Tour de France

12. etape | Saint-Paul-Trois-Châteaux > Nîmes | 8. juli

Sprinterne skal holde sig klar og få liv i de trætte ben. Det er nemlig en dag for dem.

Etapens favoritter er opdateret den 8. juli kl. 09.25.

Favoritter

***** Mark Cavendish

**** Jasper Philipsen

*** Wout Van Aert, Nacer Bouhanni

** Cees Bol

* Mads Pedersen, Sonny Colbrelli, Michael Matthews, Christophe Laporte

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

Selvom der er en lille knold kort før mål, burde den ikke spille sprinterne et pus.

Nøglepunktet

Den lille knold med omkring ti km til mål kan være et springbræt for nogle stærke ryttere, ligesom det også er vigtigt at sidde i en god position, for herefter går det i høj fart ned gennem Nîmes’ gader.

Hvis jeg var sportsdirektør…

…for et hold som BikeExchange eller Bahrain Victorius - begge hold, der har nogle holdbare sprintere i Matthews og Colbrelli - ville jeg forsøge at sætte et opskruet tempo på stigningen for at presse nogle af de andre sprintere samt leadout-mænd.

Betydning for klassement

Selvfølgelig skal man være vågen, både hvad angår vind, men også styrt. I 2019, hvor der også var mål i Nîmes, væltede Jakob Fuglsang og måtte udgå af løbet.

Ruten

Efter gårsdagens hårde etape venter der feltet en lidt mere overkommelig etape, hvor der ikke er voldsomt mange højdemeter på programmet, og hvor feltet meget af tiden kører beskyttet for vinden blandt andet gennem Gorges de l’Ardeche, som, jeg synes, hører med til top-ti over mest smukke steder i Frankrig.

Derfor burde det blive en massespurt inde i hjertet af Nîmes, som det blev i 2019, hvor Caleb Ewan vandt relativt sikkert foran Elia Viviani og Dylan Groenewegen. Faktisk er de sidste 30 km fuldstændig identiske med den føromtalte 16. etape i 2019, og der var den lille bakke i udkanten af Nîmes ikke nok til at ryste hverken sprinterne eller leadout-folkene. Spurten var også rigtig reel med en stor, bred, lang, lige vej de sidste par km.

Det bliver en spurt, hvor timing er altafgørende - som altid, fristes man til at sige, men når der er meget plads, er det alt andet lige lettere at gemme sig inde i gruppen og spare på kræfterne og komme ud i sidste øjeblik end et teknisk indløb, hvor feltet er strakt langt ud. Man kan dog også vente for længe og se andre ryttere spurte om sejren på den bekostning.