3 gode grunde til, at Evenepoel ikke vinder Giroen

De fleste bookmakere har Remco Evnenepoel som den tredjestørste favorit til sejren efter Egan Bernal og Simon Yates.

1 - Styrt kan sidde i ham

Hans optakt har ikke lige frem været at betragte som ideel. Sidste gang vi så ham i aktion, var tilbage i august 2020, hvor han væltede udover en bro på den lumske nedkørsel fra Muro di Sormano i Lombardiet Rundt og brækkede sit bækken.

Det er ofte set i cykelsporten, at selv de største stjerner har haft svært ved at finde fordums styrke efter grimme styrt. Et eksempel, der er oplagt i den sammenhæng, er Chris Froome, som lige nu er en skygge af sig selv. Det er ikke kun fysisk, et styrt kan sætte sig, men også mentalt.

Hvordan vil Remco Evenepoel håndtere nedkørslerne i Giro d'Italia? Netop nedkørslerne er nævnt som én af hans få svagheder i forvejen, og med et grimt styrt i frisk erindring bliver det næppe lettere. Derudover har jeg også kigget på de seneste 20 års vindere af Giro d'Italia, og de har alle haft en del løbsdage i benene inden deres triumfer. Dermed taler historiebøger også imod den unge belgier.

2 - Første Grand Tour

Ikke nok med han ingen løb har kørt inden Giro d'Italia, så er det også første gang, det belgiske supertalent kaster sig over en Grand Tour.

Eksempelvis blev den legendariske Eddy Merckx nummer ni i sin første Grand Tour, som var netop Giro d'Italia. Grunden til, jeg lige hiver Eddy Merckx op af hatten, er, at Remco Evenepoel ofte bliver kaldt den nye Eddy Merckx.

3 - Rigtig stærkt hold

Deceuninck Quick Step kommer med et rigtig stærkt hold, hvor Evenepoel ikke skal vise mange svaghedstegn de første dage, før sportsdirektørerne må sadle om og satse på en anden kaptajn.

Joao Almeida blev firer sidste år og havde den lyserøde førertrøje fra 3. til 17. etape. Han har i samtlige etapeløb i foråret bevist, at han ikke er et one-hit wonder. Er han tilfreds med at være luksushjælper for Remco Evenepoel? Jeg kan godt have min tvivl. Lige som Fausto Masnada måske også begynder at drømme stort efter sin tredjeplads i Romandiet Rundt i sidste uge.

Alligevel blandt mine favoritter

Så er den ged jo barberet, tænker du nok. Han kommer ikke til at vinde Giro d'Italia...

Men vi har flere gange de seneste år set, at Remco Evenepoel har gjort nogle ting, hvor man har tabte både næse og mund.

Det er ikke uden grund, at han er udråbt som den nye Merckx, og man taler om ham som et hundredeårstalent. Hans sejr i Polen Rundt på 4. etape sidste år, hvor han kørte langt udefra og bare savede verdensklasseryttere midt over, aftvinger respekt. Ligesom hans resultatliste fra sidste år gør det. Fire etapeløb og fire sejre.

Ydermere kan vi bare kigge på en anden ung rytter som Tadej Pogacar, der i sin første Grand Tour, Vueltaen i 2019, blev nummer tre og vandt i sin anden Grand Tour sidste års, Tour de France. Remco Evenepoels egen holdkammerat Joan Almeida blev nummer fire i sin Grand Tour-debut sidste år. Dermed kan vi godt begynde at omskrive reglen om, at man lige skal have en Grand Tour eller to på bagen, inden man kaster sig ud i klassementskampen.

En anden tendens, vi også ser i tiden, er færre løbsdage og flere højdetræningslejre. Eksempelvis har Primoz Roglic valgt, at han ikke vil køre flere løb inden Tour de France. Det vil sige to måneder uden løb, men med masser af højdetræningslejre. Dermed er det ikke længere uhørt at komme direkte fra træning ind i et løb og præstere overordentlig godt. De dage, hvor man bare kører et løb som træning, er ved at være en saga blot.

Jeg tror fortsat mest på, at det bliver en kamp mellem Egan Bernal og Simon Yates.

Men jeg tør simpelthen ikke afskrive Remco Evenepoel, for én ting er sikkert: Når han står på startstregen, er der garanti for godt cykelløb, tør jeg godt love. Også selvom Clint Eastwood engang sagde:

"Hvis du vil have garantier, så køb en toaster".