Cykling

Dansk talent skifter til storhold halvandet år efter dopingdom

20-årige Mattias Skjelmose har skrevet under på en toårig kontrakt med World Tour-holdet Trek-Segafredo, hvor der i forvejen er flere danskere.

Mattias Skjelmoses korte karriere er allerede gået mere op og ned, end mange oplever gennem flere år i cykelsporten.

Frem til 6. maj 2019 var han udelukket fra sporten på grund af en dopingovertrædelse. Halvandet år senere har han nu skrevet under på en toårig kontrakt med World Tour-holdet Trek-Segafredo.

- Jeg kan næsten ikke få smilet ned, og det er stadig lidt svært at forstå. Jeg har vidst det i et stykke tid, men skal stadig bruge noget tid på at komme mig, siger Mattias Skjelmose til TV 2 SPORT.

- Det er svært at forstå, selvom man står i tøjet og sidder på cyklen. Det er helt vildt, synes jeg.

Viste sit værd for et år siden

Den 20-årige rytter er stærk i bjergene og kører en solid enkeltstart. Sine evner har han bevist på kontinentalholdet Leopard Pro Cycling og senest i efteråret som stagiaire - en slags lærlingekontrakt - hos Trek-Segafredo.

Men faktisk viste han allerede sit store potentiale, da holdet inviterede ham med på en træningslejr i december 2019.

- Han gjorde det fantastisk og langt over forventning, siger danske Kim Andersen, der er sportsdirektør på Trek-Segafredo.

- Han er ydmyg og rolig, men han ved godt, hvilken vej det går, og hvilken vej han vil. Han har vist, at han er god.

Kim Andersen er langt fra det eneste danske islæt på holdet, hvor også Mads Pedersen, Niklas Eg og Alexander Kamp kører.

Meget tæt på at stoppe

Skjelmose blev idømt karantænen, fordi han blev testet positiv for det forbudte stof methylhexanamine. Han slog dengang fast, at han ikke havde stoffet i kroppen med henblik på at snyde, og den forklaring købte den internationale cykelunion, UCI.

Det ændrede dog ikke ved, at han måtte sidde udenfor i ti måneder.

- At Trek har troet så meget på mig, selvom der har været det her problem, har bare givet mig et ekstra boost. At de virkelig, virkelig gerne ville have mig. Det er jeg bare så glad for, siger Mattias Skjelmose.

- Jeg var meget tæt på (at stoppe karrieren, red.), men jeg holder så meget af cyklingen, og det er så stor en del af mig, at jeg ikke ville give op på det. Cykling er hele grunden til, jeg er kommet igennem det her. De her ture, hvor jeg bare er kommet ud og har været glad for bare at sidde på en cykel.

Ifølge Kim Andersen har dopingstraffen ikke fyldt det mindste for Trek-Segafredo.

- Knægten har ikke gjort det for at dope sig. Det havde jo været forfærdeligt, hvis sådan et talent skulle gå til spilde på det, siger han til TV 2 SPORT.

Drømmer om Grand Tour-debut

Slut med at kigge tilbage. Nu gælder det fremtiden som World Tour-rytter for Skjelmose.

- Man skal passe på, hvad man siger. Jeg har selvfølgelig store ambitioner for mig selv, men det er den første professionelle kontrakt. Man skal lige sætte benene på jorden og sige til sig selv, at første mål – drengedrømmen – er nået, siger han.

- Første år vil jeg gerne have lov til at køre en Grand Tour. De gav mange debutanter lov i Vueltaen, så det håber jeg at få lov til at køre. Ellers skal jeg bare udvikle mig en masse.