Tour de France

9. etape | Cluses > Tignes | 4. juli

Vi kommer op i de lidt højere luftlag, så vi kan helt sikkert godt se nogle ryttere, der rammer muren.

Etapens favoritter er opdateret den 4. juli kl. 11.45.

Favoritter

***** Tadej Pogacar

**** Richard Carapaz

*** Simon Yates, Michael Woods

** David Gaudu, Miguel Angel Lopez, Rigoberto Uran, Pierre Latour

* Jakob Fuglsang, Guilleaume Martin, Warren Barguil, Dan Martin, Ben O’Connor

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

Lad os håbe, anden gang er lykkens gang, og at et mudderskred ikke sætter en stopper for løjerne igen.

Nøglepunktet

Selvfølgelig er opstigningen til Tignes vigtig, men det er på kombinationen af Col de Pré og Cormet de Roselend, at du virkelig kan gøre stor skade, hvis du har det i tankerne.

Hvis jeg var sportsdirektør…

…på et stærkt hold som INEOS eller Jumbo Visma, ville jeg sige, de ikke skal gå i panik, hvis de bare bliver sammen som en enhed, så kan de lukke meget ned på det korte dalstykke, inden Tignes-stigningen begynder og så den knap så stejle første halvdel.

Betydning for klassement

Endnu en stor dag i Alperne og endnu en vigtig etape for klassementsrytterne. Det er anden etape i bjergene i træk, og derudover kommer vi op i de lidt højere luftlag, så vi kan helt sikkert godt se nogle ryttere, der rammer muren.

Ruten

Det bliver ikke kun i USA, der kommer til at være fyrværkeri i dag, tør jeg godt love, for den her etape lægger op til, at bjergrytterne også skyder et par raketter af.

Den stejle Côte de Domancy, der efterfølges af den ikke så svære Col des Saisies, er oplagt terræn til etablering af udbruddet samt opbygning af tilstrækkeligt med forspring til resten af etapen. Vi så jo senest i Giro d’Italia, at udbruddene ved mange lejligheder holdt hjem på bjergetaperne.

Der kommer helt sikkert til at ske ting og sager nede i feltet, når de kører ud ad Beaufort, for her starter Col du Pré. 12,6 km med 7,7 procent i snit er hverken en uhørt stigningsprocent eller distance, men det snyder faktisk lidt. For de første fem km er ikke særligt slemme, ligesom den sidste km heller ikke er det. Stykker derimellem er til gengæld rigtig slemme.

Herefter er der en kort nedkørsel efterfulgt af et lille plateau, inden rytterne skal klatre de sidste små seks km til toppen af Cormet de Roselend, hvorefter der tages hul på en relativt svær nedkørsel. Her har man altså ingredienser til rigtig godt cykelløb. Derudover er der hviledag i morgen, hvilket ofte medfører lidt større villighed til at gå op i det røde felt.

Det kan dog godt sætte angrebslysten lidt i bero, at der fra bunden af nedkørslen mangler lidt over 30 km, som alle sammen stiger. Først ganske svagt og siden med lidt større procenter. Rytterne skal nemlig helt op i 2100 meters højde i Tignes. En lang og opslidende stigning, hvor du dog har stor fordel af at sidde på hjul, og dermed er der mulighed for, at stærke hold som INEOS eller Jumbo Visma kan sætte et dræbende tempo og lukke etapen lidt ned.

Omkring tikilometerporten kører de dog fra den store vej op imod skibyen ind på en mindre vej, hvor der kommer nogle stejle passager. Det er nok her, forskellen skal laves. For med så mange højdemeter på programmet kommer der til at ske et eller andet, det er jeg sikker på.