Giro d'Italia

Rasende Giro-direktør truer ryttere med advokater

Præsidenten for rytterorganisationen CPA medgiver, at forholdene ikke var slemme nok til at forkorte 19. etape i Giro d'Italia.

Løbsdirektøren i Giro d'Italia, Mauro Vegni, er godt og grundigt rasende efter fredagens 19. etape, som blev forkortet med 134 kilometer efter rytterprotester om dårligt vejr og at skulle køre så lang en etape så sent i løbet.

Vegni blev først forholdt forslaget umiddelbart før etapestarten, og det endte med, at rytterne cyklede de første 8 ud af de oprindelige 258 kilometer, hvorefter de satte sig i ind busserne og kørte frem til 124-kilometermærket for at køre etapen færdig.

Efter etapen luftede løbsdirektøren sin frustration over det, der var sket.

- Det er en uacceptabel beslutning, men vi måtte leve med den. Lige nu handler det om at komme til Milano (hvor Giro'en slutter søndag, red.), men så kommer nogen også til at bøde for det her, raser Mauro Vegni ifølge cyclingnews.

- De kendte distancen, og de vidste, at Giroen ville finde sted i oktober. I oktober kan man få en regnvejrsdag, men der var 13 grader ved starten. Det virkede ikke just som en dramatisk vejrsituation for mig, så der er ingen undskyldninger.

Siden har flere ryttere påpeget, at forslaget blev fremstillet torsdag aften, men det afviser løbsdirektøren med en juridisk trussel.

- Dem, der skriver, at en forespørgsel blev præsenteret før i morges (fredag, red.), må bevise det. Ellers modtager de et brev fra vores advokater, siger Vegni.

Rytterrepræsentant undskylder

Noget tyder dog på, at rytterne generelt er blevet presset hårdt i årets Giro d'Italia.

- Jeg har aldrig set et løb, hvor folk er så kvæstede, lød det blandt andet fra en anonym rytter til Eurosport inden starten på 19. etape.

Løbets førende rytter, Wilco Kelderman, glædede sig heller ikke just til fredagens strabadser.

- Jeg forstår ikke, hvorfor der er etaper som den her med, sagde han ifølge NOS.

Men efter etapen erkendte CPA-præsidenten Gianni Bugno, at fredagens forhold ikke var til en decideret afkortning af etapen. Han holder dog alligevel fast i vigtigheden af at få rytterne godt igennem løbet.

- Forholdene hørte tydeligvis ikke under 'Extreme Weather Protocol'. Men vejret var dårligt, og rytterne havde været udsat for hårde forhold i de seneste to dage.

- Jeg underskylder til Giro d'Italia-arrangøren, tilskuerne og dem derhjemme, men det vigtigste var at beskytte rytternes helbred, for de har givet alt, siger han.

19. etape blev vundet af CCC-rytteren Josef Cerny. Før de sidste to etaper fører Wilco Kelderman løbet med 12 sekunder ned til holdkammeraten Jay Hindley.