Vuelta a España

Rekord fik giganter til at forelske sig i dansker

Jonas Vingegaard satte en rekord for to et halvt år siden på en træningslejr. En bedrift som imponerede Jumbo-Visma-holdet.

Måske det ikke er tilfældigt, at Jonas Vingegaard har ordet "vinge" i sit efternavn. For vinger er lige præcis, hvad den 23-årige Jumbo-Visma-rytter har på de spanske bjerge i årets Vuelta a España.

På mange etaper har den danske Grand Tour-debutant bidt skeer med de allerstørste World-Tour-stjerner, hvor han flere gange har sat et tempo, der har fået store ryttere til at falde som fluer på de stejle stigninger. Senest på det mytiske Angliru-bjerg.

TV 2 SPORT fangede den unge rytter på mandagens hviledag, hvor han satte ord på den bedrift, der fik det stjernespækkede Jumbo-Visma-mandskab til at kaste sig over ham.

For cirka to et halvt år siden var det netop en fornem bjergklatring, der gjorde udslaget. Her slog Vingegaard, der dengang kørte for det danske ColoQuick-hold, rekorden opad Coll de Rates-stigningen i det sydøstlige Spanien, hvor danskeren vippede den tidligere rekordindehaver, Tejay van Gaderen, af pinden.

- Det var nok det, der gjorde, at Jumbo-Visma overhovedet blev interesseret i mig.

- Jeg talte faktisk med min sportsdirektør (Merijn Zeeman, red.) om det her den anden dag. Han sagde, at det var den præstation, der gjorde, at de ville have mig, fortalte Vingegaard.

Coll de Rates-stigningen er ikke hård, når man sammenligner den med Angliru-bjerget. Den stiger med 5,6 procent i gennemsnit og er 6,5 kilometer lang. Vingegaard kørte den med en gennemsnitsfart på 30 kilometer i timen.

I den indeværende Vuelta a España sidder Jumbo-Visma nok og gnider sig selv i hænderne ovenpå beslutningen om at tilknytte ham - taget hans præstationer i betragtning.

Skal "fucke op" hvis ikke Roglic skal vinde

På trods af at Jonas Vingegaard satte et tempo, der var så højt på søndagens 12. etape, at selv hans kaptajn og forhåndsfavoritten Primoz Roglic, havde svært ved at følge med, så er danskeren ikke i tvivl om, at sloveneren nok skal trække det længste strå.

- Jeg tror stadig helt holdent på, at Roglic nok skal vinde løbet, medmindre vi fucker det fuldstændig op, lød det selvsikkert.

Den danske bjergrytter sluttede 12. etape på en 14. plads.

Tirsdag venter der rytterne en enkeltstart.