Cykling

Her er etaperne og favoritterne til stjernespækket løb

Som altid i spanske etapeløb er der ikke meget at komme efter for sprinterne, da der er mange højdemeter på menuen.

Se Volta a Catalunya på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.

Volta a Catalunya runder et skarpt hjørne i årets udgave, hvor løbet bliver kørt for 100. gang.

Gennem tiderne har løbet været kørt på forskellige tidspunkter af året, men i de sidste mange år har Volta a Catalunya ligget her i slutningen af marts og dermed været et vigtigt løb for klassementsfolkene samt de ryttere, der forbereder sig på Ardennerklassikerne.

Løbet blev aflyst sidste år på grund af coronapandemien, men nu vender Volta a Catalunya stærkt tilbage med en rigtig bjergrig rute i jubilæumsudgaven. Der er helt sikkert noget at se frem til!

1. etape

 • Mandag den 22. marts
 • 178,4 kilometer
 • Kuperet

Første etape har de sidste mange år været den samme, og ofte har det lykkedes for udbruddet at holde hjem, da man de sidste 54,3 km. hovedsageligt kører nedad.

Det er svært for de få sprinterhold at hente udbryderne, for de kan ikke køre for stærkt op over stigninger i 1. kategori, for så bliver deres sprinter sat. Og når det går nedad, kører feltet og udbryderne stort set lige hurtigt. Vi skal kun tilbage til seneste udgave af løbet, 2019-udgaven, for at finde et eksempel herpå. Der holdt Thomas de Gendt hjem med små tre minutter.

For klassementsfolkene gælder det bare om, at sidde i en god position inden toppen af Port de Collsacreu. Nedkørslen herfra og ud til kysten er lumsk, og feltet er ofte blevet splittet i flere grupper på den.

Favorit: Thomas de Gendt (Lotto Soudal)

2. etape

 • Tirsdag den 23. marts
 • 18,5 kilometer
 • Enkeltstart

Enkeltstarter hører til sjældenhederne i Catalonien Rundt, men i år har de erstattet den normale sprinteretape til Banyoles med en enkeltstart. Det er lidt en bet for de klassementsryttere, hvis forcer ligger i bjergene - vi så jo eksempelvis Guillaume Martin miste over et minut til Roglic på den korte enkeltstart i Paris Nice.

Ruten her er for specialister. Der relativt gode veje og ikke alt for mange stigninger. Til gengæld er der mange højfartsstykker undervejs.

Favorit: Remi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step)

3. etape

 • Onsdag den 24. marts
 • 203,1 kilometer
 • Bjerg

For første gang i cykelsæsonen 2021 skal World Tour-feltet helt op i de tynde luftlag i over 2000 meters højde. Vallter 2000 er her opgjort til at være 11,1 km med en stigning på 7,6 procent i snit, men andre steder er den opgjort til 23,4 km med 5,2% i snit. Lige meget hvad så er det et hårdt bjerg.

Det er meget åbent, så hvis der er modvind op over det, så har du en stor fordel af at sidde på hjul. Når det er sagt, så har stigningen budt på godt cykelløb de gange, den har været med. Senest i 2019, hvor Adam Yates spurtede sig til sejren foran Egan Bernal og Dan Martin. Sidstnævnte havde været sat, jeg ved ikke hvor mange gange undervejs, men fik alligevel kæmpet sig tilbage gang på gang.

Favorit: Richard Carapaz (INEOS Grenadiers)

4. etape

 • Torsdag den 25. marts
 • 166,5 kilometer
 • Bjerg

Løbets kongeetape med tre hårde bjerge undervejs. Groft sagt går det op ad de første 30 kilometer af etapen, så det bliver en hård start for alle. Og med en start som denne kan det ikke undgås, at et stærkt udbrud kører afsted.

Dermed er der en god mulighed for at udbryderne holder hele vejen. Det skete også i 2016, da der senest var mål her, at en enkelt fra morgenudbruddet holdt hjem. Ikke overraskende er navnet på vedkommende Thomas de Gendt.

Lige meget hvad bliver det en stor dag for klassementsfolkene. 3629 højdemeter byder etapen på, og dermed kommer folk til at være slidte, når de rammer bunden af Port Ainé. Det er et bjerg, der veksler meget i stigningsprocenter fra at være relativ let til at blive stejl. Især stykket lige inden kilometerporten husker jeg som værende slem, og det kunne godt være et godt moment til at give sine konkurrenter dødsstødet.

Favorit: Nairo Quintana (Team Arkéa - Samsic)

5. etape

 • Fredag den 26. marts
 • 201,1 kilometer
 • Kuperet

Med den relativt hårde Port de Montserrat-stigning små 25 kilometer fra mål bliver det ikke en stor gruppe, der skal afgøre tingene imellem sig på målstregen. Dermed vil jeg godt allerede afskrive de få sprintere, der er i feltet. Stigningen er 7,5 kilometer med 6,5 procent i snit. Det er altså lidt for stor en mundfuld.

