Ny top-10-plads i en Grand Tour vil ikke have samme værdi for Fuglsang
I den kommende sæson kommer Astana-rytteren til at bruge Tour de France som et optaktsløb, da OL er hans helt store mål.
Jakob Fuglsangs fokus er ændret.
I hver af de seneste mange sæsoner har hans hovedmål været at køre klassement i en Grand Tour, men står det til ham selv er det nu slut.
- En af grundene til, at jeg ikke behøver at køre klassement i Touren eller Giroen igen, er, at jeg ved, at jeg kan køre i top-10, hvis det er mit mål. Det har jeg gjort før, siger Jakob Fuglsang til TV 2 SPORT.
- Det gør ikke, at det er nemmere at gøre det igen, men det er måske ikke lige så meget værd for mig personligt, fordi jeg har gjort det.
Den 35-årige Astana-rytter har i dag også den holdning, at det er "lidt ærgerligt og måske lidt kedeligt", hvis hans sæson primært skal handle om de treugers etapeløb. Og så peger han ligeledes på, at hans hold har mistet styrken til at kunne konkurrere med Team INEOS og Jumbo-Visma.
Tour de France som optaktsløb
Fuglsangs fokus fremadrettet er derimod at jagte andre resultater.
I år er hans hovedmål Ardennerklassikerne (Amstel Gold Race, Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège) i april og OL-linjeløbet i Tokyo 24. juli.
Tour de France er derfor blevet til et optaktsløb for Fuglsang, men det giver ham så andre muligheder i verdens største cykelløb, fordi han ikke vil være låst i en rolle som klassementsrytter.
- Jeg åbner lidt for de andre muligheder, der er, og det kunne være bjergtrøjen, det kunne være en mulighed for at køre lidt mere aggressivt i begyndelsen og en mulighed for at vinde etaper, siger han.
Jakob Fuglsang har hverken vundet en etape eller kørt i bjergtrøjen i Tour de France.
På 18. etape i 2015 var han ellers godt på vej til at erobre prikkerne, men på vej op ad Col du Glandon blev han påkørt af en motorcykel, så han styrtede.
Bagud i sine forberedelserne
Et ændret fokus er dog ikke det eneste, der er anderledes med Fuglsang i år, men dét, der også er anderledes, har sin årsag i det ændrede fokus.
Helt bevidst er han to-tre uger bagud i sine forberedelser frem mod den nye sæson i forhold til de foregående sæsoner.
- De andre år har jeg forsøgt at lægge rigtig hårdt ud og så haft en lille puster efter Tirreno-Adriatico, men idéen er lidt at forsøge at holde på dér og så se, og jeg ikke kan nå at ramme formen rigtig godt til Ardennerklassikerne, lyder det fra Fuglsang, der for nogle dage siden afsluttede årets første træningslejr med Astana.
Håbet er, at han så også kan være godt kørende to uger inden Ardenner-ugen, hvor han efter planen stiller til start i Flandern Rundt for bare anden gang i karrieren.
Et løb, Jakob Fuglsang tror, at han kan gøre sig gældende i og faktisk hellere vil triumfere i end at vinde Liège-Bastogne-Liège på ny.
Netop fordi han i de sidste år af karrieren er opsat på at prøve noget, han ikke har prøvet før.
- I første omgang er det for at lære løbet bedre at kende, men man skal aldrig sige aldrig. Hvis formen er god, og jeg sidder det rigtige sted, siger Fuglsang.
Hans forhåbning om at vinde den belgiske brostensklassiker, hvor han blev nummer 25 i 2016, er ikke grebet ud af den blå luft.
Fuglsang indledte cykelkarrieren som mountainbikerytter, og efter Liège-Bastogne-Liège og Lombardiet Rundt, som han begge har vundet, ser han Flandern Rundt som det næste i rækken af monumenter, der passer til ham som ryttertype.
Tvivler på sæsonstart i februar
En anden grund til Jakob Fuglsangs mere forsigtige træningsudlæg forud for den kommende sæson er, at han tvivler på, at sæsonen kommer i gang som normalt med løb i Spanien i midten af februar på grund situationen med covid-19.
Fuglsang skal efter planen åbne sin sæson med Vuelta a Andalucia fra 17.-21. februar.
- Jeg håber da, at vi kommer til at køre, når vi kommer hen i marts. Strade Bianche og Tirreno-Adriatico, dér, hvor vi blev stoppet sidste år. Jeg håber, at det kan blive til noget i år, men jeg tvivler lidt på, at vi kommer til at køre fra starten. Forhåbentlig, men det er der andre, der bestemmer.
Skulle sæsonen komme i gang som planlagt, vil silkeborgenseren dog være rolig omkring, at han halter en smule efter i sin planlægning.
- Det gør ikke noget i forhold til klassikerne. Det kan være, at det kun er godt. Sidste år spildte jeg en topform, som skulle være brugt i Strade Bianche, men det blev til nul og niks, fordi der blev lukket ned, siger Fuglsang.
Føler sig ikke gammel endnu
Fordi Fuglsang om to måneder fylder 36 år, vil der måske sidde nogen derude og mene, at han snart er over the hill. Selv siger han, at han ikke føler sig ældre, end da han var 28 år, og hans resultater de seneste fire år har givet ham fornyet motivation og energi.
Efter flytningen i december til større omgivelser i Monaco har han da også kun fået mere plads til de nye trofæer, han jagter.
- Jeg er stolt over det, jeg præsteret over hele min karriere, men jeg har stadig mål og blod på tanden til at forsøge noget. Jeg vil gerne vinde Schweiz Rundt, jeg har en anden-, tredje- og fjerdeplads i klassementet, så jeg mangler at vinde det, siger Fuglsang.
- Jeg føler ikke, at jeg er ved at blive gammel endnu, så jeg er glad og tilfreds og håber, at vi kan komme til at køre en normal sæson. Og så må vi se, hvad den bringer. Det bliver svært at leve op til de foregående sæsoner. Monumenterne er altid svære, og der er mange unge, der banker på for at overtage og vise, hvad de kan. Men jeg skal nok forsøge at give dem kamp til stregen.
Om de kommende års bestræbelser så også bliver i Astana-dragten, må tiden vise.
- Nu har vi fået Premier Tech med ind, ikke kun som sponsor på holdet, men også som medejer af holdet, og det kan forhåbentlig garantere, at holdet fortsætter mange år i endnu. Og så kunne jeg sagtens se mig selv køre til ende her. Men det er ikke sådan, at jeg udelukker at prøve noget andet, lyder det fra Jakob Fuglsang.
Danskeren har kørt på Astana siden 2013. Den kommende sæson bliver dermed hans niende på det kasakhiske hold.