Tour de France

Her er reglerne du skal kende i dette års Tour de France

Verdens største cykelløb er fuld af regler. TV 2 SPORT giver dig overblikket over de vigtigste i Tour de France lige her.

Regelbogen bliver opdateret, når der kommer en opdateret version til 2022-udgaven af Tour de France. Herunder kan du læse mere om reglerne fra 2021.

Der er meget at holde styr på, når der for 108. gang i historien skal findes en vinder af Tour de France.

Hvordan udregnes tidsgrænsen? Hvor mange bonussekunder er der til vinderen af etapen? Og hvordan holder verdens største cykelløb styr på COVID-19?

TV 2 SPORT har samlet et overblik over de vigtigste regler fra den store bog med Tour-retningslinjer, så du kan få helt styr på detaljerne, der er med til at forme verdens største cykelløb.

Regler i Tour de France

 1. COVID-19

  Hele Tour de France-feltet inklusive stabsmedlemmer vil i dette års udgave af løbet blive testet efter 5. etape og på de to hviledage. Pressens adgang til rytterne vil også være begrænset i forhold til tidligere.

  Ligesom sidste års udgave er der også i 2021 strenge regler for, hvad der skal ske med et hold, hvis dets rytter bliver ramt af coronavirus.

  Afleverer to ryttere fra samme hold en positiv coronatest inden for syv dage, så ryger hele holdet ud af det franske cykelløb. I 2020 gjaldt det både ryttere og staben omkring. I år gælder det altså kun rytterne.

 2. Point, bjergpoint og bonussekunder

  Point i spurter:
  Pointene, der fordeles på målstregen, er forskellig fra etape til etape. Her skelnes der imellem flade, mellem og hårde etaper.

  På en flad dag er der 50 point til den første sprinter, der kører over målstregen. De resterende point lyder på 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3 og 2 til de næste 14 ryttere.

  På kuperede etaper er der 30, 25, 22, 19, 17, 15, 13, 11, 9, 7, 6, 5, 4, 3 og 2, mens bjergetaper giver 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, og 1. 

  Ryttere kan også score point på de indlagte spurter. Her er der ligeledes point til de første 15 ryttere, og de fordeler sig således: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.

  Der er samme antal point på spil i forbindelse med individuelle tidskørsler til de hurtigste 15.

  Bjergpoint:
  Stigninger uden for kategori: 20,15,12, 10, 8, 6, 4, 2 point
  Kategori 1: 10, 8, 6, 4, 2, 1 point
  Kategori 2: 5, 3, 2, 1 point
  Kategori 3: 2, 1 point
  Kategori 4: 1 point

  På 11. etape er der dobbelt op på point ved anden passage af Mont Ventoux. Det samme gælder slutbjerget på 17. og 18. etape.

  Bonussekunder:
  Med undtagelse af tidskørslerne er der bonussekunder til de første tre ryttere, der krydser målstregen. De første, der kommer i mål, får tildelt henholdsvis 10, 6 og 4 sekunder til klassementet.

  Sekunder i bonusspurter:
  I år 2018 blev der indført en ekstra spurt, hvor rytterne havde mulighed for at spurte sig til ekstra sekunder undervejs på etaperne. 

  I 2021 er spurterne placeret på nøglesteder, hvor der er 8, 5 og 2 sekunder at køre om. Der er bonusspurter på 2., 7., 8., 11., 14. og 15. etape.

 3. Mål og vægt på cyklen

  En cykel i Tour de France må ikke være mere end 185 cm i længden og 50 cm i bredden. Der er også begrænsninger for størrelsen på hjulene, der må de være mellem 70 og 55 cm i diameter.

  Tour-cyklerne må hellere ikke veje mindre end 6,8 kilo. I den vægt er tilbehør som cykelcomputere og drikkedunke ikke medregnet. Det vil sige, at de skal fjernes, når en cykel skal vejes.

 4. Trøjehierarki

  Under etaperne skal alle ryttere, med undtagelse af verdensmesteren, europamesteren og de nationale mestre, køre i holdets cykeltøj, mens den førende rytter i klassementet, point-, bjerg- og undgdomskonkurrencen skal iføre sig henholdsvis den gule, grønne, prikkede og hvide trøje.

  Skulle en rytter være så heldig og dygtig at have kørt sig i flere trøjer samtidig er hierarkiet for, hvilken trøje der skal køres i således:
  - Den gule førertrøje
  - Den grønne pointtrøje
  - Den prikkede bjergtrøje
  - Den hvide ungdomstrøje

 5. Tidsgrænse

  Tidsgrænsen er en kompliceret størrelse at udregne, men konsekvensen er anderledes simpel. Misser du tidsgrænsen, ryger du ud af Tour de France. 

  Grænsen, for hvor lang tid rytterne har til at komme i mål efter dagens vinder, afhænger af flere ting og bliver kalkuleret på baggrund af:

  - Etapens sværhedsgrad (Etaper kan inddeles i 6 forskellige sværhedsgrader)
  - Vinderens tid og dermed gennemsnitsfarten

  På tidskørsler er tidsgrænsen typisk vinderens tid plus 25 procent. Det kan dog variere alt efter tidskørslens type.

  Under helt særlige omstændigheder kan løbsjuryen vælge at lade ryttere, der har overskredet tidsgrænsen fortsætte i løbet, hvis svære vejrforhold, blokerede veje, uheld eller andre uforudsigelige faktorer har påvirket cykelløbet.

 6. Tre kilometer-reglen

  Hvis en rytter styrter, punkterer eller er udsat for et mekanisk uheld inden for de sidste tre kilometer, vil rytteren, blive tildelt den samme tid som de ryttere, han befandt sig med, da uheldet skete.

  Er det ikke muligt for rytteren at passere målstregen efter uheldet, får han stadig samme tid, som rytterne han befandt sig med, men vil dog blive tildelt en sidsteplads på etapen.

  Denne regel er dog ikke gældende på etaper, der slutter med en svær op- eller nedkørsel. Ej heller tidskørsler. Ergo skal rytterne kæmpe sig over stregen på følgende etaper i år: 1., 2., 5., 9., 17., 18., og 20.

 7. Hold din bane i spurten

  I spurter kan ryttere, der afviger fra den linje, de har valgt, blive udsat for en straf. Det kan enten være en point- eller tidsstraf. I værste fald kan rytteren også blive udelukket fra resten af Tour de France. Det afgøres af en løbsjury.

 8. Pace og 'sticky bottles'

  Det er forbudt at lægge sig i slipstrømmen af en bil eller motorcykel for at få pace, ligesom det er forbudt at holde fast eller hænge i et køretøj for at blive trukket. Det der bliver betegnet som en 'sticky bottle'.

  Løbskommisærer kan til enhver tid smide ryttere, der overtræder denne regel ud af løbet

 9. Behandling under løb

  Hvis en rytter skal have behandling under etapen, må det kun foretages af den medicinske stab, der befinder sig i en hvid lægebil bag ved feltet. Her har rytteren lov til at holde fast i bilen, mens der modtages behandling.

  Kræves en større behandling eller en behandling, mens der køres i bakker og bjerge, skal det foregå, mens rytteren holder stille.

 10. Regler for hjelme

  Under Tour de France, og cykelløb i al almindelighed, er der strenge regler for brugen af hjelm. Den må ikke tages af under konkurrence.

  Hvis en rytter ikke har hjelm på, kan løbsledelsen nægte rytteren at starte løbet. Tages hjelmen af under et løb kan UCI vælge at diskvalificere eller sanktionere med en bøde på mellem 300 og 700 kroner.