportsdirektør på holdet i 2014, hvor Chris Froome styrtede og udgik, og hvor Vincenzo Nibali løb med sejren.

- Der var ikke specielt god stemning på holdet. Touren betyder så meget, siger Arvesen.

Hvordan ser fremtiden ud?

Det kommer til at kræve en del at få løftet humøret på mandskabet, selvom Egan Bernal allerede fokuserer på en oprejsning, i hvad der er tilbage i sæsonen.

Og både Kurt Asle Arvesen og William Fotheringham mener, at Team INEOS kan vinde Touren igen. De er begge samtidig enige i, at der skal ske ændringer på storholdet, før det kommer på tale igen.

- Det vigtigste bliver sammensætningen af holdet. Jeg mener, at det skal være friske, unge ryttere med potentiale til at gøre. Det skal ikke være tidligere mestre med bankkontoen fuld, som er usikre på, hvad de vil, har mange skadesproblemer og så videre, siger Kurt Asle Arvesen.

The Guardian-journalisten har flere spørgsmål, han skal have besvaret, inden han klippefast peger på INEOS som det vindende Tour-hold igen.

- Et af spørgsmålene er, om de kan kontrollere alle de kaptajner, de har? Det andet spørgsmål er, om Jumbo-Visma kan forsætte med at være så gode, eller om Tadej Pogacar endnu en gang snyder dem alle, spørger Fotheringham.

- Jeg tør ikke spå om det ene eller andet, men en ting er i hvert fald sikker. INEOS sidder ikke alene på Tour-tronen mere.