Cykling

Fabio Jakobsen åbner op om skrækulykke: - Der var blod over det hele

Efter adskillige timer på operationsbordet og en ihærdig genoptræningsproces fortæller den unge hollænder om sit grimme uheld i Polen Rundt.

Da Fabio Jakobsen på forfærdelig vis fløj ud over barrieren på første etape af Polen Rundt, endte det med en skæbne, hvor han svævede mellem liv og død.

I den tætpakkede intense massespurt på de sidste meter af etapen blev han presset langt ud af landsmanden Dylan Groenewegen. I samme øjeblik som hans hoved kolliderede med afskærmningen, holdt cykelverdenen vejret og krydsede fingre for, at det værste ikke var sket.

Nu. 142 dage efter den uhyggelige hændelse taler den unge hollænder ud om episoden, der var tæt på at koste ham livet.

- Min holdkammerat Florian (Sénéchal, red.) satte sin cykel op ad et hegn og løb mod mig. Han så, jeg lå på asfalten mellem portene. Der var blod over det hele. Folkene omkring mig gjorde ikke noget, de gik i stå af synet af mig.

- Florian så, at jeg var ved at blive kvalt i mit eget blod. Jeg kunne ikke røre mig, og han så panikken i mine øjne. Instinktivt tog han mit hoved, og løftede det en smule, så blodet kunne løbe fra min mund og hals. Derefter faldt jeg til ro, har han fortalt mig, fortæller Deceuninck - Quick-Step-rytteren til det hollandske medie AD.

Hans ansigt var firkantet. Faktisk kunne jeg kun kende ham omkring øjnene

Delore, Fabio Jakobsens kæreste

"Hans ansigt var firkantet"

Mere husker han ikke. Faktisk er tre dage fuldstændig slettet fra hans hukommelse, og det første han kan komme i tanke om efter momentet med Florian Sénéchal, er tre læger, der står ved siden af ham ved hospitalssengen.

Ulykken havde smadret hans ansigt. Han havde kun én tand tilbage i munden, og han fik en meget alvorlig hjernerystelse.

Dagen efter kom Jakobsens kæreste, Delore, og far på besøg.

En mand, der før var genkendelig, var pludselig uigenkendelig.

- Hans ansigt var firkantet. Faktisk kunne jeg kun kende ham omkring øjnene. Hans øjenbryn og øjenvipper. Resten var bare sting over det hele, han var barberet skaldet, og der var et stort blåt mærke på hans hoved.

- Han kunne ikke åbne munden. Jeg kan huske, at jeg kiggede ind i den. Der var ingenting. Ingen tænder, halvdelen af hans gane var væk, og et stykke af kæben var også. Jeg kiggede bare ind i hans næse, fortæller kæresten i detaljer om synet af Jakobsen på hospitalet.

Jeg er ikke storsindet nok til at sige, at det ikke var hans skyld

Fabio Jakobsen, Deceuninck - Quick-Step

Her har kirurger forsøgt at genskabe hans ansigt.

De har blandt flyttet knogler fra hans bækken til over- og underkæben og indsat implantater i kæbepartiet for at tilføje nye tænder.

Ifølge billeder på det sociale medie Instagram, ligner det, at de har gjort et fremragende stykke arbejde.

Har svært ved at tilgive Groenewegen

Selvom styrtet gik hårdest udover Jakobsen, så førte det også til en historisk hård straf for Dylan Groenewegen, der forårsagede ulykken i spurten.

Således er han blevet udelukket fra professionel cykling indtil 7. maj 2021.

Groenewegen har ifølge Jakobsen spurgt, om de to skulle mødes til en snak, ligesom han har sendt ham en besked, som han også besvarede.

På den ene side er han forstående overfor, at Groenewegen ikke gjorde det med vilje. Samtidig afviser han ikke, at det ikke var hans skyld.

- Jo bedre jeg føler mig, jo bedre er det for ham. Han ønskede ikke det her. Han får meget lort fra anonyme folk bag tastaturet, og det er latterligt.

- Jeg er ikke storsindet nok til at sige, at det ikke var hans skyld. Men mest af alt er jeg ked af det. Ked af det på mine egne, hans og vores holds vegne, fortæller Jakobsen.

Udelukkelsen betyder, at Groenewegen kan nå at komme med til årets første Grand Tour, Giro d'Italia.

Det når Jakobsen efter al sandsynlighed ikke. For selvom hans ansigt er ved at falde på plads, og hans krop igen aktiveres på cyklen, venter der stadig flere operationer for hollænderen. Hans næste tur under kniven bliver til januar næste år.