Cykling

10 unge ryttere der er værd at holde øje med i 2021

2021-sæsonen står for døren - en sæson hvor en række unge ryttere kan få deres gennembrud. Her kommer jeg med mine bud på, hvem det kunne være.

De seneste to sæsoner har budt på en perlerække af ryttere, hvis navne der pludselig er brændt ind på lystavlen.

Ryttere som Joao Almeida eller Jai Hindley var ikke ligefrem navne, der var voldsomt stor fokus på inden Giroen 2020, ligesom de færreste nok have skudt på Marc Hischi som medaljevinder til VM, da vi skrev januar 2020. Og sådan kan man jo blive ved.

Her kommer jeg med mit bud på ti navne, der i år kan få deres helt store gennembrud.

Thomas Pidcock

Hold: Team INEOS

Alder: 21 år

Land: Storbritannien

Trofaste cykelcross-seere kender allerede Thomas Pidcock godt, men i år skal han for første gang tørne ud for et World Tour-hold. I etapeløbssammenhæng er konkurrencen hård, så selvom Thomas Pidcock sidste år viste imponerende kørsel i Baby Giroen (U23-udgaven af Giro d’Italia), bliver det meget svært for ham at blive andet end hjælper, når han efter planen skal køre Vueltaen i 2021.

Til brostensløbene i Belgien og Nordfrankrig er INEOS-holdet knap så stærkt. så der kunne jeg sagtens se Thomas Pidcock få en fremtrædende rolle på holdet, for Wout van Aert og Mathieu van der Poel, som han ofte duellere imod i crossløbene, er jo ret kapable på brosten. Derudover passer Ardennerklassikerne også godt til ham - han var faktisk den britiske kaptajn til VM i Imola, en rute der indeholdt stigninger som dem, man ser i Ardennerklassikerne. For nuværende har han både lidt brostensløb og Ardennerklassikerne på programmet i de første måneder af sæsonen.

Alesandro Covi

Hold: UAE-team Emirates

Alder: 22 år

Land: Italien

Han skal til at tage hul på sin anden sæson hos UAE. Grunden til, at jeg har taget ham med, er det, han lavede sidste år i Brabantse Pijl. Jeg vil egentligt mere definere ham som en bjergrytter, der også besidder et godt punch på kortere stigninger, men at han så kan sidde med i finalen af det stjernebesatte Brabantse Pijl, hvor Mathieu van der Poel og Alaphilippe jo lå og kørte kontra på hinanden, det imponerede mig virkeligt.

Derfor tror jeg på, vi får en del at se til ham i årets løb. Han kan måske blive lidt samme ryttertype som holdkammerat og landsmand Diego Ulissi, som altid er god for at være med, hvor det er sjovt.

Alberto Dainese

Hold: Team DSM

Alder: 22 år

Land: Italien

Den italienske sprinter vandt en enkelt etape i Herald Sun Tour sidste år, i sin første sæson som World Tour rytter, lige som han var tæt på at vinde en etape i Polen Rundt. Resten af sæsonen blev dog lidt spoleret af et styrt på første etape af Tirreno, hvor han tog sig en ordentlig tur i asfalten. Han har altså ikke helt fået hul på bylden endnu, men de takter han viste i 2019, inden han kom på World Touren, indikerede i hvert fald, at han er en sprinter, der kan finde ud af at vinde.

Når man derudover ser på den perlerække af italienske sprintere, der har været igennem tiderne, burde der altså snart være en ny på vej.

Marco Brenner

Hold: Team DSM

Alder: 19 år

Land: Tyskland

Han kommer direkte fra juniorklassen over på World Touren. Det er noget, som hørte til sjældenhederne tidligere, men Remco Evenepoel startede en trend, og efterhånden er der en række andre eksempler på det. Den unge tysker lavede allerede i 2019, som førsteårs junior, flere store resultater. Derudover lavede han nogle imponerende tests, hvor han kunne producere nogle watt, der fik mange til at spærre øjnene op.

Hans spidskompetence er enkeltstarterne, men han kan også sagtens begå sig på stigninger og i spurter. Der er dog stor forskel på juniorklassen og World Touren, men Remco Evenepoel viste vejen, og Team DSM er kendt for at lade unge ryttere få chancen. Derfor tror jeg på, at Marco Brenner allerede i år får vist sig frem.

Mauri Vansevenant

Hold: Deceuninck Quick Step

Alder: 21 år

Land: Belgien

Den unge belgier kørte med et gå-på-mod i Fleche Wallone sidste år, man ikke kan andet end at elske. Han var solo i front, væltede på nedkørslen mod Mur de Huy, var lynhurtig oppe igen som en ninja - det rakte dog ikke til et resultat, men det understregede, at der er krummer i knægte.

