11. etape | Sorgues > Malaucéne | 7. juli

Sæt et stort fedt kryds i kalenderen ud for denne etape, for det kommer til at blive vildt. Vinderen kommer til at gå over i historiebøgerne.

Etapens favoritter er opdateret den 5. juli kl. 19.27.

Favoritter

***** Tadej Pogacar

**** Richard Carapaz

*** Jonas Vingegaard, Julian Alaphilippe, Rigoberto Urán

** Enric Mas, David Gaudu, Dan Martin, Simon Yates, Nairo Quintana

* Dylan Teuns, Sergio Higuita, Ruben Guerreiro

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

Dobbelt op på Mont Ventoux. En dag, hvor man skal sætte det store kryds i kalenderen og et forstyr ikke-skilt på døren.

Nøglepunktet

Anden opstigning af det skaldede bjerg (Mont Ventoux) er helt sikkert nøglepunktet. Bjerget er så langt, at du både kan tabe meget tid eller tage rigtig meget tid.

Hvis jeg var sportsdirektør…

…for UAE Team Emirates, ville jeg holde udbruddet i kort snor, således at Tadej Pogacar kan gå efter at vinde etapen. For det er en etape, der ligger rigtig godt til ham, og jeg er pænt sikker på, at vinderen her kommer til at gå over i historiebøgerne.

Betydning for klassement

Selvom der også er nogle gode bud i Pyrenæerne, er denne etape da bestemt med i spil om at kunne få titlen som kongeetape. Så det siger sig selv, at det er en overordentlig vigtig dag. Som tidligere nævnt kan du tabe rigtig meget tid på den her etape.

Ruten

Det skaldede bjerg eller ’Provences kæmpe’ er mytisk af mange grunde, men til dels også grundet den fremtoning som et ensomt bjerg, der kan ses fra rigtig lang afstand.

Derfor er der heller ikke de voldsomme udfordringer inden første opstigning af Mont Ventoux, selvom feltet dog skal passere kategori 1-stigningen Col de la Liguière, som er en relativ jævn stigning uden de helt voldsomme stigningsprocenter.

Første passage af Mont Ventoux er fra den "letteste" af siderne, og jeg sætter let i citationstegn med vilje, for et bjerg på 24 km er aldrig let. Der er dog relativt lang hjem fra toppen, og med 20 km nede i bunden efter nedkørslen tror jeg bare, at første opstigning bliver brugt til at trætte folk.

Anden opstigning bliver en anden sag, og her skal feltet køre fra den mest brugte side, som også er den hårdeste af siderne. Der er ikke så meget at sige, andet end at det er et rigtig hårdt bjerg, og at stigningsprocenten er høj, ligesom varmen også er det de første 7-8 km. Når man kommer ud i det åbne efter toppen, kan vinde til gengæld få en rolle. Man kan have stejle procenter og sidevind samtidig, og dermed kan man godt få lidt ondt af sig selv, hvis man har dårlige ben.

Efter toppen venter der en lang nedkørsel, som rytterne jo har set en gang, men som alligevel godt kan volde problemer. Det er ikke jordens sværeste, men der er alligevel nogle lumske sving, ligesom at kastevind, navnlig i starten af nedkørslen, kan spille et pus.

Det er en etape, hvor jeg forventer, at vi ser udspil fra klassementsfolkene, også selvom det ender med en nedkørsel, for det er som sagt en nedkørsel, hvor du godt kan lave en forskel. Derudover er Mont Ventoux så svært et bjerg, at hvis man har en dårlig dag, så snakker vi ikke sekunder, man kan tabe, men minutter.