8. etape | Oyonnax > Le Grand-Bornand | 3. juli

Vi får mange svar i dag på en etape, der kan få stor betydning for klassementet!

Etapens favoritter er opdateret den 2. juli klokken 18.15.

Favoritter

***** Tadej Pogacar

**** Richard Carapaz

*** Julian Alaphilippe

** Rigoberto Uran, Miguel Angel Lopez, David Gaudu, Pierre Latour

* Guillaume Martin, Esteban Chaves, Simon Yates, Michael Woods, Dan Martin

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

Der var et lidt længere tilløb end sidste år, men nu er bjergene her.

Nøglepunktet

Col de Romme. De første tre km af den er nederdrægtige, og her kan man splitte et felt fuldstændigt. Det ved jeg, for jeg var selv med til det i 2009.

Hvis jeg var sportsdirektør…

…for Groupama FDJ, ville jeg sende to mand i udbrud. Drømmescenariet ville så være, at David Gaudu slår hullet til favoritterne, første mand fra udbruddet bliver hentet på toppen af Col de Romme og kan så føre indtil en km oppe ad Col de la Colombière. På toppen af denne stigning bliver anden mand så hentet. Han kan føre hele vejen til mål. Det er sjældent, det lykkes, men når det gør, er det noget af det smukkeste.

Betydning for klassement

Rigtig stor. Jeg ved godt, Tour de France er lang endnu, men det første bjergslag giver altid mange svar.

Ruten

Selvom den ikke er kategoriseret, går det op ad lige ud af skolegården. Fem km med lidt over fem procent i snit, hvilket kan være et godt afsæt for klatrestærke folk med ambitioner om at komme i udbrud, men også et afsæt den modsatte vej for feltets sprintere.

Herefter er etapen dog relativ overkommelig indtil bunden af Côte de Mont-Saxonnex, som - bevares - ikke er vanvittigt lang, men til gengæld halvstejl. Når feltet er lige over halvvejs, rammer de en kilometer, hvor stigningsprocenten konstant ligger på de ti procent. Nedkørslen er lynhurtig, og dermed er restitutionstiden ekstremt kort, inden man rammer Col de Romme.

Kombinationen Col de Romme og Col de la Colombière har tidligere været brugt i Tour de France. Jeg prøvede den selv i min første Tour de France i 2009, og det er en rigtig hård omgang. Col de Romme er stejlest nede i bunden, og du kører inde mellem nogle træer, hvor du føler, at luften står stille, så det er som en bageovn. Længere oppe ad stigningen aftager varmen, men stigningsprocenterne kun ganske lidt. Efter toppen går det svagt opad i to km inden en kort halvteknisk nedkørsel.

Du kan fra bunden af Col de la Colombière se toppen, og den føles uendeligt langt væk. Ligesom Col de Romme er det en relativt stejl stigning, og dermed har man heller ikke her den samme fordel af at sidde på hjul som på en mindre stejl stigning. Nedkørslen imod mål er rigtig hurtig og ikke særlig teknisk, hvilket nogle gange har givet folk muligheden for at komme tilbage, hvis de ikke sad alt for langt efter over toppen af Col de la Colombière.

Alt i alt er der dog tale om en rigtig hård bjergetape, der indbyder til angreb. Derudover kan vi se mange løb i løbet, kampen om etapesejren, den gule trøje og selvfølgelig også den prikkede bjergtrøje.