Cykling

Fabio Jakobsen vender tilbage efter voldsomt styrt

Den hollandske sprinter styrtede tilbage i august sidste år og har siden været igennem flere operationer. I denne uge får han comeback.

Otte måneder og seks dage.

Så længe har Fabio Jakobsen været væk fra professionelle cykelløb, når han på søndag gør løbscomeback i Tour of Turkey.

Den lange pause fra cykling skyldes et styrt på 1. etape af Polen Rundt sidste år, hvor Jumbo-Visma-rytteren Dylan Groenewegen ramte Jakobsen under en spurt, så han stødte ind i banden med høj fart og slog både ansigtsknogler og tænder i stykker.

Kort efter styrtet blev han lagt i kunstigt koma. Her lå han i to dage, inden han blev vækket. Siden har han fået sit ansigt genskabt gennem flere operationer, hvor hollænderen blandt andet fik flyttet knogler fra sit bækken op til kæben og sat nye tænder i.

Men nu er den 24-årige Quick-Step-rytter ifølge Cycling Weekly igen klar til at køre cykelløb.

Store ord fra verdensstjerne

Jakobsen vendte tilbage til cyklen allerede i november sidste år, og i januar deltog han i Quick-Steps træningslejr i Spanien.

Her kørte han side om side med sin nye holdkammerat Mark Cavendish, som siden postede en række rosende ord til Jakobsen på sin Instagram-profil.

- Det er specielt, at jeg som 35-årig stadig kan bliver inspireret hver dag ved at se en person køre. Cykelverdenen ved, hvad Fabio Jakobsen desværre har været nødt til at vende tilbage fra.

- Det er ikke rart, men jeg føler mig beæret over at være vidne til, hvor dybt nogen kan gå. Hvor meget kamp og vilje, de har i sig for at vende tilbage. Og hvor lidt de frygter, at andre skal se dem lide, skriver Cavendish i sin hyldest til Jakobsen.

Mens Fabio Jakobsen kan se frem til et løbscomeback på søndag, må Dylan Groenewegen, der medvirkede til Jakobsens styrt, vente en tand længere med at vende tilbage.

Han blev af UCI udelukket fra alt professionel cykling i ni måneder som følge af ulykken. Hans karantæne udløber dog i næste måned, hvor hollænderen får sit comeback i Tour of Hungary den 12. maj.