Tour de France

Hun måtte cykle op ad Mont Ventoux, selvom faren døde der i Touren

TV 2 SPORT har talt med datteren til cykelrytteren Tom Simpson, der mistede livet på Mont Ventoux.

Når Tour de France-rytterne onsdag kører op ad det legendariske bjerg Mont Ventoux, passerer de et mindesmærke.

Mindesmærket hylder den britiske rytter Tom Simpson, der i 1967 mistede livet på vej op af "Det skaldede bjerg" i en ulidelig varme.

Det tragiske dødsfald har ofte et været et samtaleemne blandt cykelelskere, når nutidens ryttere kæmper sig over stigningen, der i det hele taget er mytisk i Tour de France-sammenhæng.

Men for én bestemt person har bjerget alligevel en ekstra stor betydning: Tom Simpsons datter.

Joanne Simpson var fire år, da tragedien indtraf. Men selvom bjerget dannede ramme om hendes fars ulykke, har hun ikke holdt sig væk. Tværtimod.

- Første gang, jeg kørte op ad Ventoux, var i 1997. Jeg må bestige det. Bjerget beder mig om at gøre det. Og det gjorde jeg.

- Aftenen inden jeg gjorde det, sagde min mor: "Du behøver ikke gøre det. Jeg vil ikke sætte endnu et monument deroppe." Det var sådan en magisk følelse. Og det var hårdt... Skidehårdt, siger Joanne Simpson til TV 2 SPORT.

Forstod ikke, at han var væk

Gennem årene har hun gemt mange af farens ting. Hendes samling tæller blandt andet hans verdensmestertrøje, hans cykel og det sidste løbsnummer, han brugte. Ting, der minder hende om ham.

De er rare for hende at have i dag, hvor hun forstår situationen. Det gjorde hun nemlig ikke, da hun var lille.

- Jeg var fire år, da han døde. Vi var vant til ikke at se ham så ofte, så vi troede, han var ude at køre løb. Min mor giftede sig igen to år senere, og der sagde jeg til min mor: "Hvad har du tænkt dig at gøre, når far kommer tilbage?" Jeg troede, han stadig var i live, siger Joanne Simpson.

Farens drøm blev fuldført

Det blev hun dog klar over, som tiden gik, og hendes debut på Mont Ventoux i 1997 var ikke det eneste møde med bjerget.

Joanne Simpson kørte også bjerget i 2012. Her medbragte hun et billede af hende selv og den britiske stjernerytter Bradley Wiggins, der netop havde vundet Tour de France som den første brite nogensinde.

Hun satte billedet ved mindesmærket for sin far med ordene:

- Far, Bradley fuldførte din drøm.

Se onsdagens bjergetape på TV 2 og TV 2 PLAY.