Cykling

Tour-vinder i kæmpe triumf

Liege-Bastogne-Liege skulle afgøres mellem en femmandsgruppe uden danskere repræsenteret, og her var Tadej Pogacar hurtigst.

Vinderen af den 106. udgave af det legendariske løb Liege-Bastogne-Liege hedder Tadej Pogacar.

Den seneste vinder af Tour de France vandt den belgiske klassiker efter en spurt i en femmandsgruppe bestående af Michael Woods, Julian Alaphilippe, David Gaudu og Alejandro Valverde.

Det er slovenerens første klassikersejr og dermed hans første triumf i et monument (Milano-San Remo, Flandern Rundt, Paris-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege og Lombardiet Rundt.

- Jeg er uden ord. Jeg elsker det her løb, og at vinde over alle de her store navne er utroligt, siger Tadej Pogacar umiddelbart efter sejren.

Julian Alaphilippe blev nummer to og David Gaudu nummer tre.

Bedste dansker blev Jakob Fuglsang, der endte på 12.-pladsen. Han endte i en lille gruppe sammen med en af forhåndsfavoritterne Primoz Roglic. Sloveneren endte som nummer 13.

Han havde danske Jonas Vingegaard som superhjælper, og den unge dansker var med fremme længe, angreb undervejs, men endte som nummer 28.

Alexander Kamp kørte også et flot løb og blev nummer 39.

Top-10, Liege-Bastogne-Liege 2021.

Referat

af Ritzau

Med 35 kilometer igen begyndte udskilningsløbet for alvor. Ineos tog initiativ, og med en massiv føring op ad stigningen Côte de La Redoute lykkedes Tao Geoghegan Hart med at ryste en stor bunke ryttere af hovedfeltet.

Flere af favoritternes hjælperyttere blev således hægtet af. Danske Jonas Vingegaard var eksempelvis eneste rytter tilbage til at hjælpe en af forhåndsfavoritterne, Primoz Roglic.

Vingegaard var da også formidabelt kørende og viste tænder med 24 kilometer igen, da han forsøgte at stikke af fra favoritgruppen.

Vingegaard kørte med i flere angreb.

Forceringen betød, at blandt andre Primoz Roglic og verdensmester Julian Alaphilippe blev efterladt i feltet, mens en gruppe med blandt andre Richard Carapaz og Tadej Pogacar skilte sig ud.

Med 21 kilometer kom det første seriøse angreb fra en af favoritterne. Richard Carapaz trådte væk, mens de øvrige ryttere i den forreste gruppe kiggede på hinanden. Han blev dog hentet otte kilometer længere fremme.

I samme moment kørte en ny gruppe profiler væk. Michael Woods førte an op ad stigningen Côte de la Roche-aux-Faucons og fik Tadej Pogacar, David Gaudu, Alejandro Valverde, og Julian Alaphilippe med på hjul.

Jakob Fuglsang sad i den efterfølgende gruppe og forsøgte sammen med Primoz Roglic at komme tilbage. Fuglsang sled sig lige nøjagtig med forfølgergruppen op over stigningen, inden han gik i angreb på nedkørslen.

Det fik han imidlertid ikke noget ud af, og løbet skulle derfor afgøres mellem de fem forreste.

I spurten bed alle de fem ryttere fra sig, men det blev Tadej Pogacar, der på de allersidste meter strøg forbi Julian Alaphilippe.