Cykling

Danskerne er splittede før bjergrig weekend

Der venter masser af bjergrige kilometer i weekenden i Critérium du Dauphiné, og det er ikke alle danskere, der ser lige meget frem til den opgave.

Formen er ved at blive finpudset frem mod cykelkalenderens helt store højdepunkt, Tour de France.

Det foregår traditionen tro i det store og prestigefyldte optaktsløb til sommerens rundtur på de franske landeveje, Critérium du Dauphiné. Og i weekenden får rytterne så testet formen i bjergene, da der er masser af højdemeter og stejle procenter på programmet.

Weekendens prøvelser er noget, der splitter de danske ryttere i feltet. Det er i hvert fald ikke alle, der ser lige meget frem til de to sidste etaper lørdag og søndag.

- Jeg skal egentlig bare op. Det bliver nok lidt mere Gran Fondo (motionsløb, red.) for mig, end det bliver cykelløb, fortæller Mads Würtz Schmidt til TV 2 SPORT.

- Det bliver hård træning. Jeg skal gerne komme ud af weekenden uden at slå mig selv ihjel. Der skal være mening med galskaben.

Samme håb for de sidste dage har Kasper Asgreen, der på de første etaper viste sig godt frem og indtil fredagens etape var oppe som nummer tre i klassementet.

- For mig skal det helst blive så stille og roligt som muligt. Få lidt god træning i benene uden at bruge for mange kræfter, siger han.

Skjelmose og Valgren klar til kamp

Mens danske cykelfans ikke skal forvente at se den danske mester, Kasper Asgreen, eller Mads Würtz Schmidt indtage hovedroller på hverken lørdagens eller søndagens bjergetaper, har to af feltets andre danskere langt mere smag for at prøve sig selv af.

Særligt Michael Valgren, der har kæmpet med svigtende form i lang tid, føler langt om længe, han er ved at være på sit topniveau.

- Det er dejligt at se, det går godt. Skønt at højdetræningslejren har virket. Det varer ikke længe, før jeg føler, at jeg er der, hvor jeg kan køre med om sejrene. Jeg har været godt med hele ugen her. Det begynder at nærme sig, fortæller EF-rytteren til TV 2 SPORT.

Fredag var Michael Valgren næstbedste dansker på den kuperede etape til Le Sappey-en-Chartreuse, som Alejandro Valverde vandt.

Bedste mand med dansk pas var 20-årige Mattias Skjelmose, der kom i mål 25 sekunder efter de bedste. Det har givet det unge talent blod på tanden til særligt lørdagens etape.

- Jeg mangler lige det sidste for at kunne gå med i angrebene. I tempokørsel opad er jeg godt med, så det er meget fint med La Plagne (bjerg, red.) lørdag. 17 kilometer opad. Nu må vi se, hvad benene er klar til, men umiddelbart er det en god stigning for mig, lyder det fra en optimistisk Skjelmose til TV 2 SPORT.

Ekspert: Modbydelige stigninger i vente

Det er ikke kun Skjelmose og Valgren, der ser frem til weekenden med et stort smil. Det samme gælder TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen.

- Det er to gear op i weekenden, i forhold til det vi har set i løbet af ugen.

- Det er svære stigninger. Jeg har kørt dem flere gange, og de er modbydelige. Særligt Roseland (lørdag, red.). La Plagne (lørdag, red.) er en lang, svær stigning, og der bliver det kun de bedste bjergryttere, der kan være med.

Helt konkret venter der lørdag 171 kilometer med masser af stigninger og ikke mindst afslutningen på La Plagne, der er en stigning udenfor kategori.

Søndag venter hele syv kategoriserede stigninger

Lige nu føres Critérium du Dauphiné af Alexey Lutsenko fra Astana. Han har henholdsvis otte og tolv sekunder ned til Ion Izzagirre og Wilco Kelderman.

I alt er syv danske ryttere fortsat med i det franske optaktsløb. Mads Pedersen udgik på tredje etape.