Stort drama på vanvidsbjerg - Roglic mister førertrøjen

Flere stjerner kom i voldsomme problemer på kongeetapen i Vuelta a España, som sluttede på det frygtede bjerg Alto de l'Angliru.

Top-3 på etapen

  1. Hugh Carthy (EF)
  2. Alexander Vlasov (Astana) +0'16
  3. Enric Mas (Movistar) +0'16

Klassementet

  1. Richard Carapaz (INEOS)
  2. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) +0'10
  3. Hugh Carthy (EF) +0'32

Se alle resultater her: Etapen / klassementet

Britiske Hugh Carthy vandt kongeetapen i Vuelta a España og kørte sig samtidig op på tredjepladsen i klassementet.

Finalestigningen Alto de l'Angliru fik konsekvenser for flere store navne. Blandt dem Primoz Roglic, der mistede førertrøjen til Richard Carapaz.

Sølle 35 sekunder adskiller nu rytterne i top-4.

Froome pressede rivalerne

Kun 109 kilometer lang. Til gengæld 33 kilometer på stejle, kategoriserede stigninger og en finale på vanvidsbjerget Angliru: 12 kilometer med en gennemsnitlig stigningsprocent på knap 10 og passager med op til 23,5.

12. etape var udråbt som et stort og afgørende klassementsslag i årets Vuelta a España. Kongeetapen.

I rollen som hjælperytter satte den syvdobbelte Grand Tour-vinder Chris Froome maksimalt pres på feltet med kaptajn Richard Carapaz bag sig på kategori 1-stigningen Alto del Cordal inden Angliru.

De to skabte faktisk hul til rivalerne, uden at der dog var tale om et reelt angreb.

Men udskilningen var i gang. Movistars Marc Solér, nummer seks i klassementet, blev sat. Det samme gjorde bjergrytteren Esteban Chaves.

Vingegaard smadrede stjerner

Froome slap dog hurtigt, da Primoz Roglics Jumbo-Visma-tog med Jonas Vingegaard bragede ind på Angliru.

Og da stigningen for alvor tog fat med godt seks kilometer til toppen, var det netop den danske Grand Tour-debutant, der satte sig i front af favoritfeltet.

Stjerner som Alejandro Valverde, Felix Großschartner og Mikel Nieve raslede væk, så der kun sad ti ryttere tilbage. Også Wout Poels måtte slippe Vingegaards tempo.

- Den præstation burde tidoble hans løn. Han kan sidde med de ti bedste i verden til at køre opad. Hans markedsværdi bliver vanvittig, sagde ekspert Rolf Sørensen under kommenteringen.

Roglic i store problemer

Men 3,5 kilometer til målstregen kom det store angreb så.

Vingegaard slap sin føring, da spanske Enric Mas kørte fra gruppen. Den næste Alberto Contador, som han er blevet døbt. Nummer fem i klassementet.

Top-3-rytterne inden etapen - Roglic, Carapaz og Dan Martin - var pludselig i problemer. De kunne ikke umiddelbart lukke hullet, men sad sammen. Med knap to minutter ned til Mas i klassementet var han ikke den største udfordrer i kampen om førertrøjen.

Men problemerne voksede sig større for især Primoz Roglic i den røde førertrøje. Carapaz tog chancen og slog hul til den voldsomt pressede slovener.

Carapaz kørte op til Mas sammen med Hugh Carthy og gav den gas. 48 timer inden mistede han førertrøjen til Roglic efter en skrivebordsafgørelse, hvor Vuelta-ledelsen ophævede tresekundersreglen efter 10. etape.

Ecuadorianeren fra INEOS fik sin hævn, mens Roglic led bag sit sidste es, Sepp Kuss.

Stor britisk triumf

Stærkest på Angliru var dog Hugh Carthy, der satte Mas og Carapaz til vægs på de voldsomme stigningsprocenter et par kilometer fra toppen.

Han vandt suverænt etapen og er nu blot 32 sekunder fra Carapaz i klassementet.

Roglic kom i mål ti sekunder efter Carapaz.

Efter mandagens hviledag står den på enkeltstart, som på papiret er en stor fordel for Primoz Roglic. Det samme blev dog sagt på næstsidste etape i årets Tour de France, som også var en enkeltstart, men her smed Roglic Tour-sejren på gulvet efter et stort nederlag til landsmanden Tadej Pogacar.