Her er alt, du skal vide om Paris-Nice

Paris-Nice er sammen med Tirreno-Adriatico det vigtigste etapeløb i marts. Forårsklassikerne venter lige om hjørnet, så sæsonen er for alvor i gang.
Paris-Nice bliver også kaldt løbet imod solen, hvilket er en meget rammende betegnelse.
Man starter i udkanten af Paris, hvor markerne er bare, vinden er fortsat bidende kold, himlen grå og skyerne hænger faretruende lavt og bare venter på at åbne op for sluserne. Foråret føles i den grad langt væk, når man står på startstregen til 1. etape, men en uge senere er man i Nice, og der buldrer foråret allerede derudaf.
Sidste års udgave var en speciel en af slagsen, hvor verden lige så langsomt lukkede ned om ørerne på feltet undervejs. Et felt, der allerede fra start manglede nogle hold, og som undervejs blev mindre og mindre. Selvom vi fortsat er i en tid, hvor coronarestriktionerne er mange, ser løbet dog for indeværende ud til at blive som planlagt og med alle hold til start.
1. etape
- Søndag den 7. marts
- 166 km
- Fladt
Rytterne skal køre to store omgange nede syd for Paris. Hvis det blæser, kommer der uundgåeligt til at være sidevind på et tidspunkt. Det er vinden, der skal skabe splittelserne på etapen, da de bakker, der er undervejs, ikke er voldsomt hårde. Lige meget om feltet splitter til atomer eller ej, er det en god dag for sprinterne, der også godt kan finde ud af at køre sidevind.
Favorit: Jasper Philipsen
2. etape
- Mandag den 8. marts
- 188 km
- Fladt
Hvis vinden står i vest i dag, kommer der til at være sidevind de første 100 kilometer, og så enten medvind eller sidevind de sidst 88 kilometer. Netop sidevind og viftekørsel er, hvad Paris-Nice er kendt for, så selvom det er en flad dag, kan man ikke bare tage for givet, at det bliver en massspurt. Det kan meget vel blive en modbydelig hård dag, hvor håndtaget er i bund hele vejen. Hvis det omvendt er vindstille, kommer der ikke til at ske særligt meget.
Favorit: Sam Bennett
3. etape
- Tirsdag den 9. marts
- 14,4 km
- Enkeltstart
Selvom der er en lille bakke op imod mål, er enkeltstarten groft sagt helt flad. Jeg har talt mig frem til 17 sving undervejs. Dermed er det en rute, hvor tempoegenskaber også skal forenes med teknisk kunnen. Søren Kragh Andersen vandt enkeltstarten sidste år i Paris-Nice. Den var dog en tand mere kuperet. Alligevel forventer jeg da, at Søren Kragh kan køre med om sejren.
Favorit: Rohan Dennis
4. etape
- Onsdag den 10. marts
- 187,5 km
- Kuperet
Etapen sluttes med en omgang lidt nord for Lyon i et rigtigt kuperet terræn. Den stejle Mont Broully skal forceres to gange, inden der er mål på toppen af den 7,3 kilometer lange stigning op til Chiroubles. Der er ikke meget fladt de sidste 70 kilometer, og dermed ligger ruten op til godt cykelløb, hvor puncheur-typer som Aleksej Lutsenko og Luis Leon Sanchez helt sikkert vil udover stepperne. Dermed kan hold som Jumbo-Visma, der drømmer om den samlede sejr, godt få deres sag for, når feltet skal kontrolleres. Mest sandsynlige scenarie er dog, at det bliver en kamp favoritterne imellem på de sidste 7 kilometer af etapen.
Favorit: Primoz Roglic
5. etape
- Torsdag den 11. marts
- 203 km
- Fladt
Etapen følger Rhonefloden stik syd det meste af dagen - bortset fra de sidste 40 kilometer, hvor der skiftes retning en del gange. Som altid kan der opstå sidevind. Mest sandsynligt er det dog, vi får en dag, hvor et par ryttere er i udbrud, og vi til sidst får en massespurt. Med tre hårde dage i vente er det sidste chance for sprinterne for at få succes.
