Cykling

Bjarne Riis færdig på NTT

Bjarne Riis var Team Manager på NTT i 2020-sæsonen. Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Den danske Team Manager på World Tour-holdet NTT Pro Cycling, Bjarne Riis, stopper i sin rolle efter denne sæson.

Der var store drømme og ambitioner, da Bjarne Riis i januar annoncerede sit comeback til World Touren på det sydafrikanske cykelhold NTT Pro Cycling.

Ti måneder senere oplyser holdet i en pressemeddelelse, at tiden med danskeren som Team Manager er forbi. Ifølge udmeldingen stopper parterne samarbejdet efter en gensidig aftale.

- Jeg vil gerne takke Bjarne for den erfaring og lederskab, som han har bragt med ind på holdet. Vi ønsker ham alt det bedste for fremtiden, siger teamchefen Douglas Ryder.

Riis takker for muligheden

Udmeldingen lå efterhånden i kortene, efter at Bjarne Riis i sidste uge meldte ud, at han ikke forventede at stå i spidsen for et hold næste år.

Men selvom eventyret slutter efter en enkelt sæson, slår Riis fast, at han har været glad for den tid, han fik tilbage på øverste niveau i cykelsporten.

- At være en del af NTT Pro Cycling i et unikt år har for alle været en stor oplevelse. Jeg har stor respekt for det hold, Doug har opbygget, og jeg takker ham for muligheden, siger Bjarne Riis med henvisning til holdets teamchef, Douglas Ryder.

Douglas Ryder og Bjarne Riis gav hånd og var glade, da holdet blev præsenteret i januar 2020.

Købsaftale med Riis og rigmænd droppes

Desuden fremgår det af udmeldingen fra NTT, at Bjarne Riis og hans forretningspartnere, rigmændene Jan Bech Andersen og Lars Seier Christensen, aldrig fik købt deres andel af NTT-holdet.

Ved offentliggørelsen af projektet i januar 2020 fortalte parterne ellers, at de havde underskrevet et såkaldt "letter of intent", som betød, at de inden for kort tid skulle købe en tredjedel af aktierne i NTT-holdet.

Vi ville etablere et godt hold og skabe noget fantastisk rundt omkring det

Bjarne Riis til Ekstra Bladet

I løbet af året stod det så klart, at de tre ikke havde købt deres andel, men selv forholdt de sig ganske tavse omkring emnet. Det skulle angiveligt være en købsoption, som de altså aldrig valgte at gøre brug af, før projektet nu falder til jorden - i hvert fald set fra dansk side.

I en pressemeddelelse står det beskrevet, at "sammen med Douglas Ryder har Riis og hans partnere indstillet yderligere diskussioner omkring et køb af en andel af NTT". Mandag i sidste uge satte Riis ord på købsaftalen over for Ekstra Bladet.

- Det er ikke mit hold, og det har det aldrig været. Intentionen om at købe en del af holdet har været der, men det er aldrig sket.

- Jeg er ked af, at det ikke var muligt for os at lave et godt og ordentligt projekt, for det var det, som Lars og jeg ville. Vi ville etablere et godt hold og skabe noget fantastisk rundt omkring det. Det var vores intention helt fra begyndelsen, men sådan skulle det altså ikke være, sagde Bjarne Riis til Ekstra Bladet.

Efter onsdagens udmelding har Lars Seier Christensen skrevet på Facebook, at han nu vil koncentrere sig om andre sportsgrene fremover.

- Jeg forventer en endegyldig afsked fra cykelsporten fra mig personligt. Efter mere end ti år som den vel nok største økonomiske støtte (i eget og Saxo Bank-regi) for dansk cykelsport, synes jeg, at jeg har gjort mit, skriver han.

Drømte om Tour-start i Danmark

Hele NTT-projektet blev indledt i starten af året, efter at 56-årige Bjarne Riis i flere år havde arbejdet på det danske cykelhold Virtu Cycling og forsøgt at løfte det til øverste niveau - World Touren.

Ved udgangen af 2019 valgte han dog at lukke holdet og i stedet engagere sig omkring det sydafrikanske NTT-hold. Et comeback til øverste niveau, der blev præsenteret sammen med store ambitioner og en rolle som Team Manager, hvor Bjarne Riis ville få det sportslige ansvar.

Tour de France-starten i Danmark 2021, som er blevet udskudt til 2022, blev beskrevet som den "ultimative bonus", mens man samtidig ville opbygge "et superhold i absolut verdensklasse", selvom NTT året forinden havde været det næstdårligste af 18 hold på World Touren.

Flere omkring holdet og eksperter har beskrevet, hvordan Bjarne Riis formåede at løfte det sportslige niveau, men en endelig forløsning blev det altså ikke til, før danskeren igen stopper på World Touren.

NTT Pro Cycling slår i deres udmelding fast, at de stadig kæmper for en fremtid i cykelsporten, efter at teamchefen Douglas Ryder i sidste uge udtalte, at man var "tæt på en redning".

I denne sæson har Afrikas eneste World Tour-hold kørt under navnet NTT. Den japanske teknologivirksomhed har dog annonceret, at sponsoratet ikke fortsætter i 2021.

TV 2 SPORT har uden held forsøgt at få en kommentar fra Bjarne Riis.