Cykling

Han kan blive Danmarks næste store bjergrytter, siger ekspert

Asbjørn Hellemose på en træningslejr i Toscana med sit italienske hold VC Mendrisio. Privatfoto

Cykeltalentet Asbjørn Hellemose har taget en noget anderledes vej for at udvikle sig til at blive en potentiel dansk stjernerytter i bjergene.

På en altan sidder Asbjørn Hellemose og træder i pedalerne på sin hometrainer, mens han nyder udsigten ud over bjergene omkring Como. En lille by i det centrale Norditalien, hvor det 21-årige danske cykeltalent har boet, siden han blev student.

Tilværelsen i den jyske by Galten byttede han ud med et eventyr i syden for at finde et talenthold, der kunne give ham muligheder for at køre i bjergene. Det terræn, han har det allerbedst i.

Han har potentiale til at jagte sejre på store bjergetaper

Chris Anker Sørensen, cykelekspert på TV 2 SPORT

Præcis som den nuværende World Tour-rytter Kasper Asgreen havde succes med i starten af sin karriere.

- Det er et helt perfekt område at være i, fordi det ligger i midten af et bjergområde med mange stigninger. Og det er i det bjergrige terræn, jeg kan gøre mig gældende, fortæller Asbjørn Hellemose.

Topplaceringer i bjergene

2020 har været lidt af gennembrud for den unge jyde, hvor han har kørt for det italienske talenthold VC Mendrisio.

Asbjørn Hellemose kørte i top-10 i U23-udgaven af Giro d'Italia, selvom han bøvlede med en fraktur i skulderen. Et løb som INEOS' britiske stjernefrø Thomas Pidcock endte med at vinde.

Senere fulgte han op med med en femteplads i U23-versionen af endagsløbet Lombardiet Rundt, ligesom talentet hentede en stor sejr, da han vandt de åbne schweiziske bjergmesterskaber.

Et løb, hvor Roland Thalmann blev treer. I 2019 blev Thalmann nummer ni i Tour of the Alps efter prominente navne som Pavel Sivakov, Giro-vinderen Tao Geoghegan Hart og Vincenzo Nibali.

- Han bliver god. Det er bedrifter, der indikerer, at han er en virkelig spændende rytter. Det er ikke noget, man bare lige gør, og jeg vil mene, han har potentiale til at jagte sejre på store bjergetaper, lyder vurderingen fra Chris Anker Sørensen, der er cykelekspert på TV 2 SPORT.

Hovedpersonen betegner da også resultatet i Giroen som det største i sin forholdsvis korte karriere.

- Det var et vanvittigt hårdt løb, som jeg gik ind til uden at være 100 procent fit. Jeg var lige kommet tilbage fra en skulderskade, og undervejs blev jeg også syg med feber.

- Men min sportsdirektør fik sagt, at det altså var alt eller intet det her. Det hele lå oppe i hovedet. Så jeg var sindssygt glad for, det lykkedes mig at hive det her resultat hjem, fortæller Asbjørn Hellemose.

Asbjørn Hellemoses sportsdirektør, Dario Nicoletti, giver instruktioner til ham og resten af talentholdet.

En anderledes vej

Den talentfulde rytter havde flere muligheder for at tjene penge på et professionelt hold i Danmark.

Men fascinationen for de italienske bjerge trumfede den økonomiske gevinst ved sådan et valg. Han bliver ikke rig af at køre for VC Mendrisio, som han selv formulerer det.

Det er jo hans vej mod professionel cykling, der er interessant

Chris Anker Sørensen, cykelekspert TV 2 SPORT

Til gengæld bliver mentaliteten udfordret markant mere end ved de danske A-løb, hvor der er langt færre ryttere, der stiller op.

- Der er ret hård kamp om de gode positioner, inden stigningerne kommer, fordi vi er mellem 180-200 ryttere i løbene.

- Jeg synes, jeg har fundet nøglen til at kunne slå hovedet fra og bare æde mig igennem de situationer, lyder det.

Derudover handlede beslutningen om, at han ville teste sin mentalitet. Kunne han holde tilværelsen ud som cykelrytter, de mange rejsedage og den disciplinerede træningsplan?

- Det er jo hans vej mod professionel cykling, der er interessant. Vi har set mange eksempler på danske ryttere, der bliver i Danmark for at køre sig tættere på en professionel karriere.

- Men Asbjørn har søgt bjergene hos det her mindre italienske hold for at bo og være tæt på det terræn, han excellerer i, fortæller Chris Anker Sørensen.

Asbjørn Hellemose på landevejene under de åbne schweiziske bjergmesterskaber.

Målet er en Grand Tour om få år

Ambitionen for næste sæson er at køre sig til en professionel kontrakt, og han har allerede har udset sig nogle helt særlige løb, der skal bringe ham tættere på det mål.

Selv fortæller han, at han faktisk har været sent udviklet, og derfor er det først nu, han for alvor føler, han kan vise sig frem på allerhøjeste U23-niveau.

- Det er nu, den skal rammes lige i røven. Jeg kommer ikke til at toppe lige så tidligt, som vi har set det med Egan Bernal eller Tadej Pogacar, der jo bare vinder det største af det største i den alder, jeg selv har nu.

- Jeg skal bruge et par år til at finde det hold, der stoler på min proces. Og så kan jeg forhåbentlig køre rigtig stærkt i de største Grand Tours om tre-fire år, fortæller han.

Et mål, der ikke rammer helt ved siden af skiven, hvis man spørger Chris Anker Sørensen.

- Han er et rigtig godt bud på Danmarks næste store bjergrytter, lyder det.

Asbjørn Hellemose er ikke den første dansker på VC Mendrisio.

Faktisk kørte Christian Andersen også på talentholdet i sine unge dage.