Tour de France

5. etape | Changé > Laval Espace Mayenne | 30. juni

Dagens etape kan få stor betydning for klassementet.

Etapens favoritter er opdateret den 29. juni kl. 23.00.

Favoritter

***** Stefan Küng

**** Wout Van Aert, Stefan Bissegger

*** Victor Campenaerts, Kasper Asgreen, Tadej Pogacar

** Primoz Roglic, Ion Izagirre, Søren Kragh Andersen, Julian Alaphilippe, Geraint Thomas

* Wilco Kelderman, Mikkel Bjerg

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

Tendensen med færre enkeltstartskilometer er brudt.

Nøglepunktet

Alle 27,2 kilometer af en enkeltstart er vigtige, men det stiger med cirka 4 procent de første 2 kilometer, så her skal man virkelig holde sin pacing-strategi for ikke at gå for højt op i det røde felt.

Hvis jeg var sportsdirektør…

…for en hvilken som helt klassementsmand, ville jeg foretrække, hvis jeg kunne have ham til at følge efter en af de tidligt startende ryttere fra holdet i servicebilen. Én ting er at køre ruten selv stille og roligt om morgenen, noget andet er at se den, når en rytter kører den i løbsfart.

Betydning for klassement

Enkeltstarter er altid enormt vigtige for klassementet, og det er den her også. Hvis du som klassementsmand smider et par minutter i dag, så gør du det overordentlig svært for dig selv at vinde Tour de France.

Ruten

Selvom der er nogle små bakker undervejs, blandt andet den føromtalte lige ud af startboksen, så er det en rute for virkelige specialister. Der er nogle lange lige stykker, hvor du kan køre overordentlig stærkt, og hvor de ryttere, der ikke er dus med deres enkeltstartscykler, virkelig kan bløde tid.

Ruten er en firkant og dermed kommer man i tilfælde af vind til at få hele pakken og i lige store mængder. Oftest falder vinden i løbet af dagen, og dermed kan det være en lille fordel at starte som sidste mand frem for først.

Selvom rytterne er i gang med femte dag, har den helt store træthed ikke sat ind endnu. Den kommer først i løbet af anden uge. Så i modsætning til en enkeltstart i tredje uge skal vi ikke snakke så meget om, hvem der er mest frisk, men snare om hvem der normalvis besidder de bedst tempoegenskaber.

Derfor vil jeg blive meget overrasket, hvis det ikke er en decideret enkelstartsspecialist, der løber med sejren.

Vi skal helt tilbage til 2008 for at finde en så lang enkeltstart i første uge af Tour de France. Dengang var den 29 kilometer i og omkring Cholet. De to enkeltstarter er meget sammenlignelige både distance- og rutemæssigt. Dengang tog Cadel Evans, som sluttede på andenpladsen samlet, på den gode side af et minut til den senere vinder, Carlos Sastre. Så forskelle i det lag kan vi sagtens regne med at se igen.