Cykling

Danske stjerner er 'overset' - i dag står de igen i skyggen, siger internationale journalister

To internationale journalister mener, at de danske ryttere ofte bliver overset, når de leverer topresultater på World Touren.

Flandern Rundt. Tour of Flanders. Ronde van Vlaanderen. De Ronde.

Fire navne, men ét cykelløb. Et helt særligt cykelløb.

Jeg vil ikke engang nævne dem som top-5-favoritter

Daniel Friebe

En belgisk klassiker, der år efter år har samlet befolkningen i den nordlige og flamsktalende del af Belgien og resten af cykelverdenen omkring en udmarvende dyst mellem nogle af verdens bedste cykelryttere på en slagmark, der hovedsageligt består af brosten og korte, stejle stigninger.

- For mig er Flandern Rundt det ultimative og stadig det sværeste cykelløb. Det har alle sportens facetter i ét løb, siger TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen, der som historiens eneste dansker har prøvet at krydse stregen først i det prestigefyldte løb.

Flandern Rundt blev kørt første gang i 1913 og har med kun enkelte undtagelser været en årlig tilbagevendende begivenhed. Det historisk set været centreret omkring de brostensbelagte stigninger Oude Kwaaremont, Paterberg og Koppenberg.

Søndag køres udgave nummer 105, og selvom det for andet år i træk bliver i skyggen af coronapandemien og uden den vanlige folkefest langs vejene på den 254 kilometer lange rute fra Antwerpen til Ourdenaare, er der alligevel lagt op til et festfyrværkeri af godt cykelløb.

- Det er et af de største endagsløb, man kan køre. Flandern er bare Flandern. Det er det, man arbejder mod hele sæsonen. Jeg glæder mig sgu, siger Trek-Segafredos Mads Pedersen, der er en af syv danske ryttere på startlisten.

Alle øjne rettet mod to stjerner - og de er ikke danske

Netop Mads Pedersen er sammen med Deceuninck - Quick-Steps Kasper Asgreen og Søren Kragh Andersen fra Team DSM de tre danskere, der er størst forventninger til i årets udgave af Flandern Rundt. Ikke kun i Danmark, men også internationalt set.

Daniel Friebe, der er journalist på den britiske tv-kanal ITV og The Cycling Podcast, og Matt Rendell, der ligeledes er journalist på ITV, peger begge på de tre ovenstående danskere som nogle, der søndag kan køre sig til et topresultat.

Jeg tror, danskerne bliver overset. Nu har jeg snakket om Mads Pedersen, og jeg tror ikke, at cykelverdenen er klar over, hvor god han egentlig er

Matt Rendell

Men de er ikke favoritter. De står alle tre i skyggen af en vis hollænder og en belgier, der sidste år udkæmpede en drabelig duel om sejren i Flandern Rundt.

- Jeg tror, man skal passe på med at kalde dem favoritter, for i øjeblikket er Mathieu van der Poel og Van Aert favoritter i alt, hvad de foretager sig, siger Matt Rendell til TV 2 SPORT.

Heller ikke Daniel Friebe har nogen stor tro på, at 2021 bliver året, hvor Danmark får sin anden vinder af det belgiske monument.

- Jeg vil ikke betegne nogle af danskerne som favoritter. Jeg vil ikke engang nævne dem som top-5-favoritter.

- Normalt ville de nok have en højere status, end de har lige nu. Men i et klassikersammenhæng står alle i øjeblikket i skyggen af Van Aert og Van der Poel, siger Daniel Friebe.

Tager man et kig på bookmakerne, er det da også Van der Poel og Van Aert, der løber med favoritværdigheden, mens Kasper Asgreen vurderes til at være den dansker, der har de bedste muligheder.

Hos Danske Spil giver den 26-årige koldingenser ni gange pengene igen, hvilket gør ham til den fjerdestørste favorit. Både Mads Pedersen og Søren Kragh Andersen giver hele 35 gange pengene igen.

Danske præstationer er overset

Selvom Kasper Asgreen, Mads Pedersen eller Søren Kragh Andersen ikke bliver nævnt som de første, når favoritterne skal udpeges, så har de danske ryttere ofte præsteret bedre end det, der var forventet på forhånd.

En af årsagerne skal ifølge Matt Rendell findes i, at de danske ryttere ofte er blevet overset, når de har leveret topresultater på den internationale cykelscene.

- Problemet er, at der i danskernes tilfælde ofte har været en anden historie, der tager opmærksomheden, siger Matt Rendell og bruger blandt andet Mads Pedersens VM-triumf i 2019 som et eksempel, hvor det internationale fokus hurtigt handlede om, at Mathieu van der Poel gik død inden finalen, eller at italienske Matteo Trentin blev slået i spurten.

- Jeg tror, danskerne bliver overset. Nu har jeg snakket om Mads Pedersen, og jeg tror ikke, at cykelverdenen er klar over, hvor god han egentlig er, siger Rendell.

Spørger man Daniel Friebe, skyldes den manglende favoritværdighed også, at de danske sejre typisk er enten overraskende eller usædvanlige.

Friebe bruger Kasper Asgreens sejr i E3 Saxo Bank Classic i slutningen af marts, hvor han satte både Mathieu van der Poel og Wout van Aert til vægs, som eksempel.

- Kigger man på den måde, som Asgreen vandt den anden dag, var det ret usædvanligt. Det virker som usandsynligt, at han kan gøre det igen – skulle man tro, siger briten med henvisning til, at danskeren først blev hentet efter mere end 50 kilometers soloangreb, inden han fandt overskuddet til at angribe igen kort før mål.

Asgreen er klar, mens Mads P ikke er på 100 procent

Kasper Asgreen har med sejren i E3 Saxo Bank Classic gjort sit for at gøre sig bemærket inden årets udgave af Flandern Rundt, hvor han i 2018 blev nummer to.

Og han vurderer også selv, at han er, hvor han skal være.

- Jeg føler, de seneste uger er gået rigtig godt. Så jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at min form er, hvor den skal være. Og at jeg har niveauet til at præstere i finalen, hvis alt går vel, siger den 26-årige koldingenser på et virtuelt pressemøde inden søndagens strabadser.

Til gengæld er der ikke meget, der peger i retning af, at Mads Pedersen kommer til at køre med om sejren i den belgiske klassiker.

For selvom han i midten af marts blev nummer to i det mindre endagsløb Bredene Koksijde Classic, har det de seneste uger set svært ud. I E3 Saxo Bank Classic gennemførte han ikke, og i den forgangne uge har han været i isolation på grund af en positiv coronatest hos Trek-Segafredo.

- Jeg er ikke helt tilfreds med, hvor jeg er.

- Sådan et løb som Flandern Rundt, der skal det være 100 procent det hele og så videre, for at man virkelig kan være med om sejren. Men der kan ske mirakler, siger Mads Pedersen, der i stedet sætter sin lid til holdkammeraten Jasper Stuyven, der vandt årets første monument, Milano-Sanremo.

Men skulle det lykkes Mads Pedersen eller en anden dansker at vinde søndagens Flandern Rundt, er Matt Rendell ikke i tvivl om, at det vil være noget, der vækker genklang og får den fornødne opmærksomhed.

- Jeg tror, der er en form for lettelse eller i hvert fald interesse, når nogen slår Van Aert eller Van der Poel.