Hvis du som klassementsmand og skal hente tid på denne etape, så skal du have isoleret de folk, du vil angribe. Man bliver nemlig oppe på et plateau en del kilometer, når toppen rundes, og det er et sted, hvor et stærkt hold kan lukke 30 sekunder relativt nemt. Så med overhængende sandsynlighed bliver det en dag for udbryderne eller en spurt i en decimeret gruppe.

Favorit: Marc Hirschi (UAE Team Emirates)

6. etape

 • Lørdag den 27. marts
 • 193,8 kilometer
 • Kuperet

Løbets absolut bedste mulighed for de få sprintere, der er med. Etapen kører paralelet med kysten lidt inde i landet, så der er en del knolde undervejs. De er dog ikke så hårde, at sprinterne ikke kan komme med over dem. Det gælder også for den 3. kategori, der rundes med 13,9 km til mål. Som nævnt kører de hele dagen ikke så langt fra kysten, hvilket betyder, at der godt kan komme lidt sidevind, selvom jeg ikke anser det for overhængende sandsynligt. Meget taler altså for, at vi i dag kan få en massespurt.

Favorit: Peter Sagan (BORA – hansgrohe)

7. etape

 • Søndag den 28. marts
 • 133 kilometer
 • Kuperet

Løbet slutter igen i år med den velkendte omgang inde i Barcelona, hvor Montjuïc-stigningen skal passeres seks gange. 2,5 kilometer med 4,6 procent i snit lyder ikke så slemt, men gentagelserne gør den hård. Du runder toppen, og så er der kun 5 kilometer, som for øvrigt går lynhurtigt, til du starter opstigningen igen.

Det er en etape, der altid byder på dramatik. Hvis man skal lave et stort nummer i Barcelonas gader, så kræver det, at du får folk placeret i morgenudbruddet, som du kan bruge som forposter. Som det også er tilfældet på de andre etaper, enkeltstarten undtaget, så er der tre bonusspurter undervejs med 3, 2 og 1 sekund samt 10, 6 og 4 sekunder på stregen. Dermed kan vi se klassementsryttere, der jagter bonussekunder undervejs for at køre sig en plads eller to op i klassementet.

Favorit: Gianluca Brambilla (Trek - Segafredo)

En rytter der i vinterens løb trak store overskrifter og to stjerner på vej tilbage

Chris Anker Sørensens 6 største favoritter

****** Richard Carapaz

 • INEOS Grenadiers
 • Ecuador

INEOS Grenadiers stiller til start med et uhyggeligt stærkt hold. De har groft sagt fire ryttere med, der kan vinde, og derfor vil alt andet en sejr være en skuffelse. Richie Porte fik dog en skidt start i Paris Nice, og jeg tror, han bliver hjælperytter i løbet. Geraint Thomas angreb langt udefra på bjergetapen i Tirreno, en rolle han også godt kan få igen i dette løb. Jeg har lidt mere fidus til Carapaz end Adam Yates, og derfor har jeg ham som den største favorit.

Han har ikke kørt løb endnu i år, men han sluttede forrige sæson godt af med en andenplads i Vueltaen. Han har passet sin vintertræning rigtig godt, og spørgsmålet er så bare, hvor hurtig han finder ind i løbsrytmen. Enkeltstarten er lidt et minus for ham. Til gengæld er de mange bjerge i den grad et plus. Derudover er han god til små, korte stigninger, som de skal køre i Barcelonas gader den sidste dag. Her besidder han et punch, kun ganske få kan følge.

***** Joao Almeida

 • Deceuninck - Quick-Step
 • Portugal

Hans præstationer i Giroen sidste år kom bag på mange, men han har allerede i denne sæson bevist, de ikke var nogen tilfældighed med en tredjeplads i UAE Tour og en sjetteplads i Tirreno. Han kører en rigtig god enkeltstart, hvilket kommer til at give ham et godt udgangspunkt inden bjergene - en disciplin han bestemt heller ikke er dårlig til. Derudover kan han afslutte i mindre grupper, så han kunne meget vel snuppe bonussekunder undervejs.

**** Simon Yates

 • Team BikeExchange
 • Storbritannien

Tirreno var lidt en rutsjebanetur for Simon Yates, hvor han havde nogle rigtig gode dage og nogle mindre gode. Han var dog, hvor han skulle være på bjergafslutningen, hvor han var den eneste, der næsten kunne følge en flyvende Tadej Pogacar til dørs. Han kan også tænke tilbage på den afsluttende etape i Barcelona med gode minder, da han vandt tilbage i 2018. Hans enkeltstarter kan være af lidt svingende kvalitet, men for to år siden vandt han enkeltstarten i Paris Nice. 

*** Steven Kruijswijk

 • Team Jumbo-Visma
 • Holland

Selvom det hele gik galt på sidstedagen af Paris Nice for Jumbo-Visma, så viste Steven Kruijswijk ganske lovende takter. Han kørte en rigtig god enkeltstart, og det var ham, der lancerede Primoz Roglic' angreb på næstsidste etape. Med Paris Nice i benene har Steven Kruijswijk helt sikkert givet formen et nøk opad. Han er en af de ryttere, der er glad for, at der nu er en enkeltstart med i løbet.

