Giro d'Italia

Løbsdirektør truer Giro-hold: - Jeg vil have sanktioner

Som løbsdirektør for Giro d'Italia lykkedes det Mauro Vegni og resten af løbsledelsen at få afviklet det italienske cykelløb, selvom flere tilfælde af coronavirus truede løbet. Marco Bertorello / Scanpix Denmark

Selvom Giro d'Italia fik en god sportslig afslutning, advarer løbschef nu sanktioner mod Jumbo-Visma og EF Pro Cycling.

Løbsdirektøren i Giro d'Italia, Mauro Vegni, har været en mand i vælten under afviklingen af den italienske Grand Tour. Og den 61-årige italiener er ikke færdig med at gøre sig selv bemærket.

Da feltet ankom til Piazza del Duomo i Milano, var det en kendsgerning, at løbet blev gennemført på trods af, at en stribe ryttere testede positiv for coronavirus.

Og senest skete en rytterstrejke på 19. etape, der ifølge TV 2 SPORTs cykelsportsekspert Chris Anker Sørensen fik Vegni til at "sprutte som en gammel vulkan". Skal man fortsætte i det billede, er lavaen tilsyneladende stadig rødglødende inde i Vegni, der nu efterlyser en form for straf for Jumbo-Visma og EF Pro Cycling.

- Jeg vil have sanktioner for Jumbo-Visma og EF Pro Cycling. Hvis nogen mener, at de er i deres gode ret til at krænke World Tour-holdenes rettigheder eller forpligtelser, vil jeg også betragte mig selv som fri fra forpligtelsen til at invitere dem næste år.

- Hvad der skete er også en sag for den internationale cykelunion (UCI), fastslår han til italienske La Gazzetta dello Sport ifølge cykelmediet Cyclingnews.

Utilfreds med en lang række beslutninger

Vegnis opsang kommer i kølvandet af, at hele Jumbo-Visma-holdet forlod Giro d'Italia, da forhåndsfavoritten Steven Kruijswijk afleverede en positiv coronatest efter løbets første hviledag. Det samme gjorde Mitchelton-Scott. Dog med samtykke fra løbsdirektøren.

Kampene skal kæmpes i et mødelokale. Ikke på gaden

Mauro Vegni, løbsdirektør Giro d'Italia

Derudover gjorde et åbent brev fra EF Pro Cycling, der anmodede om en tidligere afslutning af løbet, negativt indtryk på Vegni, ligesom strejken på 19. etape var dråben, der fik bægeret til at flyde over.

- Det er en uacceptabel beslutning, men vi måtte leve med den. Lige nu handler det om at komme til Milano, men så kommer nogen også til at bøde for det her, rasede Vegni dengang ifølge Cyclingnews.

Han var især rasende efter 19. etape, som blev forkortet med 134 kilometer efter rytterprotester over dårligt vejr og at skulle køre en så lang etape så sent i løbet.

Adam Hansen fra Lotto Soudal (th.) i diskussion med løbsdirektøren for Giro d'Italia, Mauro Vegni inden starten på 19. etape.

Vegni blev først forholdt forslaget, som blev leveret gennem rytterunionen CPA, umiddelbart før etapestarten, og det endte med, at rytterne cyklede de første 8 ud af de oprindelige 258 kilometer, hvorefter de satte sig i ind busserne og kørte frem til 124-kilometermærket for at køre etapen færdig.

Og det er særligt CPAs håndtering, han ikke er tilfreds med.

- Vi har brug for en anden mentalitet og en anden union, siger han og tilføjer:

- Rytterne skal have en union, der hjælper dem og som ikke udelukkende kæmper stædigt til den bitre ende. Rytterne er intelligente mennesker, og der er behov for at ændre unionen, så den tilgodeser rytternes rigtige interesser. Kampene skal kæmpes i et mødelokale. Ikke på gaden, lyder det fra Vegni.

På trods af utilfredshederne er Vegni stolt over, at det lykkedes at få en afslutning på løbet, som INEOS-rytteren Tao Geoghegan Hart vandt efter sidste etapes enkeltstart.