Cykling

Hvem bliver Sam Bennetts arvtager hos Quick-Step?

Som regel bliver holdskifter først offentliggjort efter 1. august, men Patrick Lefevre skød transfersæsonen tidligt i gang i år.

Om holdet har heddet Mapei-Quick Step, Omega Pharma - Quick-Step eller Deceuninck - Quick-Step, så har de været garant for at have sprintere af høj kvalitet.

Tom Boonen, Marcel Kittel, Mark Cavendish og Tom Steels for at nævne nogle.

Det seneste halvandet års tid har den mest dominerende sprinter i feltet været Sam Bennett, som virkelig har fået fuld udbytte af makkerskabet med Michael Mørkøv. Det makkerskab slutter med udgangen af 2021, hvor Sam Bennett skifter hold.

Hvem skal så være holdets første sprinter?

Hvis jeg havde fået spørgsmålet inden 5. august sidste år, ville svaret havde givet sig selv. Fabio Jakobsen var ved at blive kørt i stilling til lige netop den rolle.

I skrivende stund er det dog svært at spå, om han nogensinde kommer fuldstændigt tilbage efter sit voldsomme styrt. Alene det, at han cykler igen, er i min verden en præstation.

Mark Cavendish har fundet sin anden ungdom på holdet og vinder nu igen efter et par års sejrstørke. Når det er sagt, så bliver han 36 år om lidt over en uge, og dermed er fremtidsperspektiverne ikke voldsomt store for den britiske superstjerne.

Álvaro Hodeg har alderen med sig, men til gengæld har han haft svært ved at have resultaterne med sig og befinder sig lige nu en situation, hvor han ofte ender som leadout-manden fremfor sprinteren.

Davide Ballerini var flyvende i februar, men siden da har det gået lidt ned ad bakke for den italienske sprinter. Jeg ville egentlig også mere betegne ham som leadout-mand og brostensrytter. Det sidste prædikat kunne man dog også sætte på Tom Boonen, og han var jo også uhyre succesfuld i massespurterne igennem årene. Det er dog svært at se Davide Ballerini gøre det samme

Hvem bliver holdets nye sprinter?

Alt tyder på at Patrick Lefevere skal ud på transfermarkedet.

Der er også en håndfuld gode sprintere, der lige nu står uden kontrakt for næste sæson, men hvem er det rette match for Deceuninck - Quick-Step? Det har jeg vurderet herunder.

1: Peter Sagan

Den tidligere tredobbelte verdensmester blev allerede i april rygtet til Deceuninck - Quick-Step, efter hans holdmanager på BORA - hansgrohe, Ralph Denk, var ude med riven og kritiserede ham på de sociale medier. Jeg er sikker på, at Quick-Step ville være et godt hold for ham, og han ville blomstre i endagsløbene. Som sprinter har han altid foretrukket selv at finde vej igennem feltet fremfor at have et leadout-tog. Dermed vil han ikke få samme store udbytte på den front, som Sam Bennett eksempelvis har fået.

2: Alexander Kristoff

Den norske rytter kan blive genforenet med Michael Mørkøv, der dog også har kontraktudløb. De var tidligere holdkammerater på Team Katusha i 2016 og 2017. En periode, hvor Kristoff vandt hele 21 sejre. Lige nu virker det til, at has nuværende arbejdsgiver, Team UAE Emirates, prioriterer Tadej Pogacar lidt højere end Alexander Kristoff. Lidt ligesom det var tilfældet med Mark Cavendish, så kan den norske sprinter ikke løbe fra sin fødselsattest. Han bliver 34 år til sommer.

3: Sonny Colbrelli

'Sonny Colbrelli and the Wolf Pack' - det kan noget rent navnemæssigt og ville kunne trække fulde huse til et hvilket som helst kræmmermarked, hvis de havde været et musikband. Men rent resultatmæssigt vil det nok knibe lidt mere. Den italienske rytter falder mere ind i kategorien som holdbar sprinter fremfor decideret supersprinter. Det er altså en tarvelig kategori at være i øjeblikket, når der er folk som Mathieu van der Poel, Thomas Pidcock og Wout van Aert i feltet.

4: Giacomo Nizzolo

Han er en sprinter, der måske ikke vinder så meget, men han er altid med og blander sig, hvor det er sjovt. Han ville virkelig kunne drage fordel af den alt andet lige bedre støtte, han kunne få hos Deceuninck - Quick-Step. Selvom han også er over de 30 år, kunne jeg sagtens se ham som en rytter, der ville passe ind på det belgiske hold.

5: Pascal Ackermann

Rygterne vil vide, at BORA - hansgrohe har været meget aktive for at få Sam Bennetts underskrift i 2022, hvilket godt kunne betyde, at de var lidt mindre vilde efter at beholde Ackermann. Han har da også haft en skidt start på 2021-sæsonen, hvor det i skrivende stund endnu ikke er blevet til en sejr. Det ville ikke være første gang i historien, at der bliver lavet et sprinterbytte imellem to hold. Omvendt vil Ackermann nok godt holde fast i sin faste leadout-mand, Rüdiger Selig, hvilket næppe er foreneligt med et skifte til Quick-Step.

6: Fernando Gaviria

Knæproblemer i 2019, et brækket håndled i foråret 2021. Ja, uheldene har været der for den colombianske sprinter, men han har måtte sande, at succesraten falder, når man skifter væk fra Quick-Step. På gårsdagens 2. etape af Giro d’Italia var det tog, som Team UAE Emirates fik strikket sammen, historisk dårligt, hvor leadout-manden kørte sin egen sprinter over i barrieren. Det ville ikke ske på Quick-Step. Det er set før, at tidligere ryttere bliver hentet tilbage på holdet og dermed præsterer godt.

Som skrevet indledningsvist starter transfersæsonen normalt 1. august, da det først er der, rytterne og nye hold har lov af offentliggøre kontrakter med ryttere fra andre hold.

Det tidligere hold må dog gerne, som Patrick Lefevre har gjort i dette tilfælde, sige, at denne rytter er fortid hos os. Derfor må vi væbne os med tålmodighed og vente lidt med at få spændingen udløst om, hvem der bliver den nye førstesprinter.

Derfor må man dog gerne spekulere, og hvis jeg var Patrick Lefevere, ville jeg give Fernando Gaviria muligheden igen. For den colombianske sprinter har en topfart, som jeg sjældent har set.