Hans resultater som U23-rytter viser med al ønskelig klarhed, at han er en rigtig god klatrer. Netop bjergryttere er der ikke i hobetal af på Deceuninck - Quick-Step-holdet. Dermed burde der være rig mulighed for, at han kan udfolde sig, når vejene går op i de høje tinder, det være sige på egen hånd eller som hjælper for Joao Almeida og Remco Evenepoel.

Thymen Arensman

Hold: Team DSM

Alder: 21 år

Land: Holland

Selvom han gjorde det glimrende i Vueltaen sidste år, med en tredjeplads på 5. etape og en sjetteplads på 14. etape, så tror jeg på, der er endnu mere i vente fra den unge hollænder i år. I l’Avenir 2018 var han nærmest forfølger til Tadej Pogacar og sluttede foran navne som Vlasov, Joan Alemida og Ivan Ramiro Sosa, der jo allerede har vist deres formåen i etapeløb.

Selvom vi i Vueltaen så ham forsøge at vinde etaper, så har jeg forventning om, at han i 2021 giver sig i kast med at lave resultater i klassementet, når han får chancen. For det er klart, at han i de tilfælde, hvor Bardet og Hindley er til start, kommer til at agere hjælper. Omvendt viste Giroen 2020, at sportsdirektørerne på holdet ikke var bange for at sadle om, hvis hjælperen var stærkere end kaptajnen.

David Dekker

Hold: Jumbo Visma

Alder: 22 år

Land: Holland

Hvis efternavnet får en klokke til at ringe hos jer, så er den god nok - han er søn af den tidligere cykelrytter Erik Dekker, ham som Jørn Mader tilbage i 2000 døbte ”Trippel Dekker,” da han vandt sin tredje etapesejr i Tour de France. Det er dog ikke kun på grund af efternavnet, Jumbo Visma har givet ham en kontrakt.

Han startede 2020-sæsonen i imponerende stil med to sejre og en tredjeplads i Le Samyn. Han er ret hurtig på stregen, men kan altså også begå sig, når der er brosten og sidevind på programmet. Dermed er han jo nok i første omgang tiltænkt en rolle, som hjælper for Wout van Aert, hvilket bestemt heller ikke er noget dårligt sted at stå mesterlære.

Antonio Tiberi

Hold: Trek Segafredo

Alder: 19 år

Land: Italien

Der er virkelig grøde i italiensk cykelsport lige nu, hvor talenterne pibler frem. Ryttere som Andrea Piccolo, Jonathan Milan, Kevin Colleoni, Filippo Conca og Giovanni Aleotti glæder jeg mig til at følge. Jeg har dog lidt ekstra fidus til Tiberi, som imponerede mig ekstraordinært meget på enkeltstarten til junior-VM i Yorkshire 2019, hvor han havde en defekt straks efter startrampen, så han blev nødt til at skifte cykel, hvilket kostede ham tæt på et halvt minut. Alligevel formåede han at holde hovedet koldt og vinde enkeltstarten på trods af benspændet.

Det er i kampen mod uret, han er allerbedst. Når han har vundet endagsløb, er det ved at køre solo hjem. Der er altså fortsat noget at arbejde med for den unge italiener, men han har den power, der skal til, og hovedet er skruet rigtigt på. Det er en virkelig god start på en god karriere.

Jordi Meeus

Hold: Bora Hansgrohe

Alder: 22 år

Land: Belgien

Med fire sejre ud af 19 mulige viste Jordi Meeus, at han er en hurtig herre. Med skiftet til Bora Hansgrohe får han et hold i ryggen, der har stor erfaring med at levere sprintere. Dermed får han alt andet lige lidt bedre støtte, end han havde i 2020-sæsonen på talentholdet SEG Racing.

Der er klart, at han kommer til at stå i skyggen af Pascal Ackermann og Peter Sagan, men der kommer til at være muligheder, når de to ikke er med. De chancer skal han tage, og det tror jeg også på, han kan.

Tobias Foss

Hold: Jumbo Visma

Alder: 23 år

Land: Norge

Hvis man kigger på de fem ryttere, der har vundet Tour de l’Avenir (U23’ernes Tour de France) i årene før Tobias Foss, så lyder listen Miguel Angel Lopez, Marc Soler, David Gaudu, Egan Bernal og Tadej Pogacar. Dermed kan man godt tillade sig at skrue op for forventningerne til Tobias Foss. Højdepunktet i hans første sæson på World Touren var nok femtepladsen i Ungarn Rundt.

På mig virkede det også som om, han havde timet formen godt til Giroen, hvor hans rolle var at hjælpe holdkammeraten Steven Kruijswijk. Holdet trak sig dog inden starten på tiende etape efter en positiv coronaprøve. Tobias Foss nåede dog at køre en femteplads hjem på første etape, som var en kort enkeltstart.

Enkeltstarter er i mine øjne hans spidskompetence, hvilket også er en vigtig ting at mestre som klassementsmand. Han kører på et af verdens stærkeste hold, og dermed er der hård kamp om kaptajn-værdigheden, men et gennembrud kan jo også komme efter sublimt hjælperytterarbejde.