Officielt: Stjerne udelukket i lang tid efter spurt

Dylan Groenewegen har været suspenderet, siden han i starten af august forårsagede et voldsomt styrt.

I den første time efter styrtet vidste lægerne ikke, om de var i stand til at redde hans liv.

Hollandske Fabio Jakobsen smadrede ind i barrieren omkring mĂĄlstregen pĂĄ 1. etape af Polen rundt den 5. august, efter han blev presset ud i spurten af landsmanden Dylan Groenewegen fra Jumbo-Visma.

Kørslen blev fordømt af den internationale cykelunion (UCI), og Groenewegen blev suspenderet.

I sidste uge skrev de hollandske medier Wielerflits og Telegraaf, at Dylan Groenewegen ville blive udelukket frem til 7. maj 2021, og det er onsdag blevet bekræftet af UCI.

- Rytteren har samarbejdet og har accepteret at være i karantæne frem til 7. maj. Rytteren har også accepteret at deltage i en række begivenheder til fordel for cykelsporten, lyder det i en pressemeddelelse fra unionen.

Dermed kommer Groenewegen i alt til at være udelukket fra at køre cykelløb i ni måneder.

- Styrtet fik voldsomme konsekvenser, og derfor har de nok skærpet straffen. Men jeg kan ikke huske en lignende straf til en sprinter, siger TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen.

Groenewegen er glad for afklaring

I forbindelse med afgørelsen fortæller Dylan Groenewegen på Jumbo-Vismas hjemmeside, at episoden for altid vil fylde meget.

- Styrtet på første etape I Polen Rundt vil for altid være et sort kapitel i min karriere. Jeg håber, at dette bliver en vigtig lektie for alle sprintere. Jeg er glad for at have fået klarhed over situationen, selvom 7. maj stadig er langt væk, siger han.

Samtidig fortæller Jumbo-Vismas sportsdirektør, Richard Plugge, at man som hold er lettede over, at alle nu kan begynde at komme ordenligt videre.

- Nu hvor afgørelsen er truffet, kan vi begynde at se fremad. Det gør vi i fællesskab med Dylan. Vi er lettede over, at vi nu har fået klarhed og perspektiv, og vi ønsker Fabio det samme, lyder det.

Kritik af sikkerheden

Fabio Jakobsen blev lagt i kunstigt koma, men slap med livet i behold.

Det var primært ansigtet, det gik ud over, hvor han blev opereret for et utal af knoglebrud.

UCI og Polen Rundt-arrangørerne blev efterfølgende anklaget for forholdene, hvor banden rev sig løs, da Jakobsen ramte ind i den.

Han fortsatte derfor ind i den store stålramme, der udgør målporten.

Fabio Jakobsen har siden styrtet været i konstant bedring og har for nylig udtalt, at han regner med at kunne cykle igen om et par uger.

Groenewegen var knust over sin handling, og Chris Anker Sørensen er spændt på at se, om gerningsmanden overhovedet kommer tilbage på det niveau, der har sikret ham 53 professionelle sejre.

- Det, han lavede i Polen, var over stregen. Men som sprinter er man nødt til at kunne holde sin position og ikke trække sig.

- Jeg tror, det har sat sig i ham. Jeg ved ikke, om han en anden gang kan finde den vildskab, der skal til i massespurterne.

Udelukkelsen betyder, at Dylan Groenewegen kan nå at komme med til årets første Grand Tour, Giro d'Italia.