Vuelta a España

Første gang siden 1983: Roglic havde ikke vundet uden bonustid

Hvis der ikke var bonussekunder med i Vuelta a España, havde løbet måske ikke haft Primoz Roglic øverst på sejrsskamlen.

Primoz Roglic skal bare holde sig på cyklen på 18. etape til Madrid for at vinde Vuelta a España.

En sejr, der er blevet grundlagt af en gennemført komplet indsats. For Roglic havde faktisk ikke vundet dette års Vuelta uden bonussekunderne.

Carapaz er måske den bedste bjergrytter

Cykelekspert Chris Anker Sørensen

Og det er første gang siden 1983, at en rytter vinder en Grand Tour på grund af bonussekunder. Dengang vandt Guiseppe Saronni over Roberto Visentini i Giro d’Italia.

En indsats, der siger rigtig meget om Roglic’ evner på en cykel. Det fortæller TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensn.

- Det viser, hvor uhyre tæt Vueltaen har været. Men så siger det meget om Roglic. Har er så god til at hente tid, hver gang chancen opstår.

- Vi troede jo blandt andet, at 10. etape var for sprintere eller puncheur-typerne, men den endte han med at vinde. Her slog han et lille hul til Carapaz, og med bonussekunderne hentede han lige pludselig 13 sekunder. Og tager man den afslutning væk, havde det jo været endnu tættere i den samlede stilling.

"Carapaz er måske den bedste bjergrytter"

Dykker man ned i tallene fra årets Vuelta, ser man, at Roglic ikke har gennemført ruten som hurtigste mand.

Richard Carapaz har brugt 69 timer, 18 minutter og 39 sekunder sekunder på at gennemføre de første 17 etaper, mens Roglic har brugt 69 timer, 18 minutter og 47 sekunder.

Dermed har Carapaz været otte sekunder hurtigere end Roglic. Men qua slovenerens afslutningsevner har Roglic hentet 48 bonussekunder, hvor Carapaz blot har hentet 16.

Disse bonussekunder har Roglic hentet, fordi han er så hurtig på stregen. Det så vi blandt andet også på 16. etape, hvor han blev nummer to efter Magnus Cort. Her hentede Roglic seks bonussekunder på sine konkurrenter.

- Carapaz er måske den bedste bjergrytter, men Roglic er den mest komplette rytter. Og det er jo en stor del af det at være klassementsrytter. Man skal kunne det hele. Han slog jo også Carapaz på enkeltstarten, siger Chris Anker Sørensen.

Klassementet

  1. Primoz Roglic (Jumbo-Visma)
  2. Richard Carapaz (INEOS) +24
  3. Hugh Carthy (EF) +47

Historisk tæt Grand Tour-sæson

Det er naturligvis nemt at sige nu, at Carapaz havde slået Roglic uden bonussekunder. Havde der ikke været bonussekunder, havde Roglic nok kørt løbet anderledes.

Men ikke desto mindre siger det meget om, hvor tæt løbet har været. Noget, der er gået igen hele cykelsæsonen.

I år er første gang i historien, at top-to i alle tre Grand Tours har været under ét minut fra hinanden.

- Professionel cykling er tættere end nogensinde. Vi har set løb, der først bliver afgjort på sidste eller næstsidste dag. Der har været spænding lige til det sidste.

- Og det var der også på lørdagens Vuelta-etape. Det var jo reelt set kun 200 meter fra stregen, man kunne sige, at Roglic ikke tabte trøjen.

Sådan fortæller Chris Anker Sørensen og henviser til, at Giro d'Italia blev afgjort på allersidste etape, mens Touren også først blev afgjort på 20. etape.