Mørkøv er glemt om nogle år, frygter udenlandsk journalist

Michael Mørkøvs har sjældne evner, og cykelsportsjournalist Matt Rendell nyder hans ubesværede stil, når det hele skærper til.

Han har stået i skyggen af nogle af verdens bedste sprintere og ført dem frem til succes på den største scene.

Han er blevet kaldt verdens bedste leadout-rytter et hav af gange. Særligt af hans nuværende sprinter, Sam Bennett.

Og nu har danske Michael Mørkøv forlænget sin kontrakt med Deceuninck - Quick-Step med yderligere to år. Det betyder, at han stadig skal køre på højeste niveau, når han fylder 38 år. Og det er fuldt fortjent, mener den anerkendte udenlandske cykelsportsjournalist Matt Rendell.

- Jeg kan ikke få øje på en leadout-mand i feltet med hans egenskaber. Han er så stabil og går bare under radaren. Især nu, hvor han ikke bærer den danske mesterskabstrøje.

- Jeg synes, han er den bedste. Der er en form for stilhed omkring ham. Det lyder skørt, men der er en form for langsommelighed over ham. Når man er i et færdselsuheld, går alting langsommere, fordi man er fuld af adrenalin og tænker meget hurtigt. Sådan er Michael: Han tænker rigtig hurtigt på kort tid, siger Matt Rendell til TV 2 SPORT.

På højde med historiens bedste

Matt Rendell har skrevet adskillige bøger om cykling og arbejder som på ITV. Og udover at være dybt begejstret over Mørkøvs unikke egenskaber har han også styr på sin cykelsportshistorie.

Når han gør, som han gør, skal man have røntgensyn og være i stand til at kigge ind i fremtiden. Det er en sjælden egenskab

Matt Rendell

Når det er sagt, skal han lige bruge lidt tid på at finde frem til historiens bedste leadout-rytter. Han kommer dog frem til Gian Matteo Fagnini, manden bag – eller foran – den legendariske sprinter Mario Cipollini og senere tyske Erik Zabel. Han er ifølge Rendell historiens bedste leadout-rytter.

Men den titel er han ikke længere indehaver af alene.

- Jeg synes, Michael er lige så god som Fagnini. Helt bestemt. På forunderlig vis har Michael fundet sit talent og sin metier sent, og det er helt unikt, siger Matt Rendell.

Bliver nok glemt

Michael Mørkøv har endnu ingen plan om at stoppe sin karriere. Faktisk åbner kontrakten med Quick-Step-mandskabet, der løber til og med 2023-sæsonen, for, at han tager endnu et OL med.

Men når han beslutter sig for at stoppe, skal han ikke regne med at blive husket.

- Desværre bliver han nok glemt, siger Matt Rendell og uddyber:

- Jeg er ikke sikker på, at leadout-ryttere har et eftermæle. Som en leadout-rytter får han det ikke, tror jeg. Det hele handler om lige nu. For hans navn kommer ikke til at fremgå i resultatlisterne udover den etapesejr i Vueltaen (i 2013, red.). Hans navn forsvinder. Måske han mere husket som en yderst dygtig banerytter.

Får succes uden Bennett

Den hurtige irer Sam Bennett har de seneste år vist sig som den – måske – bedste sprinter i verden. Til næste sæson forlader han Quick-Step og det succesfulde makkerskab med Michael Mørkøv.

Det bekymrer dog ikke Matt Rendell.

- Der er en helt åbenlyst god kemi mellem de to. Men Michael bliver ikke en god rytter på grund af Sam Bennett. Den tillid fra en sprinter kan komme fra hvem som helst.

Tidligere har sprintere som Alexander Kristoff og Elia Viviani også nydt godt af Mørkøvs særlige egenskaber, og det kommer en ny supersprinter også til. Det bekræfter Mørkøv, der har haft en snak med Quick-Step-holdejer Patrick Lefevere.

- Jeg sagde til Patrick, at jeg bare gerne ville sikre mig, at der var en sprinter at køre for. Han kunne godt love mig, at han altid vil have en topsprinter. Det skulle jeg ikke være nervøs for. Det bliver spændende at se, hvem det bliver, siger Mørkøv.

Det er endnu uvist, hvem der får glæde af Mørkøvs unikke leadout-egenskaber. Den, der gør, skal glæde sig til at blive ført frem i de hektiske massespurter.

- Jeg kan ikke huske ham involveret i et alvorligt styrt. Og når han gør, som han gør, skal man have røntgensyn og være i stand til at kigge ind i fremtiden. Det er en sjælden egenskab.

- Han ser ting meget hurtigt, og han er i stand til at se 10 til 12 sekunder ind i fremtiden for at vide, hvad den rette linje skal være, siger Matt Rendell.