Vuelta a España

Valgren tror, Vueltaen fifler med coronaprøver

684 personer blev testet negativ for coronavirus på Vueltaens første hviledag. Det tal stiller Michael Valgren sig yderst tvivlende over for.

Imens Spanien har erklæret undtagelsestilstand på grund af coronapandemien, kan landet og cykelverdenen glæde sig over, at det ikke smitter af på etapeløbet Vuelta a España.

Forud for 7. etape har den internationale cykelunion (UCI) meddelt, at samtlige 684 coronatests fra første hviledag mandag er kommet tilbage med negativt prøvesvar.

Jeg tror, det er lidt for godt til at være sandt

Michael Valgren

Det høje antal tests skyldes, at samtlige ryttere, medarbejdere på holdene (sportsdirektører, mekanikere mv.) og personer omkring afviklingen af løbet alle er blevet testet. De er en del af "løbsboblen".

Da TV 2 SPORT før starten på tirsdagens etape foreholdt den danske NTT-rytter Michael Valgren nyheden, havde han umiddelbart svært ved at finde en grimasse, der kunne passe.

- 700 negative tests... Det er meget godt. Det er flot. Rygterne går på, en covid-test koster 60 euro, og en negativ koster 100 euro. Så det kan godt være, det har været en dyr regning for arrangørerne, lød det indledningsvis med en sarkastisk tone, inden han blev mere alvorlig.

Det virker næsten statistisk umuligt i Spanien, at 700 mennesker tester negativ?

- Ja, jeg tror, det er lidt for godt til at være sandt. Men det vidner om, hvor stor indflydelse ASO (løbsarrangøren, red.) har på det her løb. De vil gerne have løbet til Madrid, ligesom de også gjorde det med Touren til Paris. Så det er godt, hvis det er sandt, men ja, vi er her for at køre cykelløb, så det er jo meget godt.

Så når du siger, det er for godt til at være sandt, tror du så, de fifler med det?

- Ja, det tror jeg. Men det ved jeg ikke noget om. Det er bare min teori, sagde Valgren.

TV 2 SPORT har været i kontakt med Vueltaens pressechef, Laura Cueto, omkring Valgrens ord.

- I Spanien vil fikse, skjule, forfalske eller manipulere sundhedsinformationer som en coronatest betyde, at vi vil blande os i et meget seriøs retsmæssigt ansvar, og jeg kan garantere, at ingen i Vuelta-organisationen nogensinde vil gøre sådan noget. Hvis rytteren har nogen beviser for, hvad han siger, skal han gøre det spanske retssystem opmærksom på de informationer.

- Desuden er vores mobile laboratorium en ekstern virksomhed, som udfører de test, vi beder om, og de vil også blande sig i et meget seriøst retsmæssigt problem, hvis resultaterne, de offentliggør ud, er falske, oplyser hun.

Tredje coronatest for Vuelta-folket

Rytterne og staben omkring holdet blev første gang testet, inden de ankom til Vueltaen, ligesom de igen blev testet forud for den officielle start i byen Irun. Dermed var det tredje test, som personerne i løbsboblen har været igennem.

Der har - ganske naturligt - været stor bekymring omkring, hvorvidt løbsboblen kunne holdes fri af coronasmitte, eller om man ville ende i samme situation som i Giro d'Italia tidligere på måneden.

Her kunne man ti dage inde i løbet konstatere, at blandt andre stjernerne Simon Yates, Steven Kruijswijk og Michael Matthews var testet positiv for covid-19 og dermed ude af løbet.

Det resulterede i, at både Jumbo-Visma og Mitchelton-Scott valgte at trække holdet ud af løbet.

I alt var fem hold ramt af coronavirus efter første hviledag, hvor 571 personer var igennem en test.

Indtil videre kan alle tilbageværende ryttere nu fortsætte i Vueltaen på tirsdagens 7. etape, der er en kuperet en af slagsen.

Se med på TV 2 SPORT fra klokken 14.35.