Tour de France

Stjerne søger hjælp hos rugbyhold til at komme sig

Romain Bardet udgik med en hjernerystelse under årets Tour de France. Nu drager han nytte af ekspertisen fra et fransk rugbyhold.

Romain Bardet har kæmpet med følgevirkninger fra den hjernerystelse, han pådrog sig efter et alvorligt styrt på 13. etape i årets Tour de France.

Men nu følger AG2R-rytteren et forløb hos det franske rugbyhold ASM Clermont Auvergne. En hjernerystelsesprotokol der er specialdesignet til at pleje skader som Romain Bardets.

- Romain har draget fordel af alt det, vi har implementeret om plejen af hjernerystelser i vores klub.

Det hele starter med fuldstændig hvile

Mathieu Abbot, holdlæge ASM Clermont Auvergne

Det siger rugbyholdets læge Mathieu Abbot til klubbens hjemmeside.

Kørte 90 kilometer med hjernerystelse

Rytterens styrt har siden fået meget opmærksomhed på diverse cykelmedier, fordi skaden griber ind i en af cykelsportens mangler.

Nemlig at der ikke er deciderede protokoller for, hvad der skal gøres, når en rytter slår hovedet. Det har man for eksempel i fodbold og rugby.

Det var ekstra kontroversielt, fordi Romain Bardet gennemførte de resterende 90 kilometer af etapen med hjernerystelsen.

Det var først, da han havde passeret målstregen, at det gik op for ham, at alt ikke var, som det skulle være.

Siden er der blevet spekuleret i, om det var forsvarligt at lade franskmanden køre videre.

Sådan fungerer en Speed Court

  • Et interaktivt arbejdsområde på cirka 30 kvadratmeter
  • Der er placeret sensorer på græsset, som atleten skal navigere imellem
  • Instruktionerne til atleten gives via en skærm
  • Øvelserne kræver beregning, logik eller begge dele

Kilde: ASM Clermont Auvergne

Bayern München og Real Madrid bruger samme teknik

Forløbet hos den medicinske stab i rugbyklubben er nøje tilrettelagt, og gør blandt andet brug af en såkaldt Speed Court.

Noget fodboldklubberne Bayern München og Real Madrid også benytter sig af til deres spillere på egne faciliteter.

- Det er et meget nyttigt arbejdsredskab i helbredelsesprocessen efter en hjernerystelse, men også i mange andre rehabiliterings- eller udviklingsprotokoller, fortæller klubbens anden læge Rémi Gaulmin.

- Det hele starter med fuldstændig hvile. Det er den første ting at gøre efter hjernerystelse. Genoptagelse af ​​fysisk og kognitiv aktivitet begynder ikke, før symptomerne er helt forsvundet, siger Mathieu Abbot.

- Taknemmelig og heldig

Det er uvist, hvornår den franske stjernerytter er tilbage på cyklen.

Men noget lader til, at han er på vej i den helt rigtige retning, og selv siger han, at han ikke kunne være i bedre hænder.

- Jeg er virkelig taknemmelig for ASM, og jeg heldig, at jeg er blevet tilbudt det her forløb. Med denne optimerede pleje kan jeg forhåbentlig komme mig hurtigere uden at skulle tænke på konsekvenserne for mit helbred. Det medicinske personales ekspertise på det her område er et benchmark, og jeg har fuld tillid til dem, skriver Romain Bardet på sin Instagram.