Vuelta a España

5. etape | Huesca > Sabiñánigo | 24. oktober

Chris Anker Sørensen leverer analyse og tilføjer sine favoritter til etapesejren dag for dag.

Favoritter

***** Luis Leon Sanchez

**** Tim Wellens

*** Michael Valgren, Rui Costa

** Nans Peters, Alex Aranburu

* Johnathan Hivert, Piere Luc Perichon, Rob Power

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

Selvom der kun er to måneder til jul, er der ingen gaver til sprinterne, så det burde være en dag for udbryderne.

Nøglepunkt

Alto de Petralba. Her kan ryttere, der ikke tror, de kan vinde spurten, forsøge at komme af med den resterende del af udbruddet.

Ruten

De første 110 km er i bakket terræn, hvor alle ryttere, der har lyst, burde have muligheden for at give udbrudsforsøg et skud. På de sidste 75 km kører feltet ind i forbjergene til Pyrenæerne, hvor der er tre stigninger – to andenkategori og en tredjekategori. Det er derfor, jeg vil betegne denne dag som skræddersyet til udbrud. Den er for let til, at det bliver en klassementsdag og for hård til, at selv den mest velklatrende sprinter vil sige til sit hold: ”Drenge, jeg har diamanter i benene, så I skal kontrollere den for mig i dag.”

Alto de Vio er på en relativ lille vej, som er hårdest de første tre kilometer, hvorefter den ikke er så stejl. Og faktisk er der også en kort nedkørsel undervejs på en kilometer. Når toppen rundes, går det nedad i to km ret stejlt, inden rytterne skal op over Alto de Fanlo, som er relativt irriterende den sidste km, hvor stigningsprocenterne er tocifrede nogle gange.

En lang nedkørsel fører rytterne ned til dagens sidste stigning, og det er her, hvor en ikke spurtstærk rytter skal slå hullet.

Stigningen er på en bred og rigtig god vej, hvor der er to lange tunneller undervejs. Stykket hen til og lige efter første tunnel er værst, hvor stigningsprocenten i lang tid er tæt på 10. Den 2,6 km lang tunnel hen til toppen af stigningen er dog ikke så slem, så hvis du ikke er kommet af med dine udbrudsfæller her, er det ved at være for sent.

Mit bedste bud er nok, at 10-12 ryttere skal hjem og spurte om det. Lidt lige som det var tilfældet, sidst der var mål her i Vueltaen. Dengang skulle 11 mand afgøre det i en spurt, og her slog en ung og fremadstormende Greg van Avermaet den allerede dengang aldrende Davide Rebellin, og så kom Juan Antonio Flecha ind på en tredjeplads.