Tour de France

Nu griner Mørkøv ikke længere af vild udmelding fra Cavendish

Mark Cavendish takker Deceuninck - Quick-Step for at give ham chance i dette års Tour de France.

I fem år har Mark Cavendish været fire sejre fra at tangere Eddy Mercx mangeårige rekord for flest etapesejre i Tour de France.

Nu mangler han tre.

Da den britiske Deceuninck - Quick-Step-rytter vandt tirsdagens etape, var det 31. gang i karrieren, at Cavendish krydsede stregen først i verdens største cykelløb. Eddy Mercx vandt i perioden 1969-1975 hele 34 gange.

Men Cavendish har aldrig selv sluppet tanken om at komme op på siden af den belgiske legende, selvom sejrstørken nåede at vare fem år. Det fortæller hans danske holdkammerat, Michael Mørkøv.

- Han sagde til mig for et år siden, at han skulle bare have én Tour de France, så skulle han nok tangere den rekord. Det har de fleste af os grint af, for det er noget af en udmelding at komme med, når man mangler fire etaper.

- Nu vil jeg vil jo vove at påstå, at han er den hurtigste i feltet lige nu, så hvorfor skulle det ikke være muligt? Men først skal vi gå efter den næste etapesejr, siger Deceuninck - Quick-Step-rytteren til TV 2 SPORT.

Michael Mørkøv fungerer under dette års Tour de France som leadout-rytter for Mark Cavendish og skal sørge for, at den britiske stjerne bliver afleveret så godt som muligt i spurterne.

"Jeg troede aldrig, jeg ville komme tilbage"

Cavendish stod i efteråret sidste år uden en kontrakt og troede længe, at karrieren var slut. Men pludselig opstod der en mulighed for at skrive kontrakt med Deceuninck - Quick-Step, der ville give ham en sidste mulighed.

Briten greb chancen, og i april tog han sin første sejr i over tre år, da han vandt tre etaper i Tyrkiet Rundt. Nu er han tilbage i Tour de France for første gang siden 2018, og det er med en etapesejr.

Følelserne sad helt ude på tøjet, da Mark Cavendish tog etapesejren hjem. Video: TV 2 Sport

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Jeg troede aldrig, jeg ville komme tilbage til det her løb. Der var så mange mennesker, der ikke troede på mig. Men det gør de her gutter.

- Når du kører for Quick-Step har du et bedste ryttere i verden, så jeg troede ikke, jeg skulle med her til Touren, sagde han i et særdeles følelsesladet vinderinterview efter etapen.

Rekorden bliver svær at nå

Tilbage i 2009 vandt Mark Cavendish ikke færre end seks etapesejre, mens han i 2015 vandt fem gange.

Og selvom han "kun" mangler tre sejre mere i løbet af de resterende 17 etaper, er der flere faktorer, der gør, at rekorden bliver lidt af en udfordring at nå, vurderer TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen.

- Lige nu ser det jo godt ud, men vi ved ikke, hvor presset han vil være efter etaperne i Alperne, for det er lang tid siden, han har kørt en Grand Tour.

- Det er mange etaper at skulle vinde i samme Tour. Men jeg vil sige, at for få dage siden ville jeg afvise det. Nu er det lidt mere en mulighed, selvom det bliver svært, siger Chris Anker Sørensen.

Mark Cavendish har ikke kørt en hel Grand Tour siden 2015, hvor han vandt en enkelt etape.