Favorit: Sam Bennett
6. etape
- Fredag den 12. marts
- 202,5 km
- Kuperet
En dag, hvor udbruddet burde kunne holde hjem. Det er meget svært at hente oceaner af tid på et udbrud på de sidste 80 kilometer. Vejene er kringlet, går konstant op eller ned, hovedparten af tiden dog nedad. Stigningen op imod mål er ikke noget i forhold til, hvad der venter på 7. etape, men de 2 kilomeer med lidt over 5 procent i snit, gør alligevel ondt i benene efter en hård dag i sadlen. I 2011 var der mål samme sted, og jeg kørte selv den etape. En modbydelig en af slagsen skulle jeg hilse og sige, hvor det væltede ned hele vejen, og der var en masse styrt. En etape, der godt kan snyde lidt ved første øjekast, og se mere overkommelig ud end den faktisk er.
Favorit: Thomas de Gendt
7. etape
- Lørdag den 13. marts
- 166,5 km
- Bjerg
Det er en tro kopi af det, der blev den sidste og afgørende etape af løbet i fjor, og det er dette års kongeetape. Valdeblore la Colmiane er en meget regulær stigning uden voldsomt stejle passager. Nairo Quintana viste sidste år, at man sagtens kan lave en stor forskel her. Det er dog en stigning, hvor du med et stærkt hold virkelig kan sætte dig på løbet, da fordelen af at sidde på hjul er markant større end ved stigninger på over ti procent. Lige meget hvad skal etapen nok byde på rigtig godt cykelløb.
Favorit: David Gaudu
8. etape:
- Søndag den 14. marts
- 110,5 km
- Bjerg
Selvom der har været små justeringer de sidste 10 år, har hovedopskriften været det samme for sidste etape af Paris-Nice. Der er en tur rundt i de mange stigninger, der omgiver Nice. I 2019 blev der ikke lavet de store forskydninger i klassement på denne etape, hvorimod Marc Soler i 2018 lavede et stort nummer og gik fra sjettepladsen og til toppen af podiet. Paris-Nice bliver ofte afgjort på sekunder, så bonussekunderne på ruten og på stregen kan komme i spil her. En etape, hvor der ofte er spænding helt inden til den sidste meter.
Favorit: Dylan Teuns
Profilerne
En ting, der springer i øjnene, når man skimmer startlisten igennem, er mængden og kvaliteten af sprinterne, der er med. Sam Bennett, Pascal Ackermann, Giacomo Nizzolo, Arnaud Démare, Michael Matthews og Alexander Kristoff - for bare lige at nævne nogle. De fleste af sprinterne har altså valgt at satse på Paris-Nice fremfor Tirreno-Adriatico, hvilket nok skyldes, at der på papiret er en chance mere for sprinterne i Paris-Nice. Derudover er der to dages ekstra restitution frem imod årets første monument, Milano-Sanremo, hvis du kører Paris-Nice.
De fem danskere
Magnus Cort Nielsen vandt en etape i løbet i 2019, hvor han på en meget kuperet dag ramte udbruddet og var stærkeste mand til sidst. Dermed kunne 6. etape i årets udgave sagtens være en, han havde udset sig. De første dage kunne også byde på muligheder. Man ved aldrig, hvad der kan ske, og hvis Magnus Cort kommer med hjem i en mindre gruppe, er han som regel hurtigste mand.
Søren Kragh Andersen vandt enkeltstarten sidste år og var derudover her, der og allevegne sammen med holdkammerat Tiesj Benoot. Selvom han formodentlig kommer til at hjælpe lidt til med at passe på den unge Jai Hindley, burde han også kunne tage sin chance, hvis den byder sig. Han er bestemt også et bud på en vinderkandidat på enkeltstarten, da han sidste år ikke kun tog sejren i Paris-Nice i den disciplin, men også slog en række store navne i Binck Bank Tour.
Casper Pedersen kommer til at være leadout-mand for Cees Bol. Det er en rolle, han virkelig udførte fornemt i Tour de France sidste år. Derfor kommer han næppe til at kunne køre sin egen chance.
Michael Mørkøv og Sam Bennett har virkelig fundet ind i et godt samarbejde. Noget der allerede har båret frugt i år med to sejre i UAE Tour til den irske sprinter. Det arbejde skal fortsætte i Paris-Nice, hvor Deceuninck - Quick-Step har et hold bygget op omkring deres sprinter.
Mads Pedersen viste nok engang i Kuurne-Bruxelles-Kuurne, at han ikke sådan lige er til at bide skeer med i en massespurt. Dermed er der muligheder for den tidligere verdensmester på både 1., 2. og 4. etape. Det rotationsprincip imellem Mads Pedersen, Jasper Stuyven og Edward Theuns, der var sidste år på Trek,Segafredo, virker til at være en saga blot. Derudover er løbet vigtig forberedelse for ham frem imod forårets helt store mål - nemlig Flandern Rundt og Paris-Roubaix.