** Nairo Quintana

 • Team Arkéa - Samsic
 • Columbia

Den colombianske klatrer har ikke lagt helt lige så flot fra land som sidste år, hvor han var på alles læber frem mod coronapausen. En samlet 12.-plads og god kørsel på bjergafslutningen i Tirreno samt det faktum, at han vandt løbet tilbage i 2016, gør, at jeg regner ham blandt favoritterne. Han kommer nok til at smide noget tid på enkeltstarten, men til gengæld har han jo talrige gange vist hvilken forskel, han kan gøre i de høje bjerge.

* Wilco Kelderman

 • BORA - hansgrohe
 • Holland

Har ikke kørt løb siden Giroen sidste år, som på trods af tredjepladsen nok var lidt en skuffelse for ham. Han kører en rigtig god enkeltstart, når man så samtidig husker på, at han kører rigtig godt opad, ja, så har han gode muligheder. Som oftest er der dog bare lige et par ryttere, der er bedre end ham, hvilket man også kan se på hans resultatliste. Det eneste etapeløb, han har vundet, er Danmark Rundt. Når det er sagt, så var den udgave, vi så af ham sidste år, den bedste, jeg mindes at have set. 

Marc Hirschi trak store overskifter i vinterens løb, da han i utide skiftede væk fra Team DSM (tidligere Sunweb). Han debuterer i Volta a Catalunya for sit nye hold UAE Team Emirates. Det bliver spændende at se, om han kan følge op på den helt fantastiske sæson, han havde sidste år.

Peter Sagan fik coronavirus i forbindelse med en træningslejr for nogle måneder siden, og i Tirreno Adriatico var han meget langt fra storformen. Ydermere bød sidste sæson "kun" på en sejr, men med til historien hører dog, at den sejr var en rigtig flot en af slagsen. De manglende resultater har virkelig fodret spekulationerne, om Peter Sagan er ovre karrieretoppen. I lørdagens Milano San Remo sad han med i finalen og var kun en plads fra podiet, og dermed manede han de spekulationer til jorden. Han er et godt bud på en etapevinder i den kommende uge.

En rytter der forsat er mange spørgsmålstegn ved, er Chris Froome. Den firedobbelte Tour de France-vinder har ikke kørt stærkt siden sit grimme styrt for snart to år siden i Dauphiné. Efter en årrække på SKY/INEOS skiftede han forud for sæsonen hold til Israel Start-Up Nation. Han debuterede for dem i UAE Tour tidligere på året uden den helt store succes. Kan han genvinde fordums styrke? Jeg tvivler fortsat i den grad, men det kan være, min skepsis bliver gjort til skamme i løbet af Volta a Catalunya.

Danskerne

Frederik Wandahl (BORA – hansgrohe)

Det bliver første World Tour løb for den unge rytter, og han er primært med for at lære. Derudover skal han hjælpe holdets to kaptajner, Peter Sagan og Wilco Kelderman.

Mattias Skjelmose Jensen (Trek Segafredo)

Fik en fantastisk World Tour-debut i UAE Tour, hvor han endte på en samlet sjetteplads. Selvom Gianluca Brambilla og Giulio Ciccone er til start, tror jeg, Mattias godt kan få en fri rolle og prøve at holde sig til i klassementet. Han kører en god enkeltstart og kører ganske pænt opad, så løbet burde passe ham godt.

Alexander Kamp (Trek Segafredo)

Han viste i det belgiske endagsløb Brendene Koksijde Classic, at formen er ganske god, men de høje bjerge er nu en gang ikke Alexander Kamps foretrukne terræn. Hvis han rammer udbruddet på 6. etape, så er sandsynligheden for, at han er udbruddets hurtigste mand meget stor.

Michael Valgren (EF Education-NIPPO)

Michael Valgren fik en rigtig dårlig start på sæsonen, da han væltede på første etape af Etoile de Bességes og brækkede to fingre. Han genoptog sæsonen i lørdagens Milano San Remo og kom ganske godt igennem. Jeg tænker, at hans mål med Volta a Catalunya primært er at få nogle gode kilometer i benene frem mod Flandern rundt, Amstel Gold Race og Liege Bastogne Liege.

Jonas Gregaard (Astana - Premier Tech)

Astana kommer med et hold, der skal jagte etaper, og dermed kan Jonas Gregaard køre sin egen chance. Han kører ganske fornuftigt opad, og han bor i Girona til dagligt, så terrænet er ikke fremmet for ham.

Andreas Kron (Lotto Soudal)

Lotto har haft en meget offensiv tilgang til tingene indtil videre i år. Det er en kørestil, der passer rigtig godt til Andreas Kron. Han har allerede vist sig godt frem i Strade Bianche, hvor han var en del af morgenudbruddet. Så Andreas Kron er et godt bud på en mand, vi får at se fremme i udbrud på nogle af de kuperede etaper.