Tour de France

Veteran er færdig med at køre efter Tour-sejren - ét styrt gjorde, at han aldrig vandt

Selvom australierens tid som kaptajn i Tour de France endte godt, har flere voldsomme styrt sat sit præg på hans karriere.

15. gang blev lykkens gang for Richie Porte.

Der er helt klart noget med ham, der gør, at han bliver ramt af uheld

Brian Vandborg, tidl. holdkammerat

For første gang nogensinde sluttede han søndag på et podie i en Grand Tour. Og betydningen af tredjepladsen var ikke til at tage fejl af.

- Nu får jeg det billede på væggen, hvor jeg står på Champs-Élysées med to massive mestre, når jeg går på pension. Så jeg er helt ydmyg. Det er ikke gået op for mig endnu, siger Richie Porte.

På Tourens anden hviledag annoncerede Trek-rytteren, at han er færdig med at være kaptajn i verdens største cykelløb. Set i det perspektiv fik det australske eventyr en lykkelig slutning.

Men historien om Portes karriere er ikke uden bump på vejen. Faktisk er det nærmere historien om et stort talent, der blev ødelagt i en fransk klippevæg.

”Hans Tour de France slutter her”

Det er 9. etape af Tour de France. Året er 2017. Favoritterne har netop passeret den tredje og sidste stigning uden for kategori – de sidder der alle sammen.

Chris Froome, Romain Bardet og Fabio Aru. Der er flere endnu. Store navne. Richie Porte sidder der også, men det får snart en ende.

Nedkørslen fra Mont du Chat er tricky, og på vej ned ad bjerget går det galt. Porte misser et sving og kører i grøften. Cyklen forsvinder under ham. Australieren kurer henover asfalten, men glideturen skal snart få en ende. Han banker ind i klippevæggen, men det er ikke ovre.

Bag ham kommer Quick Steps Dan Martin. Med fuld kraft kører han direkte ind i Richie Porte, der ligger forsvarsløst på den franske asfalt.

Se højdepunkterne fra 9. etape af årets Tour de France. Video: Jacob Nordestgaard Lage

”Hans Tour de France slutter her,” lyder det fra Dennis Ritter under kommenteringen. Men det er ikke den eneste, der slutter en juli-dag i Frankrig.

- Her mistede han sin chance for at vinde Tour de France, siger hans tidligere holdkammerat Baden Cooke til TV 2 SPORT med henvisning til det voldsomme styrt.

Kunne holde vejret i næsten fire minutter

Porte var egentlig svømmer og triatlet, men da han først begyndte at cykle, gik det stærkt. Efter en succesfuld periode på den anden side af jorden, blev han hentet til Saxo Bank i slutningen af 2009.

Her blev han holdkammerat med Chris Anker Sørensen, der godt kunne mærke, at australieren ikke havde cyklet hele sit liv.

- Richie havde ikke den store erfaring, da han kom ind på vores hold, fordi han ikke havde cyklet i særligt mange år. Han havde svært ved at sidde i et felt.

Talentet var der til gengæld ingen tvivl om.

- Han var en brølstærk cykelrytter. Det kunne man allerede se der, med de tal han kunne køre, siger Chris Anker Sørensen.

Richie Porte nåede at bære førertrøjen i Giro d'Italia i sin Grand Tour-debut. Det var i 2010.

Brian Vandborg, der også var en del af holdet på daværende tidspunkt, husker særligt én situation, der viste, at Richie Porte var unik. Det skete på en teambuilding-tur med Bjarne Riis.

- Hver morgen stod vi i en kold swimmingpool og skulle se, hvor lang tid vi kunne holde vejret under vandet. Der var Richie suverænt den bedste. Han havde et eller andet i forhold til sin lungekapacitet.

- Hvis jeg husker rigtigt, var han tæt på at kunne holde vejret i fire minutter. Det er rimelig vildt, når man ellers er utrænet i den del, erindrer Vandborg.

Talentet pegede tidligt mod Grand Tour-succes, da han allerede i sin debut vandt ungdomstrøjen i Giro d’Italia. Her blev han også nummer syv samlet.

Uheld på stribe

Desværre for Richie spolerede uheld en ellers lovende karriere. Og uheld har også en væsentlig andel i, at australieren aldrig kommer til at vinde Tour de France.

- Han har ikke nået sit fulde potentiale på grund af sine styrt. Han kunne have vundet Tour de France, så set i det lys har han ikke, siger Baden Cooke.

Richie Portes uheld i Tour de France

2016: Richie Porte fører favoritterne an på vej op ad Mont Ventoux, men pludselig bremser en motorcykel foran ham. Porte vælter og mister dyrbar tid. Efter i etapen får han dog godskrevet den tabte tid.

2017: Australieren styrter på en nedkørsel fra Mont du Chat på 9. etape. Han ender med at udgå..

2018: Porte udgår også i 2018. Igen er den gal på 9. etape, hvor han styrter med knap 150 kilometer til mål.

Og selvom hans tidligere holdkammerater er enige om, at Richie Porte overvejende har været uheldig, er en del af det også selvforskyldt.

- Der er helt klart noget med ham, der gør, at han bliver ramt af uheld. Uden tvivl.

- De her forskellige styrt, som han har været udsat for. Hvis det ikke var direkte hans skyld, så var det det indirekte, fordi han har siddet nogle forkerte steder, hvor der er større risiko for styrt, siger Brian Vandborg.

Har været det store håb

Richie Porte har undervejs i sin karriere vundet Paris-Nice to gange. Og så har han otte gange kørt først over stregen på en etape i Tour Down Under, der køres i Portes hjemland.

Og netop i Australien har han haft stort betydning.

- Han har været det store håb for australsk cykling i de sidste par år. Han er den eneste australske rytter, som har haft en chance for at vinde de store løb. Australiere står altid bag deres folk, og han er meget populær her i Australien, fortæller Baden Cooke.

Men alligevel bliver han særligt overgået af én i hjemlandet.

- Han er ikke så kendt som ryttere som Cadel Evans – han var en stor stjerne. Men folk, der følger sporten, kender helt sikkert hans navn. De følger ham og kan lide ham.

Cadel Evans vandt Tour de France i 2011.

Cadel Evans vandt netop Tour de France. Og så vandt han tilmed et verdensmesterskab.

Hvorfor egentlig stoppe?

For mange virker det måske paradoksalt at stoppe, når man netop har leveret sit bedste resultat i en Grand Tour nogensinde.

Men for Richie Porte er det en helt naturlig beslutning.

- Jeg er 35 år, og jeg vil ikke stresse mere. Nu vil jeg hjælpe unge ryttere, for jeg kan gå på pension lykkeligt, siger Porte med henvisning til det pres, som en kaptajn er under.

Australierens fremtid er ikke på plads i skrivende stund, men flere har spekuleret i, om han er på vej til INEOS Grenadiers som en såkaldt superhjælper. En rolle, som han tidligere har udfyldt til UG for blandt andre Chris Froome.