Cykling

Dødsfald spillede en rolle i Froomes farvel

Ineos-sportsdirektøren Nicolas Portal døde i marts 2020. Kort efter meddelte Chris Froome sit farvel til holdet.

Den firedobbelte Tour de France-vinder Chris Froome var stadig i gang med at genoptræde fra sit voldsomme styrt året inden, da en frygtelig nyhed tikkede ind.

Britens mangeårige sportsdirektør Nicolas Portal faldt pludselig om i sit hjem og døde den 3. marts. 40 år gammel.

Han var som en ekstra rytter i mit øre

Chris Froome

Fire måneder senere meddelte Chris Froome så sin forestående afsked med Ineos, for hvem han havde kørt siden 2010.

Årsagen var, at britens chance for at blive kaptajn i Tour de France begyndte at svinde på det stjernespækkede mandskab, så i stedet skiftede han til Israel Start-Up Nation ved årsskiftet.

Men rollen på holdet var ikke det eneste, der spillede ind, fortæller Froome til The Guardian.

- Det (Portals død, red.) spillede en rolle. Nico var en del af alle mine Tour de France-sejre, så ikke at have ham på holdet ændrede min udsigt til at blive på holdet, siger Froome.

- Det var en kæmpemæssigt tab for holdet og alle, der kendte Nico. Han var en fantastisk fyr på en meget nedtonet måde. Når det så ud til, at oddsene var overvældende, var han altid den rolige stemme. Han var som en ekstra rytter i mit øre, når jeg ikke havde nogen holdkammerater omkring mig.

Stadig i kontakt med Ineos-chef

I interviewet med The Guardian bliver Froome samtidig spurgt til sit forhold til Ineos-chefen Dave Brailsford, som ifølge avisen var et iskoldt professionelt ægteskab.

- Jeg vil ikke sige, at det er helt præcist. Vi har altid haft vores op- og nedture, men vi kom videre gennem årene, og jeg har enorm respekt for ham som manager, og hvad han har skabt med Team Sky og Ineos. Vi skriver stadig sammen i ny og næ.

Brailsford er synonym med det britiske storhold, ligesom Chris Froome har været det med fire Tour de France-sejr og i alt syv Grand Tour-triumfer.

Nu har parterne gået hver til sit, og Froome er blevet den store stjerne på det storsatsende Israel Start-Up Nation.

Tom Brady som et forbillede

Han er også blevet 35 år gammel, men hvad der på papiret er karrierens efterår, lader Froome sig ikke dæmpe af. Tværtimod kigger han bare til USA og amerikansk fodbold, hvor 43-årige Tom Brady netop har ført Tampa Bay Buccaneers frem til Super Bowl-sejr.

Froome vil også gerne forlænge sin karriere, til han næste gang fylder rundt.

- Hvis det er muligt, vil jeg gerne. Vi ser flere og flere eksempler på det i professionel sport, senest med Tom Brady, som er en utrolig historie, siger Froome til Guardian.

- Jeg elsker at drage paralleller til andre sportsgrene og se atleter fortsætte længere og længere med deres karrierer. Der er flere grunde til det, men det handler især om ernæring og fysiologi. Alting udvikler sig. Vi lærer mere og mere om vores kroppe.

Chris Froome har ikke vundet et cykelløb siden Giro d'Italia-sejren i 2018.

I optakten til Tour de France 2019 styrtede han under Critérium du Dauphiné og pådrog adskillige knoglebrud.

Efter comebacket i starten af 2020 og den efterfølgende nedlukning under coronapandemien har Froome ikke været i nærheden af et stort resulat.